Prati nas

Vijesti

Umirovljenici pozdravljaju Vladinu odluku

Međutim, izražavaju nezadovoljstvo što bi po odluci Vlade i umirovljenici morali plaćati 10 posto mirovinskog i 7 posto zdravstvenog doprinosa za rad po ugovorima o djelu i autorskim ugovorima.

Objavljeno

|

Hoće li kruh poskupiti?
foto:Pexels

Sindikat umirovljenika Hrvatske i Matica umirovljenika Hrvatske pozdravljaju Vladinu odluku o odustajanju od povećanja PDV-a za kruh, mlijeko, lijekove, ortopedska pomagala i knjige, čime bi bili pogođeni najugroženiji građani, a ponajviše umirovljenici i starije osobe, javlja Hina.

Čelnici dvaju najvećih umirovljeničkih udruga, koje predstavljaju oko 300.000 umirovljenika, u priopćenju ističu kako više od milijun i pol umirovljenika i starijih osoba cijene što je Vlada pokazala da ipak ima sluha za uvažavanje zahtjeva najugroženijih društvenih skupina.

Sindikat i Matica su višekratno upozoravali da će se poreznom reformom ubrzati trend osiromašenja umirovljenika i starijih osoba jer se realno umanjivalo mirovine do 6000 kuna, a one iznad te svote su progresivno povećavane. Nakon odluke da ne poskupe lijekovi i osnovne namirnice i dalje neće biti riječ o pravednoj i socijalno osjetljivoj reformi, ali će se barem privremeno zaustaviti daljnje siromašenje građana.

Umirovljeničke udruge pozdravljaju najavu premijera Andreja Plenkovića da će nastojati mirovine učiniti održivim i primjerenima, s naglaskom na povećanju broja korisnika prosječnih mirovina, a ne najnižih.

Također se nadaju da će Plenković i Vlada održati obećanje i ubrzo obnoviti rad Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, kako bi se u proces mirovinske reforme uključili svi zainteresirani, a ponajprije umirovljenički partneri.

Sindikat i Matica, međutim, izražavaju nezadovoljstvo što bi po odluci Vlade i umirovljenici morali plaćati 10 posto mirovinskog i 7 posto zdravstvenog doprinosa za rad po ugovorima o djelu i autorskim ugovorima.

To je u potpunosti protivno programskoj najavi HDZ-a i nove Vlade da će vratiti što više sposobnih i voljnih umirovljenika na tržište rada, kaže se u priopćenju i poručuje kako oko toga još uvijek postoji prostor za dogovor.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.