Prati nas

Ljubav

Muškarci otvoreno progovorili o seksu nakon menopauze

O menopauzi iz ženske perspektive već smo puno puta pisali. No i muškarci itekako osjećaju tu veliku promjenu svojih partnerica. Šest hrabrih muškaraca otvorilo je dušu i opisalo kako sada izgleda seks i s kojim su se problemima susreli.

Objavljeno

|

foto: BigStock

O seksualnosti žena nakon menopauze već smo pisali, no ovaj tekst predstavlja ovu važnu temu iz druge, muške perspektive. Blogerica Erica Jagger objavila je čitavu seriju tekstova o seksu nakon menopauze te u razgovoru s muškarcima otkrila da ih itekako pogađa sve ono što se događa s njihovim partnericama. 6 hrabrih muškaraca odlučilo je s čitateljima podijeliti svoja iskustva vezana uz seks sa ženama koje vole nakon velike promjene.

Sam

Bio sam oženjen više puta i moram reći da mi je sad najbolje. Ovu suprugu oženio sam kad mi je bilo 48 godina i to nakon 14 godina vrlo lošeg braka. Nakon vjenčanja uživali smo u šest godina izvrsnog seksa. No tada je stigla menopauza. Seks je postao gnjavaža i libido je pao na niske grane. Liječnici nisu bili od pomoći. Jedino što su ponudili bila je hormonska terapija, no kako ona donosi opasnost od karcinoma dojke, od toga smo odustali.

I to je bilo to. Igra je završila. Ja sam osam godina mlađi od svoje supruge i jako me frustrira što se zapravo nemam na koga ljutiti. Jako sam zahvalan što sam ju upoznao i što smo jedno vrijeme imali vrlo dobar seksualni život, no otada je jako teško. Moram reći da mi svi oni članci o parovima koji nakon menopauze nemaju tih problema, s obzirom na moje iskustvo, zvuče posve nevjerojatno.

James

Moja supruga i ja smo u sedamdesetim godinama, u braku smo već 44 godine i jako se volimo. Moja je žena išla na hormonsku terapiju i na taj način izbjegla gotovo sve simptome menopauze. Međutim, kao da je izgubila interes za svoj vlastiti orgazam. Seks se svodi na intimnost i moj orgazam, ali ne i njezin. Ona se ponekad požali na oštru bol prilikom penetracije koja se ponekad može ublažiti lubrikantima ili određenom pozom. Ponešto smo usporili, no i dalje vodimo ljubav pet ili šest puta mjesečno zbog čega sam vrlo zahvalan.

Larry

Meni je 70, a mojoj supruzi 67 godine. Tijekom čitave menopauze imali smo odličan seks. Neke blaže simptome menopauze osjećala je godinama prije prave promjene koja je nastupila kad joj je bilo 65. Tada su počeli problemi i snošaj joj je postao vrlo bolan. Osim toga, razvila je alergiju na spermu. Sada vođenje ljubavi više ne dolazi u obzir, niti je ona zainteresirana za bilo što drugo osim grljenja.

Ne moram ni naglašavati da me ovakva situacija nimalo ne veseli. I dalje me vrlo privlači i želio bih seks. Pretpostavljam da bih trebao biti sretan što sam uopće još uvijek živ.

Matthew

Kad sam se rastao od prve supruge, bilo mi je 28 godina. Tada sam upoznao Jane, također svježe rastavljenu. Bila je prekrasna, pametna, zabavna i imala je nevjerojatan život. Također, imala je i vrlo lijepo tijelo njegovano dugogodišnjim vježbama baleta. Njoj je bilo 50 godina kad smo se upoznali.

Tijekom idućih osam godina uživali smo u vrlo dobrom seksu, iako je ona prestala imati menstruacije već prve godine našeg druženja. Nikad nije osjetila probleme s libidom, niti postizanjem orgazma. Njezin prirodni seksipil učinio me vrlo sretnim čovjekom.

Phil

Meni je 68, a mojoj partnerici 64 godine. Ona je za mene najseksipilnija osoba koju poznajem, a poznajem doista mnogo žena jer radim kao njegovatelj pa imam mnogo kolegica. Ona ima nevjerojatan seksualni nagon i redovito doživljava višestruke orgazme. Siguran sam da se ne pretvara.

Kad joj je umro muž (imala je 56), ginekolog joj je rekao kako je seks za nju zauvijek završena priča. Pa taj se čovjek ne bi smio baviti medicinom!

Carl

U braku sam sa svojom suprugom već 40 godina. U menopauzu je ušla dosta rano, već u četrdesetima. Vjerujem da joj je menopauzu ubrzao rak dojke s kojim se borila. Nakon toga seksualni život nam je naglo potonuo, a hormonska terapija više nije dolazila u obzir.

No i dalje uživamo u seksu. Ne onako često kao prije, ali i dalje smo aktivni. Sada smo otkrili načine kako uživati jedno u drugome i bez klasičnog snošaja i penetracije. To mi, dakako, nedostaje, ali mojoj ženi to više ne paše pa radimo druge stvari. Nadam se da će ovo moje svjedočanstvo potaknuti ljude sa sličnim problemima da ne odustanu od seksa, već da samo budu malo maštovitiji.

Povjerljivo: Kakav je vaš seks nakon menopauze?

Svjesni smo da se radi o delikatnoj stvari, stoga vam nudimo mogućnost da nam potpuno anonimno kažete kako se nosite s ovim problemima, bilo da ste muškarac ili žena. Napišite nam svoja iskustva. Mi ćemo vaše pismo urediti i objaviti, a vi ćete moći pročitati reakcije na njega i savjete drugih čitatelja. Ponekad je dovoljno ispričati priču da biste stvari vidjeli jasnije. Možete nam je poslati putem stranice koju zovemo Povjerljivo (klikni ovdje).

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.