Prati nas

Kuhinja

Napravite domaći radler s jagodama, dok ih još ima

Od brojnih teorija o nastanku ovog pića do sada se održala ona prema kojoj je osmišljen pri kraju devetnaestog stoljeća u jednom od njemačkih biciklističkih klubova, no identitet stvarnog izumitelja vjerojatno će ostati izgubljen u povijesti.

Objavljeno

|

foto: SlatkiSvijet.com

Iako nije tradicionalno piće naših područja, radler je unatrag nekoliko godina postao omiljeno ljetno osvježenje. Spoj piva i voća prihvatljiv je onima koji pivo ne vole, ali i onima koji su voće ranije obilazili u širokom luku.

Radler je piće napravljeno miješanjem piva i bezalkoholnog pića, a tradicionalno se radi s gaziranim pićima od limuna, limete, naranče ili grejpa. Od brojnih teorija o nastanku ovog pića do sada se održala ona prema kojoj je osmišljen pri kraju devetnaestog stoljeća u jednom od njemačkih biciklističkih klubova, no identitet stvarnog izumitelja vjerojatno će ostati izgubljen u povijesti. U prilog ovome ide i činjenica da Radler na njemačkom znači – biciklist.



Ako ste ljubitelj radlera, razveselit će as ovaj recept koji nam donosi jedan od najboljih kulinarskih portala – SlatkiSvijet.com.

Sastojci

0,5 l svijetlog piva
3 limuna
5 žlica šećera
200 g svježih jagoda

Priprema

Jagode narežite na manje komade pa pomiješajte sa šećerom i svježe cijeđenim limunovim sokom. Ostavite neka odstoje 10 minuta da se šećer otopi, a zatim ih drškom kuhače malo izgnječite. Tako pripremljene jagode pomiješajte s rashlađenim svijetlim pivom. Poslužite s ledom.

.

Kuhinja

Zadnji je trenutak, napravite slasne kocke s mandarinama

Mandarina cvate rano s mirisnim bijelim cvjetovima, dok slatki plodovi sazrijevaju na jesen. Obiluje vitaminima C i A, folnom kiselinom i kalijem, a tu su i vitamini B skupine te kalcij, magnezij, cink, bakar i željezo. Uhvatite li zadnje prošlogodišnje mandarine na policama svojih trgovina, savjetujemo vam da se okušate u izradi slasnih voćnih kocki.

Objavljeno

|

Autor

Mandarina je zimzeleno drvo koje može narasti do 3 metra visine. Od ostalih citrusa, između ostalog, razlikuje se i po širem listu. Kod nas najbolje uspijeva u dolini Neretve gdje su odlični uvjeti za plantažno uzgajanje vrlo kvalitetnih sorti iz skupine japanskih unšiu mandarina koje se uzgajaju od 1934. godine.

Mandarina cvate rano s mirisnim bijelim cvjetovima, dok slatki plodovi sazrijevaju na jesen. Obiluje vitaminima C i A, folnom kiselinom i kalijem, a tu su i vitamini B skupine te kalcij, magnezij, cink, bakar i željezo. Uhvatite li zadnje prošlogodišnje mandarine na policama svojih trgovina, savjetujemo vam da se okušate u izradi slasnih voćnih kocki po receptu slastičarskog portala SlatkiSvijet.com.



Sastojci

Za biskvit

200 g šećera
4 jaja
100 g maslaca
naribana korica 1 veće naranče
100 g glatkog brašna
pola praška za pecivo

Za preljev biskvita

svježe cijeđeni sok od 2 naranče

Za kremu s mileramom

400 g milerama
60 g šećera u prahu
500 ml slatkog vrhnja
1 žličica arome vanilije
1 želatina

Ostalo

500 g očišćenih mandarina ili nekog drugog voća
1 prozirni preljev za torte

foto: Pixabay

Priprema

Maslac otopite i ostavite sa strane da se malo ohladi. Bjelanjcima dodajte prstohvat soli i napravite čvrsti snijeg. Žutanjke pjenasto mikserom izmiješajte sa šećerom. Dodajte otopljeni maslac pa još kratko sve miješajte mikserom. Dodajte naribanu koricu naranče, prosijano brašno i prašak za pecivo. Kuhačom izmiješajte smjesu tako da uklonite sve grudice, a zatim pomalo umiješajte snijeg od bjelanjaka. Biskvitnu smjesu izlijte u veći kalup za pečenje (25×35 cm) kojeg ste prethodno namastili i pobrašnili. Pecite otprilike 15 minuta na 180°C. Čačkalicom provjerite je li pečen.

Ohlađeni biskvit navlažite sa sokom od dvije naranče. Ako koristite konzervirano voće, za vlaženje biskvita umjesto soka od naranče možete koristiti sok od kompota.

Za pripremu kreme želatinu namočite u hladnoj vodi prema uputama na pakiranju. Ostavite da nabubri pa otopite na laganoj vatri. Slatko vrhnje mikserom izradite u mekani šlag. U zasebnoj zdjelici pomiješajte mileram, šećer u prahu, aromu vanilije i otopljenu želatinu. Smjesu ulijte u zdjelu s tučenim slatkim vrhnjem i lagano sve sjedinite.

Kremu nanesite preko ohlađenog biskvita. Preko kreme posložite svježe mandarine ili neko drugo voće, može i iz kompota. Preko voća prelijte prozirni preljev za torte. Kolač dobro ohladite i poslužite.

Nastavi čitati