Prati nas

Mozaik

Ovo svekrve nikad ne bi smjele činiti ako im je do mira u kući

Može li odnos svekrve i snahe biti dobar? Može – ako svekrve slijede ovih nekoliko jednostavnih naputaka koje su sastavile njihove snahe. Popularna autorica Kristen Mae na duhovit se način pozabavila onime što svekrve baš nikada ne bi smjele činiti ako im je stalo do mira u kući.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Je li Plan 21 uspio?
Zbunjeni ste? (foto: BigStock)

“Moje prijateljice i ja imamo dogovor: ako se ikada u životu budemo ponašale poput naših svekrva, jedna drugu imamo pravo snažno udariti šakom u nos”, dijelom šaljivo, a dijelom i ozbiljno govori Kristen Mae, autorica popularnih knjiga i blogerica koja se u svojim radovima često dotiče unutarobiteljskih odnosa.

Kristen i njezine prijateljice sastavile su tako listu od 15 stvari koje svekrve baš nikada ne bi smjele raditi. Ovaj duhoviti popis djevojkama služi kao svojevrsni podsjetnik čega se trebaju kloniti kad jednom i same postanu svekrve.


1. Tražiti od sina da nju stavi ispred svoje supruge

Kad jednom moj sin bude oženjen, njegova će žena biti na prvom mjestu. Već sad se lagano pripremam na taj neizbježan događaj. Svakako me snažno udarite u lice ako ikad sinu prigovorim što svoju suprugu stavlja ispred mene i što je voli više nego mene. I bolje mu je da nju voli najviše od svega, jer ona je majka njegove djece. Tako naprosto stvari stoje.

2. Tražiti od unučadi da taje nešto svojim roditeljima

Roditelji su glavni! Ne postoji takozvana “privilegija baka i djedova”. Kad jednom budem baka, molim vas ne dopustite mi da razljutim svoga sina i snahu dajući djeci vreću slatkiša ako su oni to zabranili.

3. Pokušavati riješiti razmirice između sina i snahe

Svekrve se nemaju što miješati u brakove svojih sinova. Ako me ikad ulovite da to radim, ne oklijevajte da na meni ispobate svoj najbolji aperkat.

4. Preuređivati snahin dom

Posve je jasno da šalice za kavu trebaju biti spremljene iznad aparata za kavu, pa to barem svatko zna. Ali to nije moja kuhinja i mene se ne pita gdje trebaju biti šalice za kavu. Svekrva nikada ne smije preuređivati snahinu kuhinju i dom uopće. Nikada!

5. Slagati snahinu odjeću bez njenog odobrenja

Ima nešto slatko i lijepo u pomaganju a da vas to nitko nije zamolio. No postoje i stvari koje se zovu tuđe donje rublje i koje se ne diraju. Čak i ako mislite da biste mogli pomoći oko slaganja veša, zapamtite da snahine gaće nemate što slagati.

6. Kupovati snahi odjeću koju bi najradije i sama nosila

Svekrve ne bi trebale kupovati snahama odjeću, pogotovo ne onu koju bi same nosile. Je li to iz neke želje da snaha izgleda poput mene pa da sin pokazujući ljubav prema njoj, na neki način pokazuje da i mene još uvijek voli, ne znam. No svekrve i snahe će rijetko dijeliti ukus u odijevanju.

7. Misliti da je njen sin savršen

Ovo je poznato i pod nazivom “Moja snaha je uvijek u krivu”. To da je sin uvijek u pravu, potpuno je pogrešna pretpostavka. Zapamtite da je i vaš sin samo muškarac.

8. Misliti da je njena snaha savršena

Ovo je možda još i gore nego misliti da je sin savršen jer otvara prostor za gorko razočaranje kad se snaha opusti i otkrije svoju ljudskost.

9. Ulaziti u snahinu spavaću sobu bez kucanja

Mnoge svekrve misle da je lagano kucanje dovoljno prije nego banu snahi u sobu. Krivo! Nikada, ali baš nikada ne treba zaboraviti na intimne trenutke koji se odvijaju između mojeg sina i snahe i da je to prizor kojeg svakako želite izbjeći.

10.  Davati savjete koje nitko nije tražio

Molim vas, gurnite me niz stepenice ako ikada budem pokušala snahi dati savjet koji nije tražila. I dok se budem oporavljala u bolnici, podsjetite me da nitko ne voli neželjene savjete, a posebno snahe.

11. Pojaviti se nenajavljena

Baš kao i broj 9, i ova situacija može izazvati prilično nelagode. Neka vam ne padne ni na pamet banuti u stan sina i snahe bez najave.

12.  Kritizirati snahinu kuhinju

Ovo uključuje superiorno drobljenje o tome kako najbolje spraviti umak ili dodavanje ulja na vatru kad je u pitanju način spravljanja juhe. Snaha kuha onako kako voli ili najbolje što zna. I misli da je to što je skuhala ukusno. Trudila se i, iako to ne želi priznati, želi me impresionirati. Ako me ikad zateknete da kritiziram njezinu kuhinju, molim vas prisilite me da bosa prijeđem preko hrpe unukovih lego kocaka.

13. Očekivati da se sin umiješa u svađu između nje i snahe

Ovo se ne smije ni pod koju cijenu. Ako sa snahom imate neki problem, same to riješite i ne očekujte od sina da se miješa.

14.  Ponašati se pasivno-agresivno

Koja žena ne voli onako malo podbosti kad se pruži prilika? No koliko god to bilo slatko, ne valja to činiti kad je snaha u pitanju. Svakako me spriječite u tome ako primijetite samo i naznaku pasivne agresivnosti.

15. Uspoređivati se sa snahinim roditeljima

Možda se sin voli družiti s njima. Možda oni imaju viši društveni status. Možda su zabavni, elokventni i druželjubivi. Možda imaju ljepšu kuću i zanimljivije prijatelje. No ako me čujete da se uspoređujem s njima, molim vas, opalite me tavom po glavi.

.

Show

Olja Balašević (61) pokazala zavidnu liniju i sportski duh

Olivera Balašević, supruga Panonskog mornara Đorđa i bivša profesorica tjelesnog, i sama se prihvatila pisanja. Njezin prvijenac “Planeta Dvorište” idealno je ljetno štivo.

Silvija Novak

Objavljeno

|

“Svaka čast, kakvo tijelo i kakav skok”, “Prezgodna, prkosi vremenu”, “Jednom sportašica – uvijek sportašica” – samo su neki od oduševljenih komentara koji se mogu pročitati ispod najnovije Instagram objave Olivere Balašević, supruge Đorđa Balaševića koja je prije nekoliko tjedana napunila 61 godinu.

Doista, forma gospođe Olje je besprijekorna, no stoj na rukama te skok u bazen nije izvela tek tako već se usput prisjetila i jedne anegdote iz svojeg djetinjstva:


“Kupači sa obe strane reke kao i prolaznici preko mosta bili su, naravno, šokirani. Rekoh da sam bila  žgoljava, sićušna za svoje godine, pa je bilo  pravo čudo već i to  što toliko dete uopšte ume da pliva, a skok je sve ostavio bez daha. Sve osim mene, svom srećom. U odnosu na skokove koje sam kasnije činila u životu bio je krajnje jednostavan, na noge, sa vrlo niskim koeficijentom težine, kako bi to kasnije opisao moj trener Boris Pavlov, ali tih par sekundi  ne zaboravljaju se nikad. Bila sam laka kao pero, izronila sam takoreći još zaranjujući, kao zabačeni plutani plovak, i verovatno su posmatrači bili ushićeni, ali ni slučajno nisam bila uplašena, možda tek malo razočarana što nisam duže ostala u vazduhu. Dečaci iz dvorišta propustili su moj prvi skok, što sam uostalom i htela, lukavo isplivavši posle prvog skoka na drugoj strani,  samo da im ne bi palo na pamet da me  odgovaraju od sledećeg pokušaja. Okupili su se na obali uz prateći žamor koji je najavio da sam ponovo uz Radeta na ogradi mosta, i nisam bila sigurna da li mi to mašu ili se hvataju za glavu, ali sam izronivši dobro videla kako Zoran trčeći odlazi ka kući, u nameri da bar blagovremeno prijavi mami i time najveći deo neizbežne kazne prebaci na mene.”

Prelistajte galeriju fotografija u originalnoj objavi:

Ovaj tekst dio je iz Oljine knjige autobiografskih zapisa “Planeta Dvorište” objavljene prošle godine u kojem prepričava dosad nepoznate detalje iz svojeg ne uvijek lakog djetinjstva i pokazuje da riječima barata gotovo jednako vješto kao i njezin suprug Đole.

Nekako paralelno s objavom knjige (ne prve, već prve koju je imala strpljenja napisati, kako sama kaže), Olja se priključila i društvenim mrežama, točnije Instagramu, na kojem objavljuje isječke iz svoje knjige prisjećajući se djetinjstva i mladosti u Zrenjaninu.

Tražite li idealno ljetno štivo, možda je za vas upravo „Planeta Dvorište“, a usput možete vježbati skokove u vodu po uzoru na Oliveru.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP