Prati nas

Mozaik

9 savjeta kako ne izluditi svoju djecu na Facebooku

Facebook i ostale društvene mreže relativno su nova pojava, no već sad posve nezaobilazni i omiljeni raznim generacijama. No baš to što različite generacije imaju različito mišljenje o tome što je primjereno za Facebook a što nije, ponekad vodi do sukoba.

Objavljeno

|

Razgovaram sama sa sobom
foto: BigStock

Unatoč interesu mlađe populacije za Instagram, Twitter i Snapchat, Facebook i dalje dominira kao najpopularnija društveno mrežna platforma. 79 posto odraslih korisnika interneta je na Facebooku, kao i 68 posto ukupne populacije SAD-a. Prema projektu Pew Research Centra o internetu i američkom životu, korištenje Facebooka unutar populacije starije od 50 godina u jednakoj je mjeri zastupljeno kao i kod populacije mlađe od 50 godina. Bake i djedovi s lakoćom komuniciraju sa svojom unučadi.

Mnogim obiteljima Facebook služi kao zajednički obiteljski album, dnevnik događanja i osnovno sredstvo komunikacije. Ali ni to ne funkcionira uvijek onako kako bismo željeli. Ovo je lista od devet savjeta koji će te veze učiniti produktivnijima i manje stresnima za vas i vašu odraslu djecu:

Nemojte činiti

1. Ne koristite komentare da bi kritizirati ono što su objavili. Mislite li da vaša kći ne bi trebala nositi glomazne džempere poput onog kojeg nosi na onoj fotografiji? Oduprite se iskušenju da napišete komentar. Mislite da vaš unuk ne bi trebao biti vani na snijegu bez kape kao na toj fotografiji? Njegov otac se možda borio s njim da mu je stavi na glavu, samo da bi je mali skinuo već sljedećeg trenutka kad je fotografija nastala. Vlastitom sinu ne trebate nametati osjećaj krivnje svojim Facebook kritikama.

2. Ne kritizirajte svoje dijete u vezi Facebook objave ni telefonski ni osobno. Nitko ne želi čuti: “Kako ti nije bilo neugodno objaviti tu fotografiju na Facebooku? Kakav ti je to džemper?” Međutim, ako vas objave vaše odrasle djece doista zabrinjavaju prikazima njihovog ponašanja ili roditeljskih vještina, isplati se uzeti malo vremena i započeti razgovor u kojem ćete pažljivo i promišljeno birati riječi te ih izreći svome sinu ili kćeri u lice.

3. Nemojte početi rečenicu s: “Jesi li vidio na Facebooku da je…?” Ovakvim pitanjem ćete svoju djecu samo izluđivati, jer su oni najvjerojatnije već vidjeli sve što su vaši zajednički prijatelji objavili na Facebooku. Iskreno, oni bi s vama radije razgovarali o stvarima koje ne vide na Facebooku. Stvari poput: “Kakav ti je bio dan? Kako je djedovo zdravlje?” Dakle, pričajte o stvarima koje vas brinu i koje ne dolaze u društvene medije. Trebate povesti pravi razgovor u kojem nećete spominjati Facebook tračeve i teme s društvenih medija.

4. Nemojte postavljati komentare, političke izjave ili memove (slike s porukama) na Facebook stranicama svoje djece niti ih označavati kada tako nešto objavljujete. Kada to učinite, sadržaj će se obično prikazati na zidovima njihovih (i vaših) prijatelja. Vaša odrasla djeca možda neće htjeti da ih se povezuje s vašim političkim komentarima ili memovima. Oni s vama često ne dijele mišljenje niti smisao za humor. Pa čak i ako ga dijele, ove teme je vjerojatno bolje podijeliti privatno npr. putem SMS-a ili e-maila.

5. Ne vodite javne razgovore na Facebooku osim ako nije riječ o temi o kojoj bi htjeli govoriti ispred sto ili više ljudi. Ako morate imati brzi privatni razgovor i znate da je vaše dijete online, samo iskoristite Facebook Messenger i pošaljite privatnu poruku (provjerite ikonu na vrhu stranice ili preuzmite aplikaciju Messenger na pametnom telefonu ).

Stvari koje trebate činiti

1. Smišljajte zabavne i prikladne komentare za fotografije koje vaša djeca objavljuju. Slobodno se raspekmezite nad posebno slatkim slikama svoje unučadi i obiteljskih pasa.

2. Slobodno označite svoju odraslu djecu u njihovim slatkim fotografijama iz djetinjstva koje objavljujete na svom zidu. Oni više nisu tinejdžeri pa tako nešto vjerojatno više nije strogo zabranjeno. Ako su na fotografijama ispala slatka, a sada imaju barem 25 godina, vjerojatno mogu to podnijeti. Posebno je lijepo istaknuti koliko ste sretni kao roditelj najdivnije osobe na svijetu.

3. Ako se osjećate zabrinuto ili neugodno zbog nečega što je vaše dijete objavilo, nađite se i raspravite o tome. Telefonski poziv može poslužiti, ali najbolje je razgovarati uživo. Vodite računa da ljudi ponekad pretjeruju ili da prikazuju različite strane svojeg identiteta na društvenim medijima (strane koje vam se možda ne sviđaju, ali ne predstavljaju opasnost za njih ili druge ljude). Ako ste zabrinuti, spomenite to u privatnom okruženju. I ne čekajte da problem eskalira.

4. Zabavite se i uživajte u ovom novom svijetu u kojem se možete spojiti s prijateljima, dijeliti stvari iz vaših života i imati interakciju sa svojom djecom i unucima na dnevnoj bazi. Vaši roditelji, bake i djedovi nisu imali istu priliku.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.