Prati nas

Vijesti

EK traži približavanje radničkih i povlaštenih mirovina

No Plenkovićeva vlada najavila je da će od 2018. do 2020. povlaštene mirovine povećati za 10 posto, čime će toj grupaciji vratiti mirovine na razine prije nego što ih je Milanovićeva vlada srezala 10 posto.

Objavljeno

|

foto: BigStock

Hrvatska izlazi iz kruga zemalja s prekomjernim deficitom, no ostaje pod prismotrom zbog natprosječne nezaposlenosti, javnog duga, zaduženosti privatnog sektora i nekonkurentnosti. U skladu s praksom Europske komisije, sve su takve zemlje dobile preporuke za otklanjanje neravnoteža pa se i od Hrvatske očekuje da zaoštri uvjete za odlazak u mirovinu, privatizira javna poduzeća, sredi javni sektor, smanji regulatorne namete za poduzetnike, javlja Poslovni.hr.

Politički najriskantnija preporuka odnosi se na povlaštene mirovine, koje bi trebalo približiti radničkima ‘prema visini i načinu ostvarivanja prava’. To se ponavlja otkako je Hrvatska ušla u EU, a dijelom ju je ispoštovala jedino Milanovićeva vlada ukinuvši povlaštene mirovine za dužnosnike i to samo za one koji odlaze u mirovinu od 2012. godine.


No Plenkovićeva vlada najavila je da će od 2018. do 2020. povlaštene mirovine povećati za 10 posto, čime će toj grupaciji vratiti mirovine na razine prije nego što ih je Milanovićeva vlada srezala 10 posto.

Plenkovićeva se Vlada obvezala da će do kraja ove godine pripremiti zakonsku podlogu za promjene u mirovinskom sustavu, prije svega za ubrzano produljenje radnog vijeka, dodatnu penalizaciju prijevremenih mirovina, lakše zapošljavanje pojedinih skupina umirovljenika i drugačije reguliranje beneficiranog staža. Ni u jednom Vladinu dokumentu ne spominje se ujednačavanje povlaštenih s ostalim mirovinama. Plenkoviću treba čvrsta većina za odluku da se već za 10 godina krene u mirovinu s 67 godina.

.

Vijesti

Kolinda: ‘Kako god bilo, mirovinu ću provesti u Hrvatskoj. Uvijek sam se vraćala’

Novinari predsjednicu gotovo svaki dan pitaju kada će se kandidirati za drugi mandat. Iako ima potporu HDZ-a, svoje namjere još nije objavila. No jedno zna – starost će provesti u domovini.

Objavljeno

|

Autor

Hoće li se predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uopće natjecati za drugi mandat? Pitanje je to koje već neko vrijeme postavljaju novinar, političari, a sada već i građani.

Jučer je, podsjetimo, na Pantovčaku nakon svečanosti povodom Dana državnosti za Novu TV izjavila: “Želim predsjednički mandat odraditi do kraja. Što će biti nakon toga – ne znam. Narod će odlučiti. Ne bojim se ničega. Posla uvijek ima u svijetu. Kad vam se jedna vrata zatvore, druga se otvore.”


I danas je u Vukovaru ponovila kako posla ima za one koji hoće raditi. “Ja sebe vidim u Hrvatskoj. Često sam odlazila zbog školovanja i posla i uvijek sam se vraćala. Kako god moj život bude išao, mirovinu ću provesti u Hrvatskoj”, kaže predsjednica.

Što će se dogoditi ako ne osvoji drugi mandat?  “To je hipotetsko pitanje i teško je na njega odgovarati. Voljela bih da se usredotočimo na to kako ljudi žive, kako da otvorimo radna mjesta, kako da vratimo mlade koji su otišli”, kaže Kolinda Grabar-Kitarović.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP