foto: BigStock

EK traži približavanje radničkih i povlaštenih mirovina

Autor: • 29. 05. 2017. • Vijesti2508 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Hrvatska izlazi iz kruga zemalja s prekomjernim deficitom, no ostaje pod prismotrom zbog natprosječne nezaposlenosti, javnog duga, zaduženosti privatnog sektora i nekonkurentnosti. U skladu s praksom Europske komisije, sve su takve zemlje dobile preporuke za otklanjanje neravnoteža pa se i od Hrvatske očekuje da zaoštri uvjete za odlazak u mirovinu, privatizira javna poduzeća, sredi javni sektor, smanji regulatorne namete za poduzetnike, javlja Poslovni.hr.

Politički najriskantnija preporuka odnosi se na povlaštene mirovine, koje bi trebalo približiti radničkima ‘prema visini i načinu ostvarivanja prava’. To se ponavlja otkako je Hrvatska ušla u EU, a dijelom ju je ispoštovala jedino Milanovićeva vlada ukinuvši povlaštene mirovine za dužnosnike i to samo za one koji odlaze u mirovinu od 2012. godine.No Plenkovićeva vlada najavila je da će od 2018. do 2020. povlaštene mirovine povećati za 10 posto, čime će toj grupaciji vratiti mirovine na razine prije nego što ih je Milanovićeva vlada srezala 10 posto.

Plenkovićeva se Vlada obvezala da će do kraja ove godine pripremiti zakonsku podlogu za promjene u mirovinskom sustavu, prije svega za ubrzano produljenje radnog vijeka, dodatnu penalizaciju prijevremenih mirovina, lakše zapošljavanje pojedinih skupina umirovljenika i drugačije reguliranje beneficiranog staža. Ni u jednom Vladinu dokumentu ne spominje se ujednačavanje povlaštenih s ostalim mirovinama. Plenkoviću treba čvrsta većina za odluku da se već za 10 godina krene u mirovinu s 67 godina.

Ključne riječi Sve o temi: , , ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.