Prati nas

Zdravlje

Čuvanje unučadi je korisno za mozak

Baka-servis omiljeni je i najrašireniji oblik čuvanja djece. Roditelji su tako posve sigurni da je dijete u dobrim rukama dok oni rade, a i bake i djedovi od toga imaju višestruku korist.

Objavljeno

|

Trebaju li bake čuvati unučad? Baka servis.
foto: BigStock

Za bake nema boljeg načina da provedete slobodno vrijeme od druženja sa svojim unucima. Osim toga, kako pokazuju najnovija istraživanja, čuvanje unučadi ne unosi samo radost u vaš život, već vam može pomoći da ostanete bistri i kad zađete već duboko u zlatne godine.

Istraživanje o kojem govorimo objavljeno je u časopisu Menopauza 2014. godine i pokazalo je da bake koje pomažu oko unučadi barem jednom tjedno pokazuju bolje rezultate na kognitivnim testovima, iz čega se može zaključiti da vrijeme provedeno s unucima i briga o njima potencijalno smanjuje rizik od demencije i Alzheimerove bolesti.

Istraživanje koje je vodila organizacija iz Australije, Women’s Healthy Ageing Project, uključivalo je tri različita kognitivna testa i ukupno 186 žena u post menopauzi, od kojih su 120 bake.

No ima li i neka kvaka? Ima! Istraživanje je također pokazalo da previše čuvanja unučadi može imati i neželjene posljedice. Naime, one bake koje su čuvale djecu pet ili više puta tjedno ostvarile su slabije rezultate na kognitivnim ispitima od onih baka koje su unučad čuvale samo jednom tjedno.

Iako korelacije nije nedvojbeno utvrđena, i neke druge studije sugeriraju da društvena interakcija može pomoći starijim osobama da sačuvaju mentalno zdravlje. Štoviše, neke studije pokazuju da i djeca itekako imaju koristi ako provode vrijeme sa svojim bakama i djedovima, pa je čuvanje jednom tjedno doista kombinacija od koje svi imaju koristi.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.