Kada nositi naočale?
foto: Pexels

Nakon 45. godine svima trebaju naočale

Autor: • 15. 02. 2017. • Kolaž, Zdravlje1090 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Ne postoje vježbe za oči ili neka posebna prehrana koja će zaustaviti prirodno pogoršanje vida koje dolazi s godinama, podsjećaju njemački okulisti. Prezbiopija je medicinski naziv za staračku dalekovidnost, prenosi Hina.

U određenim godinama života ono što nam je blizu sve se slabije vidi, pa i obično čitanje postaje napor. Slova su zamućena, a za ugodno čitanje potrebno je knjigu ili novine sve više udaljavati, što je izvedivo dok ruke ne postanu ‘prekratke’.Gotovo svi će trebati naočale za čitanje nakon 45. godine, kažu stručnjaci. Oštar vid rezultat je toga što očne leće mijenjaju oblik i fokusiraju svjetlo na mrežnicu. Za prilogađavanje oblika očne leće odgovoran je mišić. S godinama taj mišić postaje sve slabiji i manje fleksibilan. To je razlog zbog kojeg većina ljudi treba naočale za čitanje.

Liječnici kažu da je u takvim slučajevima puno bolje posjetiti oftalmologa i dobiti naočale na recept nego ih kupiti s police u ljekarni ili prodavaonici kozmetičkih proizvoda. Iako su potonje jeftinije, proizvođač ne uzima u obzir da dioptrija vjerojatno nije jednaka na oba oka.

Ključne riječi Sve o temi: , ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.