Prati nas

Ljubav i seks

Seksa se ne odričemo nakon pedesete. Naprotiv!

Upravo osjećaj da je smrt blizu inspirirao je neke starije osobe da odbace stereotipe koje su možda i sami dijelili dok su bili mlađi i počnu istraživati sve aspekte svoje seksualnosti. Umjesto da im želja za seksom opadne, kod nekih osoba libido se povećao i seksualne aktivnosti zauzele su u njihovim životima čak i važnije mjesto nego prije.

Objavljeno

|

Seks u starosti
foto: Pixabay

Mladi mogu prekriti oči i uši ako žele, ali ovo je istina: Stariji također uživaju u seksu. Iako zbog društvenih predrasuda neki misle da je ljubavni život starijih davna prošlost, novo istraživanje ukazuje na suprotno.

Mnoge starije osobe smatraju seks ključnim za sreću i kvalitetu života, pokazalo je međunarodno istraživanje objavljeno u Leisure SciencesLiza Berdychevsky, profesorica na Sveučilištu Illinois i Galit Nimrod, profesor sa Sveučilišta Negev u Izraelu, ispitali su važnost i učestalost seksualnih odnosa u starijoj dobi. Ispitivanje je trajalo godinu dana i uključivalo je analizu online komunikacije ljudi iznad 50 godina engleskog govornog područja.


Iako su neki stariji građani bili posve zadovoljni umirovljenjem od svojeg seksualnog života, drugi su naglasili da su i dalje seksualno aktivni, zainteresirani i sposobni. ‘Neki su rekli da su zbog zdravstvenog stanja odustali od seksa, no drugi kažu da im je seksualna aktivnost i dalje vrlo važna i kvalitetna. Također kažu kako ih zdravstveni problemi ili društveni stereotipi neće odvratiti od seksualnog života’, kaže Berdychevsky.

Osim toga, upravo osjećaj da je smrt blizu inspirirao je neke starije osobe da odbace stereotipe koje su možda i sami dijelili dok su bili mlađi i počnu istraživati sve aspekte svoje seksualnosti. Umjesto da im želja za seksom opadne, kod nekih osoba libido se povećao i seksualne aktivnosti zauzele su u njihovim životima čak i važnije mjesto nego prije.

Međutim, brojne kulturne, društvene, psihološke i biološke prepreke i dalje su prisutne. ‘Mnogi naši ispitanici pokazali su da su spremni suočiti se s njima, oduprijeti im se i nastaviti voditi zanimljiv seksualni život’, kaže Berdychevsky.

Ali povećana seksualna aktivnost kod starijih ima i jednu negativnu stranu. Naime, u toj je dobnoj skupini primijećeno povećanje slučajeva seksualno prenosivih bolesti. Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti ustanovio je da je broj slučajeva zaraze klamidijom između 2007. i 2011. porastao za 31 posto, a sifilisa za čak 52 posto. Ovi brojevi sličniji su onima u dobnoj skupini od 20 do 24 godine.

U online forumima česta je tema nastavak seksualnih odnosa nakon gubitka partnera te rizici povezani s ponovnim romantičnim susretima i seksualnim vezama kasnije u životu. Neki sudionici rasprava izmjenjivali su iskustva sa seksualnim igračkama, dok su drugi iskazivali svoju bojazan od društvenog stigmatiziranja pokušaju li pronaći novog seksualnog partnera.

.

Ljubav i seks

Prokletstvo tablete za potenciju: Ana (72) više ne može trpjeti pohotnog supruga. ‘Ne želim seks!’

‘S njim se ne može uopće razgovarati. Moje suze na njega ne djeluju. On je opsjednut otkad je došla ta tableta.’

Objavljeno

|

Autor

Babe u tramvaju

Plava pilula donijela je osmijeh na lica mnogih muškaraca, no njihove partnerice nisu uvijek sretne. Naime, produžila je seksualni život muškaraca do neslućenih razmjera, stvarajući nesklad između njih i njihovih supruga.

Slobodna Dalmacija tako donosi priču o Ani (72), baki koja je u braku već pola stoljeća. “Živim sama sa suprugom, on i ja smo vršnjaci. Tijekom dana kod nas borave i naša dva unuka, jedan vrtićkog, a drugi osnovnoškolskog uzrasta”, govori žena koja zbog osude okoline ne želi objaviti puni identitet.


“Moj suprug je uvijek bio dominantan, u mlađim danima nisam imala nikakvu odbojnost prema seksu i rado sam imala intimne odnose sa suprugom. Sada je počeo uzimati lijek i želi seks više puta na dan. Seks traje kratko, nekada i ne uspije, ali me progoni i do deset puta na dan. Sav je obuzet isključivo razmišljanjem o seksu”, glas gospođe Ane drhti.

Zaskače je deset puta dnevno

U ovoj svojoj životnoj fazi Anin suprug pronalazi načine da je “uhvati nasamo”, tako što unučad pošalje po nekoliko puta dnevno u dućan. Njoj je toliko sada već teško to podnijeti, priznaje da joj se ne sviđa seks uopće: „Ja sam stara i nisam više za te stvari, a njemu ne mogu to objasniti.“

Seksualni odnos joj je i bolan, počeo je i značajno narušavati njezino psihičko zdravlje. Osjeća se napeto, nemirno, plačljivo, trese se, ispadaju joj stvari iz ruke, stalno misli kako će je “zaskočit” i brine je da bi unuci to mogli ili vidjeti ili naslutiti ili ih, ne daj Bože, uhvatiti tijekom čina.

“S njim se ne može uopće razgovarati. Moje suze na njega ne djeluju. On je opsjednut otkad je došla ta tableta”, žali se Ana.

To je seksualno zlostavljanje

“Muškarci 65+ (u pravilu treće životne dobi) uzimajući pilulu postaju seksualno aktivni i nekoliko puta na dan, što vrlo često njihove supruge (vršnjakinje) ne mogu pratiti. Pritom se pojavljuje i neugoda kod uporabe vaginalnih lubrikanata zbog neznanja, srama, te su seksualni odnosi praćeni velikom neugodnošću i bolovima tijekom odnosa”, objasnila je profesorica Andrea Russo iz Udruge “Zdravi grad”.

Jedino rješenje jest – povjeriti se nekom u koga imate vjere. Prijaviti nasilje, jer – nemojte se zavaravati – to jest nasilje. To je seksualno nasilje, jednom riječju – silovanje, nad osobama treće životne dobi. I nije u redu. I nije dozvoljeno. I nema veze što ste u braku. I ne morate, ako vam se neće. Pomoć je iza ugla, samo trebate zavapiti, savjetuje Slobodna.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP