Prati nas

Mozaik

Ovo činite da bi vam unuci odrasli u ljubazne i tolerantne ljude

‘Nije problem što nas djeca ponekad ne slušaju, već što nas uvijek gledaju’ – to je pravilo na koje prilikom odgoja djece nikada ne treba zaboraviti. Djecu se najbolje odgaja vlastitim dobrom primjerom, a uloga bake i djeda u tome je nezamjenjiva.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Smiju li baka i djed razmaziti unučad?
foto: BigStock

Kao bake i djedovi želimo inspirirati naše unuke, a to se najbolje postiže da im pokažemo kako prema drugima biti ljubazan. Djeca uče gledajući odrasle pa se kaže kako nije problem što nas djeca ponekad ne slušaju, već što nas uvijek gledaju. Uzalud ćete ih upozoravati na neprimjereno ponašanje – ako se i sami tako ponašate. Evo kako naučiti unuke da budu zahvalni i tolerantni.

1.

Otvorite nekome vrata


2.

Zahvalite poštaru koji vam je donio pošiljku

3.

Ispecite kolače i odnesite ih vatrogascima ili ekipi hitne pomoći koji su uspješno obavili neki zadatak

4.

Pokupite smeće koje je bacio netko drugi

5.

Udijelite nekome kompliment

6.

Uredite stol za objed

7.

Darujte staru odjeću nekoj humanitarnoj organizaciji

8.

Darujte prijatelju nešto lijepo

9.

Nasmiješite se i recite ‘hvala’ nekome tko vam je pomogao

10.

Pripremite obrok za svoje ukućane

11.

Volonterski se uključite u neku humanitarnu inicijativu

12.

Darujte stari namještaj umjesto da ga prodate

13.

Pazite na količinu vode koju potrošite

14.

Nazovite prijatelja koji se ne osjeća dobro

15.

Posadite cvijeće u vrtu prijatelja ili rođaka

16.

Pospremite stan iako vas nitko nije zamolio da to učinite

17.

Naučite nekoga novu pjesmu ili vic

18.

Odnesite cvijeće učitelju ili liječniku

19.

Pomozite članu svoje obitelji u pisanju domaće zadaće

20.

Ostavite nekome u džepu ili  torbi lijepu poruku

21.

Kontaktirajte rođaka ili prijatelja s kojim se dugo niste čuli

22.

Pomozite članu obitelji koji treba vašu pomoć

23.

Nacrtajte nekome sliku ili napišite par stihova kako biste ga razveselili

24.

Ne zaboravite čestitati rođendane i obljetnice

25.

Zagrlite

.

Show

U 92. godini umrla je glumica Zdenka Heršak

Napustila nas je velika umjetnica poznata po brojnim ulogama u kazalištu i u više od 60 filmova i serija. Manje je poznato da je Heršak bila i spisateljica te je objavila desetak knjiga.

Silvija Novak

Objavljeno

|

U 92. godini života umrla je poznata glumica Zdenka Heršak. Rođena je u Zagrebu, 19. kolovoza 1928. godine gdje je završila Zemaljsku glumačku školu te poslije bila članica studija Jadran filma.

Zanimljivo i možda manje poznato, nastupala je kao balerina u Hrvatskom narodnom kazalištu, a kad je Branko Gavella osnovao kazalište u Frankopanskoj, pridružuje se njegovom ansamblu. Zdenak Heršak ostala je članica tog kazališta sve do mirovine.


Ostat će upamćena po nizu sjajnih predstava u kojima je igrala: Držićev i Škiljanov “Dundo Maroje” iz 1955., gdje je u osam godina Lauru zaigrala čak 130 puta, zatim Krležino “Kraljevo”, von Horváthove “Priče iz Bečke šume”, glumila je Kobilu u “Balkonu” J. Geneta, Babakinu u “Ivanovu” A. P. Čehova, Bessie Burgess u predstavi “Plug i zvijezde”, Mariolu u “Gle, kako dan lijepo počinje” Z. Bajsića, Majoricu Beregi “U pozadini” M. Feldmana i u mnogim drugim predstavama. Osim u Gavelli, nastupala je i u drugim kazalištima u Zagrebu, Rijeci, Šibeniku i Dubrovniku.

Zdenka Heršak glumila je i u više od 60 filmova i serija, mežu kojima su “Kužiš stari moj”, “Seljačka buna 1573.”, “Događaj”, “Hoću živjeti”, “U raljama života”, “Ne daj se, Floki”, “Leo i Brigita”, “Duga mračna noć” te serije “Naše malo misto”, “Nepokoreni grad”, “Smogovci”, “Putovanje u Vučjak”, “Bitange i princeze” i druge.

Valja napomenuti i da je Heršak, osim glumačke, ostvarila i značajnu spisateljsku karijeru te je objavila desetak knjiga.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP