Prati nas

Mozaik

Pobrinite se za Facebook profil dok ste još živi

Jer, ostavimo li i nakon smrti naš profil bez kontrole, vrlo je vjerojatno da će ga zagaditi brojne neželjene reklame za igrice i proizvode koje ni živi nismo htjeli. Malo tko zna da se nakon smrti osobe njen profil može pretvoriti u svojevrsni digitalni spomenik. Ili se, ako korisnik to želi, može sasvim obrisati.

Objavljeno

|

Što s Facebookom kad umrem?
foto: Pixabay

Facebook stari zajedno s nama, no naši profili nastavljaju živjeti i nakon nas. Ako to želimo, naravno. Malo tko zna da se nakon smrti osobe njen profil može pretvoriti u svojevrsni digitalni spomenik. Ili se, ako korisnik to želi, može sasvim obrisati. Jer, ostavimo li i nakon smrti naš profil bez kontrole, vrlo je vjerojatno da će ga zagaditi brojne neželjene reklame za igrice i proizvode koje ni živi nismo željeli.

Također, možemo među svojim prijateljima odabrati jednog da naš oporučni kontakt. On će Facebook obavijestiti o smrti vlasnika o čijoj odluci ovisi hoće li se profil obrisati ili pretvoriti u takozvani memorijalni profil pokojnika. Jer, znanstvenici su izračunali da će polovicom ovog stoljeća biti više umrlih korisnika Facebooka nego onih živih.

Kako odabrati oporučni kontakt?

1. U gornjem desnom kutu Facebooka kliknite  i odaberite Postavke

2. U lijevom izborniku kliknite Sigurnost

3. Kliknite Osoba koja će preuzeti vođenje korisničkog računa

4. Upišite jednog od svojih prijatelja i kliknite Dodaj

Odaberete li ga, vaš oporučni kontakt moći će, nakon vaše smrti, pretvoriti vaš profil u spomenik – memorijalni profil, na način da o vašoj smrti obavijesti sam Facebook putem obrasca „Memorialization Request“.

Kako izgleda momeorijalni profil?

Na profilu će pisati, na primjer, “Sjećanje na Jožu Banovca”. Ovisno o postavkama privatnosti računa, vaši prijatelji će moći dijeliti svoje uspomene na komemorativnoj vremenskoj crti, a sadržaj koji ste ranije podijelili (npr. fotografije i objave) ostaje na Facebooku, i dalje vidljiv publici s kojom je podijeljen.

Komemorativni profili ne pojavljuju se na javnim mjestima, primjerice u prijedlozima za “Ljude koje možda poznajete”, oglasima ili rođendanskim podsjetnicima. Na komemorativni račun nitko se ne može prijaviti. Ako ne postoji imenovan oporučni kontakt, račun se ne može mijenjati.

Uz sve to, oporučni kontakt može objaviti poruku koja će biti istaknuta na vrhu profila i tako, recimo, obavijestiti vaše prijatelje kada će se održati misa zadušnica. Također, može odgovarati na zahtjeve za novim prijateljstvima i osvježavati vašu profilnu sliku.

Ono što oporučni kontakt ne može učiniti je preuzeti vaš korisnički račun, mijenjati i brisati vaše objave, čitati poruke koje ste izmjenjivali s prijateljima i brisati prijateljstva koja ste prihvatili.

Što ako želim obrisati profil nakon smrti?

1. U gornjem desnom kutu Facebooka kliknite  i odaberite Postavke

2. U lijevom izborniku kliknite Sigurnost

3. Kliknite Osoba koja će preuzeti vođenje korisničkog računa

4. Kliknite trajno brisanje korisničkog računa i slijedite upute na zaslonu

 

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.