Prati nas

Vijesti

Ovo je prava istina o njemačkim mirovinama

Mjesečna mirovina u Njemačkoj iznosi oko 1.200 eura. Zvuči sasvim pristojno. Pogotovo u usporedbi s nekim drugim europskim zemljama, pa i Hrvatskom. Ali to je samo privid. Većina mirovina je puno manja od toga, a njemački umirovljenici žive u siromaštvu.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Kako do njemačke mirovine?
foto: Pixabay

Žive li njemački umirovljenici doista kao “bubrezi u loju” kako se često misli i govori? Kolika je prosječna mirovina u Njemačkoj. I što umirovljenici mogu s njom? Odgovore na ova pitanja donosi Deutsche Welle.

Statistike su (relativno) pouzdane i egzaktne, iz statistika se, međutim, ne mogu uvijek izvući i egzaktni zaključci. Barem ne “na prvu loptu”. To je slučaj i sa statistikama o visini njemačkih mirovina.


Prema aktualnim statistikama Njemačkog mirovinskog osiguranja “standardna” mjesečna mirovina u Njemačkoj iznosi oko 1.200 eura. Zvuči sasvim pristojno. Pogotovo u usporedbi s nekim drugim europskim zemljama, pa i Hrvatskom. Ali stručnjaci upozoravaju da se radi o prosječnoj mirovini “virtualnog” umirovljenika (“Eckrentner”) koji ima 45 godina radnoga staža, koji je ostvario pravo na starosnu mirovinu i koji je zarađivao prosječnu njemačku plaću (trenutno oko 2.700 eura). Ali koliko ima onih koji su zarađivali i zarađuju manje od prosjeka? I koliko ima onih koji nisu radili 45 godina?

S prosječnom mirovinom ispod granice siromaštva?

U stvarnosti, a to onda potvrđuju i statistike kad se one malo podrobnije promotre i izanaliziraju, umirovljenici u prosjeku u Njemačkoj dobivaju mirovine od oko 800 eura. A granica siromaštva, koja se za svaku zemlju definira drugačije (minimalno prihvatljivi standard života) i izračunava po formuli 60 posto od medijana nacionalnog raspoloživog dohotka (ne prosječne plaće!), u Njemačkoj je za domaćinstvo s jednom osobom bez djece oko 900 eura, za par bez djece oko 1.300 eura. Primjera i usporedbe radi – za par s dvoje djece maloljetne dobi ta granica se penje na iznos između 1.900 i 2.000 eura.

Na brojnim portalima raznorazne udruge upozoravaju stoga njemačke građane da se ne daju zavarati brojkama koje na prvi pogled ne izgledaju loše. Formula izračuna mirovina je, naime, vrlo složena i informacija o visina mirovine na koju može računati pojedinac u Njemačkoj pouzdana je samo onda ako je nastala prema izračunu Njemačkog mirovinskog osiguranja. A, naravno, i onda se radi o prognozama, a ne o konačnoj informaciji. Jer nitko vam ne može garantirati da u budućnosti nećete ostati bez posla ili da ćete zarađivati kao što ste zarađivali do trenutka u kojemu je nastala prognoza.

Budućim umirovljenicima se loše piše

Puno govore i podaci koji ukazuju na odnos prosječnih mirovina i prosječnih plaća, kao i visina doprinosa koji se uplaćuju u državni mirovinski fond. A oni pokazuju da prosječne mirovine ni blizu ne rastu jednako kao prosječna primanja. Ali zato raste visina doprinosa. To proizlazi, između ostaloga, iz demografskog problema Njemačke – sve je manje mladih koji rade i uplaćuju doprinose, a sve više starih koji primaju mirovine.

Osim toga, i raskorak između onih koji puno zarađuju i onih koji malo zarađuju je sve veći pa prosječne vrijednosti malo govore o stvarnom stanju stvari. I on će, prema prognozama, i u budućnosti rasti. Pritom treba reći da se iz jednog aktualnog izvještaja o osiguranju egzistencije u starosti vidi da mnogi umirovljenici zarađuju “sa strane”, jer je prosječni neto-dohodak parova iznad 65 godina oko 2.500 eura, a njihovih vršnjaka koji žive kao samci između 1.400 i 1.600 eura.

Strah od siromaštva u starosti je, inače, tema o kojoj se u posljednje vrijeme jako puno govori. Razlog tome su prognoze za budućnost i statistike koje govore da u posljednjih deset godina broj siromašnih među starijom populacijom raste puno brže nego u drugim populacijskim grupama. U jednom nedavno objavljenom izvještaju europske statističke agencije Eurostat navodi se da je trenutno 5,6 milijuna ljudi u Njemačkoj starijih od 55 godina ugroženo od siromaštva i socijalne izolacije (20,9 % pripadnika ove dobne skupine), dok je 2004. takvih bilo 4,5 milijuna. Radi se, naravno, o relativnom siromaštvu. Ali i ono je relativno: jer dok je situacija u nekim drugim europskim zemljama puno bolja nego u Njemačkoj, na primjer, u Norveškoj gdje siromaštvo prijeti vrlo malom postotku osoba starijih od 55 godina (9,3 %) ili u Nizozemskoj (11,3 %), u nekim drugim zemljama je situacija još puno, puno gora. U Rumunjskoj opasnost od siromaštva pogađa 44,2 posto pripadnike ove starosne grupe, u Litvi 37,1 posto.

/autorica: Dunja Dragojević, Deutsche Welle/

.

Vijesti

Inozemne mirovine i nova pravila za dostavljanje potvrde o životu

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) obavijestio je korisnike o promjenama u slanju potvrda o životu za primatelje francuskih, nizozemskih i španjolskih mirovina, zbog pandemije virusa COVID-19.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Zbog pandemije koronavirusa, Francuska, Nizozemska i Španjolska obavijestile su HZMO o promjenama u načinu na koji će isplaćivati mirovinu korisnicima s boravištem u Hrvatskoj, s obzirom na potrebu dostavljanja potvrde o životu.

Korisnici mirovina iz Francuske, koji su zaprimili potvrdu o životu u prosincu 2019., siječnju, veljači ili ožujku 2020., imaju dodatna 2 mjeseca za dostavu potvrdu o životu. Mirovine će se u tom razdoblju nastaviti redovito isplaćivati, navode iz HZMO-a.


Nizozemska ustanova Sociale Verzekeringsbank trenutačno ne šalje potvrde o životu svojim korisnicima u inozemstvo, a slanje tih potvrda odgođeno je na otprilike 6 mjeseci, dodaju iz HZMO-a.

U Španjolskoj je suspendiran rok određen za dostavu ovjerene potvrde o životu korisnika koji žive u inozemstvu sve dok traju ove izvanredne okolnosti. Za to vrijeme, mirovine iz Španjolske će se nastaviti redovno isplaćivati, a nakon prestanka izvanrednih okolnosti odredit će se novi rok za dostavu potvrda o životu.

Iz HZMO-a podsjećaju korisnike hrvatske mirovine s prebivalištem u Republici Srbiji da neće dostavljati tiskanice potvrda o životu u travnju 2020., niti obustaviti isplatu mirovina zbog nedostavljene potvrde o životu za 2020. godinu, dok traju izvanredne okolnosti uzrokovane pandemijom virusa COVID-19.

Podsjećamo i korisnike mirovine iz Srbije s prebivalištem u Hrvatskoj, da će i nadležni nositelj mirovinskog osiguranja u Republici Srbiji (Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje RF PIO) postupati na isti način i nastaviti isplatu korisnicima mirovina do prestanka izvanrednih okolnosti, navode iz HZMO-a.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP