Prati nas

Vijesti

Jezivi klaunovi – i hrvatska policija ih traži!

Prvi slučajevi zabilježeni su u SAD-u, a trend se je proširio i na Europu. Zabilježeni su slučajevi u Njemačkoj, ali i u Hrvatskoj. Plaše djecu, ali i starije i ne prezaju čak ni od napada nožem na građane.

Objavljeno

|

Kako se braniti od klauna?
Screenshot: It

Ljude diljem Europe zabrinjava pojava klaunova. Prvi slučajevi zabilježeni su u SAD-u, a trend se je proširio i na Europu, javlja Deutsche Welle. Plaše djecu, ali i starije i ne prezaju čak ni od napada nožem na građane.

Priopćenje za javnost Ministarstva unutarnjih poslova RH

Zbog pojačanog interesa javnosti za pojavu klaunova koji na ulicama plaše građane, obavještavamo građane da policijski službenici provjeravaju svaku zaprimljenu dojavu. Izvršenim provjerama utvrdili smo da su za sada evidentirane dvije takve dojave i to u PU osječko-baranjskoj. Izlaskom na mjesto događaja policijski službenici nisu bili u mogućnosti niti potvrditi  niti opovrgnuti istinitost takvih dojava. Druge policijske uprave koje se spominju u medijskim natpisima za sada nisu zabilježile takve dojave.

Ukoliko građani raspolažu saznanjima o navedenim događajima ili sami budu u situaciji da ih se na bilo koji način straši, u svakom slučaju mogu i trebaju o tome izvijestiti policiju pozivom na broj 192. O svakoj takvoj dojavi policija će neodložno postupiti i ovisno o utvrđenom činjeničnom stanju poduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

U Njemačkoj je ovoga četvrtka (20.10.) ponovno zabilježen takav jedan slučaj klaunskog napada na građane. Dvojica klaunova su u Gelsenkirchenu napali 33-godišnjeg muškarca i pritom mu nožem ozlijedili ruku, javila je policija pokrajine Sjeverno Porajnje i Vestfalija. U ponedjeljak (17.10.) je u tom gradu zabilježen još jedan napad takvog “jezivog klauna”, kako su ih već prozvali mediji. Jedna 14-godišnja djevojčica je, naime, zadobila ozljede dok je bježala od klauna naoružanog s baseball palicom. U bavarskom Geiselhöringu su klaunovi u srijedu (19.10.) na jednom autobusnom stajalištu također prepali djecu, nakon čega je bavarska policija upozorila na klaunove s baseball palicama i poručila da postoji opasnost od pojedinaca koji bi mogli imitirati takve “loše šale”.


Klaunovi prepadaju i po Sloveniji i Hrvatskoj

U Švedskoj je zabilježen slučaj u kojem je jedan od tih “jezivih klaunova” nožem napao tinejdžera. Policija je javila da je mladić lakše ozlijeđen na ramenu. Mediji špekuliraju o tome radi li se tu doista samo o “lošoj šali” ili je u pitanju ozbiljna prijetnja za sigurnost građana. U Sloveniji je, kako izvještavaju tamošnji mediji, jedan od takvih klaunova prepadao ljude u mjestu Jesenice. Jutarnji list prenosi da su jezivi klaunovi viđeni i u Hrvatskoj. Prema pisanju tog lista je nepoznata maskirana osoba u Osijeku prepala i pratila dječake stare 13 i 14 godina. Navodno su osobe prerušene u klaunove viđene i u Slunju i Bjelovaru.

Poziv Batmanu da “uhvati Jokera”

Te “loše šale” su krenule iz Sjedinjenih Američkih Država. Tamo je taj fenomen već duže vremena poznat pod nazivom “Clown Pranks”, u slobodnom prijevodu “klaunovske šale”. Već dvije godine nepoznate osobe u SAD-u s jezivim klaunovskim maskama na licu prepadaju ljude na javnim mjestima, najčešće u manjim ulicama ili ispred groblja. Prepadi se često snimaju i te snimke zatim završavaju na Internetu. Neke od tih snimki su tako montirane da podsjećaju na filmove strave i užasa. Nitko dosad nije uspio otkriti o čemu se zapravo radi i tko se ustvari krije iza svega toga.

Prema navodima američkih medija, prodaja klaunovskih kostima je porasla za oko 300 posto. Strah u SAD-u je posebno porastao ovih dana, uoči jednog od većih tamošnjih praznika – Halloweena. Policija u gradu Roselle Park je stoga roditelje čak zamolila da djeci ove godine ne dopuste oblačenje klaunovih kostima za taj praznik. A na strah od klaunova je reagirao lanac poznatih restorana brze hrane – McDonalds koji je iz javnosti povukao svoju maskotu-klauna Ronalda McDonalda.

Na Internetu se pojavio i kuriozni poziv “Batmanu” da građane oslobodi straha i uhvati “Jokera”, poznatog zlikovca iz stripova i filmova o Batmanu čije lice je našminkano poput jednog klauna, odnosno prikaza džokera na igraćoj karti. Usto su se također pojavile teorije o tome kako bi prepadi klaunova mogli biti propagandna strategija za najavu nove verzije filma “Ono”, baziranog na istoimenom romanu Stephena Kinga u kojem je glavni lik “klaun ubojica”. Sam Stephen King je na te teorije nedavno na Twitteru odgovorio: “Vrijeme je da se ta klaunovska histerija spusti na zemlju – većina klaunova su dobri, razveseljavaju djecu i nasmijavaju ljude.”

/Deutsche Welle/

.

Vijesti

Merkel u srijedu slavi 65. rođendan. Iako i dalje drhti, kaže: Sposobna sam

Ona i neslužbeni izvori iz vlade drugi i treći napad objašnjavaju psihološkim posljedicama prvog napada koji se navodno dogodio zbog vrućine i pomanjkanja tekućine.

Objavljeno

|

Autor

“Osjećam se sasvim dobro i nema potrebe za brigom”, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel o napadima drhtavice, javlja Deutsche Welle. Ona je tako u srijedu po drugi put govorila o temi koja tjednima zaokuplja pažnju javnosti. Njene riječi došle su poslije trećeg napada drhtavice koji je javno zabilježen, ovog puta na dočeku finskog premijera Anttija Rinnea. Drhtanje je bilo nešto blaže i kraće od prethodna dva puta.

Merkel je rekla da je u fazi “oporavka” nakon prve drhtavice početkom lipnja. Ona i neslužbeni izvori iz vlade drugi i treći napad objašnjavaju psihološkim posljedicama prvog napada koji se navodno dogodio zbog vrućine i pomanjkanja tekućine.


“To očito još nije sasvim gotovo, ali postoji napredak i sada neko vrijeme moram živjeti s tim”, rekla je kancelarka, dodajući kako vjeruje da će napadi proći kako su i došli. Ona na potpitanja novinara nije željela precizirati što su uzroci zdravstvenih tegoba. “Inače sam čvrsto uvjerena da sam sasvim sposobna”.

Time je pokušala ugušiti rasprave o tome je li njeno zdravlje tako narušeno da više ne može obavljati kancelarski posao. Merkel u srijedu navršava 65 godina, piše Deutsche Welle.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP