Prati nas

Show

Marina Abramović progovorila brutalno o 70. rođendanu i 3 abortusa

Umjetnica koja se do sada dva puta razvodila od umjetnika, a imala je i nekoliko dugih umjetničkih veza, uskoro slavi 70. rođendan. Kada imaš 70, moraš smanjiti sranja, objašnjava svoju filozofiju. No godine ju ne sprječavaju da nauči ples na šipki.

Objavljeno

|

Gdje je rođena Marina Abramović?
Marina Abramović (screenshot: Youtube)

Možda u ovom trenutku najpoznatija performerica na svijetu Marina Abramović progovorila je za njemačke medije o odlukama koje je u životu donijela i žrtvama koje je učinila da bi mogla živjeti život umjetnice. Kaže, uspjela je zbog toga što je bila slobodna; i od muškaraca, i od djece, za koju misli da su kočnica svakoj ženi u umjetnosti.

“Kazalište i performans se razlikuju. U kazalištu je kečap krv, a u performansu je krv prava. Imala sam tri pobačaja, jer sam mislila da bi djeca bila katastrofa za moj rad“, hrabro je objavila ova umjetnica rođena u Beogradu, a sa životnom adresom u New Yorku i Amsterdamu, uz objašnjenje da ju umjetnost iscrpljuje, a zna da djeca traže puno energije koju im ne bi mogla dati.

“Moja su djeca moji studenti”, kazala je Marina. “Željela sam vidjeti svijet, a živjela sam s majkom koja me šišala na ćelavo i tukla. Sada nosim dugu kosu kako bih si vratila moć koju su mi oduzeli u djetinjstvu.” Za sebe objašnjava da nije ni Srpkinja ni Crnogorka, gdje ju često svrstavaju. Ona dolazi iz zemlje koja više ne postoji – Jugoslavije u kojoj je, smatra, život bio iznimno težak.

Umjetnica koja se do sada dva puta razvodila od umjetnika, a imala je i nekoliko dugih umjetničkih veza, uskoro slavi 70. rođendan. „Kada imaš 70, moraš smanjiti sranja“, objašnjava svoju filozofiju. No godine ju ne sprječavaju da nauči ples na šipki. Vještinu bi mogla pokazati na proslavi rođendana koja će se održati u slavnom njujorškom muzeju Guggenheim smještenom na Petoj aveniji.

Marina svojim stavom tako podsjeća na drugu slavnu umjetnicu Tracey Emin koja je izjavila: „Postoje dobri umjetnici koji imaju djecu. Naravno da postoje. I zovu se muškarci.“

I glazbenica Josipa Lisac više je puta tvrdila da se odrekla majčinstva u korist umjetnosti i ljubavi. “To je bila humana i razumna odluka. Oduvijek sam znala da ne želim biti majka. Karlo i ja smo se previše voljeli da bi u našim životima bilo mjesta za treću osobu”, izjavila je Lisac za Pink televiziju.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.