Prati nas

Ljubav i seks

Seksa se ne odričemo nakon pedesete. Naprotiv!

Upravo osjećaj da je smrt blizu inspirirao je neke starije osobe da odbace stereotipe koje su možda i sami dijelili dok su bili mlađi i počnu istraživati sve aspekte svoje seksualnosti. Umjesto da im želja za seksom opadne, kod nekih osoba libido se povećao i seksualne aktivnosti zauzele su u njihovim životima čak i važnije mjesto nego prije.

Objavljeno

|

Seks u starosti
foto: Pixabay

Mladi mogu prekriti oči i uši ako žele, ali ovo je istina: Stariji također uživaju u seksu. Iako zbog društvenih predrasuda neki misle da je ljubavni život starijih davna prošlost, novo istraživanje ukazuje na suprotno.

Mnoge starije osobe smatraju seks ključnim za sreću i kvalitetu života, pokazalo je međunarodno istraživanje objavljeno u Leisure SciencesLiza Berdychevsky, profesorica na Sveučilištu Illinois i Galit Nimrod, profesor sa Sveučilišta Negev u Izraelu, ispitali su važnost i učestalost seksualnih odnosa u starijoj dobi. Ispitivanje je trajalo godinu dana i uključivalo je analizu online komunikacije ljudi iznad 50 godina engleskog govornog područja.


Iako su neki stariji građani bili posve zadovoljni umirovljenjem od svojeg seksualnog života, drugi su naglasili da su i dalje seksualno aktivni, zainteresirani i sposobni. ‘Neki su rekli da su zbog zdravstvenog stanja odustali od seksa, no drugi kažu da im je seksualna aktivnost i dalje vrlo važna i kvalitetna. Također kažu kako ih zdravstveni problemi ili društveni stereotipi neće odvratiti od seksualnog života’, kaže Berdychevsky.

Osim toga, upravo osjećaj da je smrt blizu inspirirao je neke starije osobe da odbace stereotipe koje su možda i sami dijelili dok su bili mlađi i počnu istraživati sve aspekte svoje seksualnosti. Umjesto da im želja za seksom opadne, kod nekih osoba libido se povećao i seksualne aktivnosti zauzele su u njihovim životima čak i važnije mjesto nego prije.

Međutim, brojne kulturne, društvene, psihološke i biološke prepreke i dalje su prisutne. ‘Mnogi naši ispitanici pokazali su da su spremni suočiti se s njima, oduprijeti im se i nastaviti voditi zanimljiv seksualni život’, kaže Berdychevsky.

Ali povećana seksualna aktivnost kod starijih ima i jednu negativnu stranu. Naime, u toj je dobnoj skupini primijećeno povećanje slučajeva seksualno prenosivih bolesti. Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti ustanovio je da je broj slučajeva zaraze klamidijom između 2007. i 2011. porastao za 31 posto, a sifilisa za čak 52 posto. Ovi brojevi sličniji su onima u dobnoj skupini od 20 do 24 godine.

U online forumima česta je tema nastavak seksualnih odnosa nakon gubitka partnera te rizici povezani s ponovnim romantičnim susretima i seksualnim vezama kasnije u životu. Neki sudionici rasprava izmjenjivali su iskustva sa seksualnim igračkama, dok su drugi iskazivali svoju bojazan od društvenog stigmatiziranja pokušaju li pronaći novog seksualnog partnera.

.

Ljubav i seks

Zaljubiti se preko interneta je u redu, ali ovo su znaci da je s druge strane prevarant

Nikada, ali baš nikada, ne šaljite novac osobi koju ne znate uživo i s kojom nemate solidan odnos. Ne nasjedajte na priče o liječenjima, hitnim situacijama i bolesnoj djeci.

Objavljeno

|

Autor

Umirovljenice koje nasjednu na priče lažnih udvarača s Facebooka sve češće su “gošće” stranica crne kronike. Neke od njih ostale su bez desetak tisuća kuna, a neke su prevarantima, koji su se predstavljali kao umirovljeni američki marinci, predale stotine tisuća kuna – cjeloživotne ušteđevine.

Osim što su prevarene, žrtve su naišle i na podsmijeh okoline pa im se poručuje da su “glupe jer su povjerovale muškarcima s interneta”. Ili još gore, jer su se “zaljubile u tim godinama”. Umjesto osude kriminalaca, javnost se naslađuje mukom, najčešće, usamljenih ranjivih žena koje nisu svjesne opasnosti interneta.


Zaljubiti u zrelim godinama je u redu. Zaljubiti se preko interneta u 21. stoljeću je normalno. I vjerovati ljudima je u redu. To je znak da nam srca nisu odumrla i da smo si još uvijek spremni dati priliku za život. No uz sve treba biti oprezan i znati da milijuni kriminalaca diljem svijeta operiraju uz pomoć lažnih profila i fotografija. Neki čak i kradu tuđe identitete. Iza slatkorječivosti i šarma možda se krije vaša srodna duša, no može biti i “američki marinac” koji se samo želi domoći vašeg novčanika.

Ako vam nešto govori da s vašom internetskom romanskom nešto nije u redu, postavite si ova pitanja:

  • Razvija li se ovaj odnos prebrzo?
  • Je li osoba s druge strane sklona pretjeranom dijeljenju osobnih informacija već nakon nekoliko poruka? Vrlo brzo ste saznali sve o njegovim obiteljskim, poslovnim i financijskim prilikama?
  • Odbija li se sresti uživo? Ne želi se pokazati na video chatu ili čak ni razgovarati telefonom?
  • Šalje li vam fotografije koje se čine predobre da bi bile istinite?
  • Svaki put kad dogovorite susret, ne pojavi se zbog nekog nepredvidivog događaja?

Ako su ova pitanja u vama produbila sumnju, vrlo je vjerojatno da vas netko pokušava nasamariti. No važno je da i sami poduzmete sve kako da toga ne bi došlo.

Što učiniti i što ne učiniti

Bilo da se radi o vašem profilu na društvenim mrežama ili stranicama za upoznavanje partnera, ne pretjerujte s objavom osobnih informacija u javno dostupnom dijelu profila. Nikada ne objavljujte adresu i telefonski broj.

Na stranicama za hofiranje nikada ne objavljujte pravo ime. Ako objavljujete fotografije, neka to budu fotografije koje niste objavili na, recimo, Facebooku. Preko njih prevaranti, uz pomoć pretrage istih slika na internetu, mogu doći do vašeg Facebooka, Linkedina, Twittera i tako saznati puno više od onoga što im spremni reći. Uz to, važno je pripaziti da fotografije ne otkrivaju vašu adresu ili, recimo, radno mjesto.

U komunikaciji budite odmjereni. U virtualnom komuniciranju manje je barijera pa se odnosi razvijaju brže. U redu je sve usporiti i biti oprezan. Očekivanja smanjite na minimum sve dok tu osobu ne sretnete uživo.

Postavljajte pitanja koja vas zanimaju. Na taj ćete način bolje upoznati osobu, ali i lakše vidjeti nalazili se s druge strane varalica.

Nikada, ali baš nikada, ne šaljite novac osobi koju ne znate uživo i s kojom nemate solidan odnos. Ne nasjedajte na priče o liječenjima, hitnim situacijama i bolesnoj djeci. Ako dođe do toga, vrijeme je da blokirate tu osobu.

Prilikom prvog susreta uživo, neka to bude na nekom javnom mjestu, među ljudima. Dođite i otiđite vlastitim ili javnim prijevozom kako ne biste morali otkriti svoju adresu. Prije susreta, pokušajte googlati i pronaći što više detalja o osobi s kojom se nalazite.

Prije nego što se zaputite na “čvenk”, nekom od prijatelja kažite kamo i s kim idete. Neka vas nazove tijekom susreta i diskretno provjeri je li sve u redu.

Ako vam je susret postao neugodan, iz bilo kojeg razloga, u redu je pozdraviti se i otići. Ako je s druge strane razumna i osoba s poštenim namjerama, razumjet će.  

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP