Prati nas

Zdravlje

Facebook vam doista može spasiti život

Može li Facebook spasiti život? Čini se da može. Naime, brojna istraživanja pokazuju da češće i kvalitetnije društvene veze znače i dulji i kvalitetniji život, a u to su uključena i druženja u virtualnom svijetu. Važno je ipak voditi računa da se ne zapostave i ona stvarna druženja, u ovome svijetu.

Objavljeno

|

foto: BigStock

Mnoga istraživanja pokazala su da ljudi s vrlo jakim društvenim vezama – obiteljskim i prijateljskim – žive duže. No računaju li se i prijatelji s Facebooka?

Studija sa Sveučilišta San Diego koja je obuhvatila 12 milijuna korisnika Facebooka, došla je do sljedećeg zaključka: to doista može biti točno ako pomoću te društvene mreže ostajete u kontaktu s prijateljima i članovima obitelji koji žive daleko. Drugim riječima, lajkovi potpunih stranaca se ne računaju.


Ovo istraživanje objavljeno je u časopisu Proceedings of the National Academy of Science, no znanstvenici naglašavaju kako ipak još nije utvrđena kauzalnost. U eri kad sve više vremena provodimo družeći se s prijateljima online, a sve manje u stvarnom životu, po prvi puta je ustanovljeno što se to doista događa tijekom virtualnih druženja i zašto su ona važna.

‘Online interakcija čini se vrlo zdravom ako se događa umjereno i ako služi kao nadopuna stvarnom druženju’, rekao je jedan od autora studije William Hobbs. ‘Negativne posljedice nastupaju tek kad se previše vremena provodi online i kad nema dokaza da smo povezani s ljudima i na druge načina osim putem mreže.’

Profesor političkih znanosti na Sveučilištu San Diego, James Fowler, kaže kako postoje ozbiljni dokazi da balansiran odnos druženja online i onoga u stvarnom životu, znači i dulji životni vijek.

Znanstvenici su ustanovili da je prosječan korisnik Facebooka u 12 posto manjoj opasnosti od iznenadne smrti od onoga tko ne koristi tu društvenu mrežu. No, znanstvenici također napominju da to možda ima veze i s različitim socioekonomskim statusima korisnika i nekorisnika, a ne toliko s društvenom mrežom samom.

Među onima koji koriste Facebook, istraživači su u obzir uzeli broj prijatelja, fotografija i objavljenih postova kako bi vidjeli ima li takva online aktivnost veze s duljinom života.

Ustanovljeno je da osobe koje održavaju online vezu s većim brojem ljudi, doista žive dulje od onih čije su društvene interakcije rjeđe. To saznanje konzistentno je i s rezultatima istraživanja dugovječnosti i društvenog života u stvarnom svijetu. Također, čak je i umjereno korištenje društvenih mreža i održavanje online kontakata povezano sa smanjenim rizikom od smrtnosti. Osim toga, pokazalo se i da najdulje žive oni koji na Facebooku prihvaćaju najviše zahtjeva za prijateljstvom.

Čovjek kojeg doista ne treba uvjeravati da Facebook može spasiti život je Chris Thomas iz Pittsburgha. Kad je jednom prilikom pao iz svojih invalidskih kolica, uspio je nekako doći do svojeg mobitela i na Facebooku objaviti ponešto zbrkanu poruku iz koje se ipak dalo iščitati da je u nevolji. Odgovor je bio vrlo brz i brojni prijatelji koji su se tada nalazili u njegovoj blizini priskočili su mu upomoć. Čak i oni koji nisu taj čas bili blizu, nazvali su interesirajući se mogu li ikako pomoći. Zanimljivo je da su svoju pomoć ponudili i oni Facebook prijatelji koji Thomasa nisu poznavali osobno.

.

Zdravlje

Obranite se od komaraca – bez kemije

Promotori organskog življenja tvrde da ne moramo uvijek koristiti ‘kemiju’ kako bismo se obranili od letećih napasnika. Ovo su samo neki od prijedloga koji vam neće isprazniti novčanik, a mogli bi funkcionirati i u vašem slučaju.

Objavljeno

|

Autor

Obilne kiše i poplave pogodovale su razmnožavanju komaraca koji sada u nemjerljivo velikim rojevima maltretiraju cijele gradove. Nažalost, ove životinje nisu, kao nekad, samo neugodne i dosadne, već na našim područjima šire i virus zapadnog Nila.

Posebno je teško u Osijeku gdje je izmjereno da na čovjeka može sletjeti više od 130 komaraca u samo 15 minuta.


Promotori organskog življenja tvrde da ne moramo uvijek koristiti “kemiju” kako bismo se obranili od letećih napasnika. Ovo su samo neki od prijedloga koji vam neće isprazniti novčanik, a mogli bi funkcionirati i u vašem slučaju.

Neem i kokos

Prema nekim istraživanjima mješavina ulja neema i kokosa može držati komarce podalje i to čak osam sati. Neemov prah ili ulje lako je nabaviti u trgovinama organskom hranom, dok kokosovo ulje prodaju i svi veći trgovački lanci u Hrvatskoj.

Neem ili indijski jorgovan je brzorastuće drvo koje botaničari zovu Azadirachta indica. U Indiji se tradicionalno koristi u narodnoj medicini dok se u posljednje vrijeme propagira njegova upotreba u organskoj poljoprivredi kao sredstvo protiv štetnika.

Sprejevi na bazi ulja geranija

Lijepo mirišu, a neškodljivi su. Dostupni su u ljekarnama, a sve češće ulje geranija koristimo i za zaštitu kućnih ljubimaca od komaraca i krpelja.

Češnjak

Oni koji vole češnjak, tvrde da jedan režanj vrlo uspješno drži na daljini i komarce. Prema nekim izvorima, češnjak maskira ugljični dioksid koji lučimo disanjem, a koji komarcima služi kao signal za napad.

Provjerite imate li stajaće vode oko kuće, na balkonu, u olucima…

Samo je tjedan dana potrebno da se iz jajeta razvije odrasli leteći komarac. Njegove ličinke žive u ustajaloj vodi pa bi bilo uputno provjeriti postoje li negdje u vašoj blizini otvorene bačve s vodom, stari lonci s kišnicom ili vanjske gume od vozila koje zadržavaju vodu i služe kao dom komarčevim larvama.

Pivo i banane su dobar izbor

Neki znalci tvrde da ova dva prehrambena proizvoda odbijaju komarce. Stoga, prije nego izađete van, iskapite pivo i pojedite bananu. Ako ništa drugo, bit ćete siti i napojeni.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP