Prati nas

Mozaik

Rodila sa 62 godine, kaže – žene žive sve duže

Kada je u osmom mjesecu trudnoće javno objavila da je trudna, naišla je na jaku osudu javnosti. ‘Jedva čekam nekoliko dana nasamo sa svojom kćeri. Emocije su me svladale. Plačem od sreće. trudnoća je bila normalna.’

Objavljeno

|

Do kada žene mogu roditi?
Lina Alvarez ispred bolnice (scr: BBC)

Šezdesetdvogodišnja Španjolka Lina Alvarez jučer (18. listopada 2016.) je napustila bolnicu nakon što je rodila svoje treće dijete, zdravu djevojčicu, izvijestili su lokalni mediji.

Djevojčica, koja je ime Lina dobila po majci, rođena je carskim rezom prošli tjedan u sjeverozapadnoj španjolskoj pokrajini Galiciji. Začeta je in vitro u Madridu, prenosi španjolska novinska agencija Efe. Kada je u osmom mjesecu trudnoće javno objavila da je trudna, naišla je na jaku osudu javnosti.


Majka, koja je i sama liječnica, za Efe je kazala da je presretna zbog “čuda” koje se dogodilo. “Jedva čekam nekoliko dana nasamo sa svojom kćeri. Emocije su me svladale. Plačem od sreće. Trudnoća je bila normalna.”

Novorođena djevojčica ima dvojicu starije braće od 10 i 27 godina. Desetogodišnji Samuel je također začet potpomognutom oplodnjom kada je Lina imala 52 godine, deset godina nakon što je ušla u menopauzu. “Htjela sam još jednom postati majka, ali liječnici su me odbijali. A onda sam prije nekoliko godina upoznala ginekologa koji mi je rekao da će mi pomoći, ako mi nalazi budu uredni.”

Svojim kritičarima ova majka odgovara: “Kada Lina bude imala 30 godina, a ja ću imati 92. Bit će odrasla, a životni vijek žena neprestance raste.”

Lina Alvarez nije najstarija žena koja je rodila. Taj rekord drži Daljinder Kaur iz Indije koja je rodila prošle godine nakon potpomognute oplodnje u 70. godini života.

Tko su najstarije majke?

Lina Alvarez s kćerkom ispred bolnice (scr: BBC)

.

Mozaik

Mjesec je čuvar života na Zemlji. Bez njega, vjerojatno, ne bismo ni postojali

I suvremena astrologija ima korijene u drevnim vjerovanjima vezanim uz ovo nebesko tijelo na koje je čovjek zakoračio prije pola stoljeća.

Objavljeno

|

Autor

Zašto nas fascinira ovaj Zemljin satelit? Engleski astrofizčar Ben More, autor knjige “Mjesec – jedna biografija”, objasnio je to za Deutsche Welle. Kaže, tajna je u ljepoti promatranja noćnog neba i činjenici da se Mjesec sa Zemlje sjajno vidi. Čak su i različite kulture tumačile njegove šare koje su zapravo hlađena polja lave okamenjenog bazalta. Drevni Kinezi su govorili o kunićima i zečevima, Germani o djetetu i čovjeku na Mjesecu.

Prva razvijena civilizacija Sumeraca je prije 5.000 godina izumila kotač i pismo. I Mjesec je kod njih igrao važnu ulogu. Oni su imali astronome koji su isključivo promatrali Mjesec i pokušavali otkriti mjesečeve mijene koje su zatim povezivali s pojavama poput gladi i ratova i vladarima na temelju mjesečevih mijena predviđati predstojeće događaje.


Uostalom, objašnjava Moore, i suvremena astrologija ima korijene u drevnim vjerovanjima vezanim uz ovo nebesko tijelo na koje je čovjek zakoračio prije pola stoljeća.

No Mjesec je puno više od toga. Zemlja, kaže astrofizirčar, bez njega ne bi bila stabilna. “Zemlja bi se naginjala i vrludala poput zvrka što bi dovelo do drastičnih klimatskih promjena. Mjesec djeluje svojom silom teže na stabilnost kretanja Zemlje i utječe na to da se klima na Zemlji 4,5 milijarde godina nije drastično promijenila.”

“Cjelokupna evolucija bi se razvila drugačije”, tvrdi Moore pa zaključuje: “Zamislimo si da se život razvije oko toplog ekvatora i tada se Zemlja jednostavno nagne i sve pretvori u ledenu pustinju. Dakle teško je pretpostaviti da bi se naš današnji život uopće mogao razviti na taj način.”

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP