Prati nas

Kuhinja

Napravite domaći radler s jagodama, dok ih još ima

Od brojnih teorija o nastanku ovog pića do sada se održala ona prema kojoj je osmišljen pri kraju devetnaestog stoljeća u jednom od njemačkih biciklističkih klubova, no identitet stvarnog izumitelja vjerojatno će ostati izgubljen u povijesti.

Objavljeno

|

foto: SlatkiSvijet.com

Iako nije tradicionalno piće naših područja, radler je unatrag nekoliko godina postao omiljeno ljetno osvježenje. Spoj piva i voća prihvatljiv je onima koji pivo ne vole, ali i onima koji su voće ranije obilazili u širokom luku.

Radler je piće napravljeno miješanjem piva i bezalkoholnog pića, a tradicionalno se radi s gaziranim pićima od limuna, limete, naranče ili grejpa. Od brojnih teorija o nastanku ovog pića do sada se održala ona prema kojoj je osmišljen pri kraju devetnaestog stoljeća u jednom od njemačkih biciklističkih klubova, no identitet stvarnog izumitelja vjerojatno će ostati izgubljen u povijesti. U prilog ovome ide i činjenica da Radler na njemačkom znači – biciklist.


Ako ste ljubitelj radlera, razveselit će as ovaj recept koji nam donosi jedan od najboljih kulinarskih portala – SlatkiSvijet.com.

Sastojci

0,5 l svijetlog piva
3 limuna
5 žlica šećera
200 g svježih jagoda

Priprema

Jagode narežite na manje komade pa pomiješajte sa šećerom i svježe cijeđenim limunovim sokom. Ostavite neka odstoje 10 minuta da se šećer otopi, a zatim ih drškom kuhače malo izgnječite. Tako pripremljene jagode pomiješajte s rashlađenim svijetlim pivom. Poslužite s ledom.

.

Kuhinja

Bili smo skeptični, ali kraljevska sipana pita od jabuka je pun pogodak

Riječ je tipu slastica koje zovemo sipanim pitama, a odlika im je da se tijesto ne mijesi, već se s voćem slažu suhi sipki sastojci. Od temeljnog recepta za sipanu pitu od jabuka razlikuje je dodatak oraha i grožđica.

Objavljeno

|

Autor

Ako ste od onih koji vole pitu od jabuka, a ne volite raditi tijesta za pitu, ovaj bi vas recept mogao oduševiti. Riječ je tipu slastica koje zovemo sipanim pitama, a odlika im je da se tijesto ne mijesi, već se s voćem slažu suhi sipki sastojci.

Recept za vrlo izdašnu kraljevsku sipanu pitu od jabuka pronašli smo na blogu “Sašina kuhinja”. Od temeljnog recepta za sipanu pitu od jabuka razlikuje je dodatak oraha i grožđica.


Sastojci

Za ovaj kolač sastojke možete mjeriti čašom od 2 dl ili vaganjem. Za kolač sa slike, vagali smo sastojke.

Suha smjesa

3 čaše glatkog brašna ili 360 g
2 čaše griza ili 360 g
1 čaša šećera ili 180 g
100 grama oraha
1 vanil šećer
1 prašak za pecivo
5 g soli (malo više od pola žličice)

Nadjev

2 kg jabuka
100 g grožđica
1/2 čaše šećera ili 90 gr
1 vanilin šećer
1 žličica cimeta

Za prekrivanje i posipanje

250 g margarina s aromom vanilije
šećer u prahu

Priprema

Dobro kuhačom izmiješajte sipke suhe sastojke. Jabuke ogulite i izribajte pa pomiješajte s ostalim vlažnim sastojcima za nadjev. Standardnu tepsiju 27×34 cm dobro namastite margarinom i krenite slagati sastojke.

Na dno tepsije rasporedite 2 i pol čaše suhe smjese, poravnajte. Na to žlicu po žlicu položite pola smjese nadjeva i pažljivo poravnajte. Na taj sloj izlijte i sok koji su jabuke otpustile. Potom opet nasipajte 2 i pol čaše suhe smjese pa poravnajte. Složite sloj preostalog nadjeva pa završite slojem preostale suhe smjese. Potom sve pokrijte margarinom narezanim na listove i pecite 45 minuta na 200 °C. Ohladite i pospite šećerom u prahu. Kolač je najukusniji kada ga dobro rashladite u frižideru.

Za svaki slučaj pogledajte i video za ovaj sjajan recept.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP