Prati nas

Mozaik

Rodila sa 62 godine, kaže – žene žive sve duže

Kada je u osmom mjesecu trudnoće javno objavila da je trudna, naišla je na jaku osudu javnosti. ‘Jedva čekam nekoliko dana nasamo sa svojom kćeri. Emocije su me svladale. Plačem od sreće. trudnoća je bila normalna.’

Objavljeno

|

Do kada žene mogu roditi?
Lina Alvarez ispred bolnice (scr: BBC)

Šezdesetdvogodišnja Španjolka Lina Alvarez jučer (18. listopada 2016.) je napustila bolnicu nakon što je rodila svoje treće dijete, zdravu djevojčicu, izvijestili su lokalni mediji.

Djevojčica, koja je ime Lina dobila po majci, rođena je carskim rezom prošli tjedan u sjeverozapadnoj španjolskoj pokrajini Galiciji. Začeta je in vitro u Madridu, prenosi španjolska novinska agencija Efe. Kada je u osmom mjesecu trudnoće javno objavila da je trudna, naišla je na jaku osudu javnosti.


Majka, koja je i sama liječnica, za Efe je kazala da je presretna zbog “čuda” koje se dogodilo. “Jedva čekam nekoliko dana nasamo sa svojom kćeri. Emocije su me svladale. Plačem od sreće. Trudnoća je bila normalna.”

Novorođena djevojčica ima dvojicu starije braće od 10 i 27 godina. Desetogodišnji Samuel je također začet potpomognutom oplodnjom kada je Lina imala 52 godine, deset godina nakon što je ušla u menopauzu. “Htjela sam još jednom postati majka, ali liječnici su me odbijali. A onda sam prije nekoliko godina upoznala ginekologa koji mi je rekao da će mi pomoći, ako mi nalazi budu uredni.”

Svojim kritičarima ova majka odgovara: “Kada Lina bude imala 30 godina, a ja ću imati 92. Bit će odrasla, a životni vijek žena neprestance raste.”

Lina Alvarez nije najstarija žena koja je rodila. Taj rekord drži Daljinder Kaur iz Indije koja je rodila prošle godine nakon potpomognute oplodnje u 70. godini života.

Tko su najstarije majke?

Lina Alvarez s kćerkom ispred bolnice (scr: BBC)

.

Show

Obersnel utjelovio Jovanku Broz, desničari na rubu nervnog sloma

Ovakav je izbor maski prava iritacija za desne komentatore na društvenim mrežama koji Rijeci još nisu oprostili otvaranje Europske prijestolnice kulture 2020.

Objavljeno

|

Autor

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel sudjelovao je u međunarodnoj karnevalskoj povorci u Rijeci. I pri tom je uzbudio brojne duhove. Naime, voluminozni gradonačelnik utjelovio je raskošnu i senzualnu prvu drugaricu Jugoslavije – Jovanku Broz. Dakako, ruku pod rukom s Titom, a u pratnji pionira.  

“Tito i Jovanka se iznenada pojavili na Riječkom karnevalu. Dobro su se zabavljali cijeli dan'”, napisao je na Twitteru Obersnel ispod fotografija svoje maske. Nadovezao se SDP-ov peđa Grbin koji je rekao da Obersnel zaslužuje nagradu za masku godine.


Očekivano, ovakav je izbor maski prava iritacija za desne komentatore na društvenim mrežama koji ne razumiju ovakvu vrstu humora i zabave. Iz komentara je vidljivo i da Rijeci još nisu oprostili otvaranje Europske prijestolnice kulture 2020.

foto: Vojko Obersnel Twitter

“Teška komunjara i anti Hrvat, je njenjez i njegov zaljubljenik i ne bježi od toga.Čak da pače,ponosan je na sve to.U kakvoj mi to državi živimo a pogotovo gradu Rijeci, kojim on upravlja i baštini dugi niz godina.Pre strašno i na žalost činjenično”, jedan je od komentara koje prenosimo bez pravopisne korekcije. “Sramota za jedan hrvataski grad i ktomu jos EU prijestolnicu kulture,ali komunjare ostaju komunjare”, kaže drugi, a treći zaključuje: “Teži bolesnik, osim toga slavi ratnog zločinca i totalitarni režim. Riječani na što se to spali, sramota.”

Na drugom kraju Hrvatske spalili su lutke gej para i DJETETA

I dok se Rijeka smijala Jovanki Obersnel, na drugom kraju Hrvatske održana je jedna tužna maškarana povorka. Imoćani su za karnevalsku figuru, koju su na kraju i spalili, odabrali gej par s usvojenim djetetom, javlja Slobodna Dalmacija.

Dijete s petokrakom na čelu(!?) bila je lutka s licem saborskog zastupnika SDP-a Nenada Stazića. Iza figure gej para s djetetom u povorci su išla djeca vrtićkog uzrasta koju se tako, od malih nogu, uči netrpeljivosti prema drugima i drugačijima.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP