Prati nas

Vijesti

Prije točno 71 godine žene Jugoslavije su izborile pravo glasa

Nakon državljanki Jugoslavije, pravo glasa su ostvarile žene u Francuskoj, Belgiji, Italiji, Albaniji, Rumunjskoj, Grčkoj. Za Švicarke je pravo glasa uvedeno sedamdesetih godina 20. stoljeća, a u pojedinim kantonima je to pravo uvedeno tek devedesetih godina 20. stoljeća

Objavljeno

|

Od kada žene mogu glasovati?
foto: Pixabay

11. kolovoza 1945. godine Jugoslavija je dala pravo glasa ženama. Posljedično, pravo glasa uživaju i sve žene u državama nastalim raspadom SFRJ. Borba za ženski glas bila je teška i duga; mnoge sufražetkinje i feministice bile su prezrene, odbačene od svojih obitelji, uhićivane i mučene zbog traženja makar formalne jednakosti s muškarcima. Nažalost, njihova borba do današnjeg dana nije urodila jednakom participacijom žena i muškaraca u političkom životu.

Sve do kraja 19. stoljeća pitanje prelaza od ograničenog na opće biračko pravo bilo je vezano samo za muškarce. Žene uopće nisu imale biračko pravo. Švedska je tako ženama dala pravo glasa 1867. godine, ali samo na općim izborima. Potom su slijedile Austrija, neke države Sjedinjenih Država, a Njemačka, SSSR i velika Britanija su otvorile birališta za žene poslije Prvog svjetskog rata.


Nakon državljanki Jugoslavije, pravo glasa su ostvarile žene u Francuskoj, Belgiji, Italiji, Albaniji, Rumunjskoj, Grčkoj. Za Švicarke je pravo glasa uvedeno sedamdesetih godina 20. stoljeća, a u pojedinim kantonima je to pravo uvedeno tek devedesetih godina 20. stoljeća. U Libanonu žene mogu glasovati jedino ako imaju dokaz da su završile osnovnu školu, iako muškarci mogu na birališta izaći i nepismeni. U skupini država poput Bruneja ili Ujedinjenih arapskih emirata, a koje ne priznaju ženski glas, našao se i Vatikan. Naime, u njemu su jedini izbori papinske konklave na kojima je ženama ulaz strogo zabranjen.

.

Vijesti

Sezona gripe je uranila, a broj teških komplikacija je iznimno velik

Od ukupnog broja čak deset posto oboljelih razvilo upalu pluća, a kada se gledaju sve komplikacije od encefalitisa, miokarditisa… vidljivo je da je zapravo četvrtina razvila teške komplikacije.

Objavljeno

|

Autor

Gripa se ove godine pojavila neuobičajeno rano, a prema broju oboljelih može se govoriti da je epidemija u uzlaznoj putanji. Do sada je laboratorijski potvrđeno 270 oboljenja i svi su tip A H1N1, pandemijski tip ili kako je 2009. godine, kada je prvi put izoliran, prozvan “svinjska” gripa, javlja Jutarnji list.

Vladimir Draženović, virusolog iz Nacionalnog centra za influencu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, rekao je kako se već može govoriti o visokom intenzitetu s velikim brojem komplikacija.


“S obzirom na dokazanih 270 slučajeva, slobodno možemo reći da je stvarna brojka oboljelih već oko tri tisuće. Uz visok intenzitet velik je i broj komplikacija”, kaže virusolog Draženović. Dodaje kako je od ukupnog broja čak deset posto oboljelih razvilo upalu pluća, a kada se gledaju sve komplikacije od encefalitisa, miokarditisa… vidljivo je da je zapravo četvrtina razvila teške komplikacije. Također, kaže virusolog Draženović, neobično je što je oboljelo i desetak novorođene djece.

“Dobivamo upite iz Europe s obzirom na to da imamo samo tip H1N1, što je također neobično jer su izvan zemlje zastupljeni svi virusi. Inače, tip gripe koji je u ovom trenutku jedini u Hrvatskoj lani je stvorio velike probleme, od teških komplikacija, velikog broja oboljelih, ali i smrtnih ishoda”, kaže Vladimir Draženović.

Naravno, oboljeli su uglavnom populacija koja se nije cijepila. “Imamo jedan slučaj, osobe koja se cijepila i dobila gripu, a uzročno-posljedično i upalu moždane ovojnice. No, ta osoba se cijepila svega tri dana ranije, tako da cjepivo još nije počelo djelovati” – kaže Draženović i dodaje kako je potrebno oko dva tjedna da možemo reći da cjepivo ima učinak.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP