Prati nas

Mozaik

11 stvari koje roditelji odrasle djece žele da znate

Sjećate li se prve riječi vašeg djeteta? A prvog dana škole? Sjećate li se koju je hranu volio kao mali,a koju nije mogao podnijeti? Sjećate li se kako je izgledala njegova prva soba? Sve te naoko male stvari zapravo su one najvažnije. No mnogi od nas to shvate tek onda kad djeca napusta roditeljski dom.

Objavljeno

|

Život u proširenom domaćinstvu
foto: BigStock

Djeca brzo rastu, to zna svaki roditelj. A jednom kad odrastu i napuste roditeljski dom, najviše ćete čeznuti za onim malim, naizgled beznačajnim događajima poput obiteljskog ručka ili neobaveznog razgovora o tome kako je bilo u školi. Shelley Emling, urednica Huffingtom Posta, razgovarala je sa svojim prijateljima i sastavila popis stvari na koje bi valjalo obratiti pozornost dok su djeca još mala.

‘Od ovoga tjedna, ponosna sam majka dvadesetgodišnjaka. Također od ovoga tjedna, moje najstarije dijete odlazi na jedan mali fakultet u Amsterdam nakon što je završio prvu godinu na velikom fakultetu u Bostonu i odlučio da takva predavanja sa stotinama drugih studenata nisu za njega.

Kad je kretao na put pokušavala sam se sjetiti svih uspomena vezanih uz njegovo odrastanje, prvih koraka, prvih riječi, prvog pada iz kajaka u hladnu rijeku, kako je do iznemoglosti gledao omiljeni film ‘Priča o igračkama’ i kako me nikad nije zaboravio pitati kako mi je bilo na poslu.

Tužna je istina da su mi sve te uspomene pomalo u magli.

Čovjek misli da će se zauvijek jako dobro sjećati svih ključnih momenata u životu svog djeteta ali neće. Čudno, jako se dobro sjećam uvodne pjesme iz omiljene serije Gilliganov otok, no ne sjećam se baš dobro dana kad je moj sin naučio voziti bicikl. Ne mogu se točno sjetiti ni voli li jesti jaja. Ne znam, ne sjećam se.

Zbog svega toga odlučila sam sastaviti listu savjeta za sve one roditelje čija su djeca još mala. Neki su savjeti moji, a neki od prijatelja koji prolaze kroz istu fazu i čija djeca odlaze iz roditeljskog doma.

1. Osim što ćete zabilježiti prve riječi svojeg djeteta, zabilježite kad se dogodio i kako je tekao prvi razgovor o Djedu Mrazu ili bogu

Često toliko opsesivno bilježimo određene prijelomne trenutke u životu svoje djece da zaboravimo napraviti jednostavan video tipične obiteljske večere kad okupljeni ne rade ništa posebno, samo razgovaraju ili se smiju. Mislite da ćete se sjetiti kako je izgledala prva soba vašeg djeteta? Možda i hoćete, ali ja se ne sjećam. Vjerujte mi kad kažem da su ti naizgled obični, svakodnevni zapravo oni trenuci kojih ćete se najviše željeti prisjetiti kad jednom vaše dijete napusti obiteljski dom.

2. Što su djeca veća, to ste svjesniji dragocjenosti vremena

Kad su djeca mala, imate osjećaj da će zauvijek biti takva. Provedite zajedno što je više moguće slobodnog vremena i budite zajedno za sve moguće praznike jer upravo tada nastaju te vječne uspomene. Jednom kad djeca odu na fakultet i stignu nove obaveze, stvari će biti mnogo kompliciranije.

3. Upoznajte njihove prijatelje

Potičite ih da prijatelje dovode kući. O svojoj ćete djeci puno naučiti ako znate s kime se druže. Ne osuđujte ih zbog njihovog izbora i otvorena razgovarajte o svemu tako da kad jednom budu daleko, nemate osjećaj da su neke stvari ostale neizgovorene. Dajte im dop znanja da s vama mogu o svemu razgovarati.

4. Često organizirajte obiteljske ručkove ili večere i nake takva druženja imaju prednost pred ostalim

Zajednički stol za blagovanje je mjesto na kojem dijelite sve ono što je važno, ondje potičete otvorenost i razgovarate o svemu važnome. Neka to bude sigurno mjesto na gdje će se o svemu moći razgovarati i gdje neće biti osuđivanja.

5. Krajem svake godine sjednite sa svojim djetetom i zabilježite najvažnije uspomene iz zadnjih 12 mjeseci

Kad jednom napune 18, prelistajte zajedno te zabilješke i prisjetite se stvai koje su se dogodile.

6. Idite na svaki predstavu, utakmicu i dodjelu nagrade vašeg djeteta ako ikako možete

Kad djeca jednom odrastu, žalit ćete zbog svakog onog trenutka koji ste proveli na poslu, umjesto na nekom događanju koje je važno vašem djetetu.

7. Kad se vozite automobil, slušajte o čemu vaša djeca razgovaraju na stražnjem sjedištu

Ne komentirajte, samo slušajte. O njihovim svakodnevnim aktivnostima najvišete ćete doznati tijekom vožnje kad misle da ih ne slušate.

8. Ako vam dijete povjeri neku tajni i kaže vam da je nikome ne odate – nemojte!

Ne izigravajte njihovo povjerenje. Ako vam je sin u povjerenju rekao nešto o svojoj djevojcu, nemojte joj to reći. To će svakako doći do njega i tad će se osjećati razočarano.

9. Kad vam dijete nešto govori, ne buljite u mobitel

Kad vam dijete nešto govori, ostavite mobitel, isključite računalo i ugasite televizor. Što god možete naći na nekom od ekrana, ne može biti tako važno kao ono što vam vaše dijete želi reći. E-mail neće nikamo pobjeći i uvijek ga možete pročitati kasnije.

10. Pomozite svojoj djeci da otkriju svoje jake stane i interese

Pomozite im da otkriju ono u čemu su dobri i ono čemu se strastveno mogu posvetiti. Pomozite im da njeguju svoje interese.’

11. Budite nježni – uvijek

Kad vas dijete zagrli, nikad nemojte biti prvi koji će popustiti zagrljaj.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.