Prati nas

Zdravlje

Prva mjesečnica i menopauza određuju koliko ćete dugo živjeti

Dugovječnost, čini se, ovisi o tome kada je žena dobila prvu mjesečnicu i kada je ušla u menopauzu. Naime, o tome ovisi u kakvom će im stanju biti kardiovaskularni sustav te koliko će vitalne biti prilikom ulaska u takozvanu treću dob.

Objavljeno

|

Kako liječiti menopauzu?
foto: BigStock

Američki znanstvenici su dokazali da žene koje su prvu mjesečnicu dobile nakon dvanaeste godine života, a u menopauzu su ušle nakon pedesete, imaju više izgleda od ostalih da dožive starost, javlja Hina.

Medicinski fakultet iz San Diega obradio je podatke 16.000 ispitanica prikupljane 21 godinu, a rezultate je objavio u stručnoj publikaciji Menopause. Ukratko,  žene koje su prvu mjesečnicu dobile nakon dvanaeste godine života, a u menopauzu ušle nakon pedesete godine imale su više izgleda od ostalih da dožive devedesetu, osobito one kojima je reprodukcijsko razdoblje između prve mjesečnice i potpunog izostanka menstruacije trajalo punih 40 godina.


Prosječna dob u kojoj žena ulazi u menopauzu 51 godina, odnosno, ovisno o raznim faktorima, dob između četrdesete i pedesetpete godine ženina života.

Doktor Aladdin Shadyab i kolege ustanovili su da je kod ove grupe žena zamijećeno puno manje bolesti srca i cirkulacije te da su u treću životnu dob ušle vitalne i dobroga zdravlja, što bi moglo objasniti njihovu dugovječnost.  Istaknuo je da dugovječnije ispitanice nisu pušile, podsjetivši da uživanje u duhanu može utjecati na prijevremenu menopauzu te da kod njih nije bilo naznaka razvoja dijabetesa tipa 2. Podsjetio je da kod pušačica menopauza nastupa godinu do dvije dana ranije nego kod žena koje ne puše.

U istome su stručnom časopisu objavljeni rezultati još jedne manje studije, provedene na 124.000 žena, koji su pokazali da vrlo kasna pojava menopauze, nakon 55. godine života povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 za 12 posto. Kod žena koje su u menopauzu ušle između 46 i 55 godine života ta je opasnost bila puno manja.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP