Prati nas

Mozaik

Zlato u šalici

Par zanimljivosti o najpopularnijem piću na svijetu

Svjetski je dan kave pa smo za tu prigodu prikupili nekoliko zanimljivosti koje sigurno niste znali.

Objavljeno

|

foto: Jeremy Ricketts/Unsplash

Ako ste i ovo jutro započeli šalicom kave, pravi je trenutak da vam čestitamo Svjetski dan kave koji se obilježava upravo 1. listopada.
Pijete li ju s mlijekom, šećerom, običnu crnu ili espresso, zanimat će vas neki manje poznati podaci o ovom omiljenom napitku.

Odmah iza nafte

Na svijetu se svaki dan konzumira jako puno kave, a puno se njome i trguje. Štoviše, trgovina kavom druga je po veličini odmah iza nafte. Kava je i drugo omiljeno piće nakon vode, a trgovina kavom vrijedna je više od 100 milijardi dolara godišnje.

Kavu je otkrio uzgajivač koza

Priča se da je kavu još u 14. stoljeću otkrio jedan uzgajivač koza iz Etijopije. On je primijetio da su mu koze neobično živahne nakon što bi jele plod biljke kave. Svoje je otkriće podijelio s lokalnim svećenicima koji su zrnje kave samljeli i pripremili prvu šalicu okrepljujućeg napitka. Nakon konzumacije, nisu mogli zaspati pa su čitavu noć bili budni i molili. Glas o neobičnom napitku se ubrzo proširila i kava je krenula u pohod da osvoji svijet.

Kava pomaže Olimpijcima

1932. godine Brazil nije imao dovoljno financijski sredstava da pošalje svoje sportaše na Olimpijske igre u Los Angeles. Kako bi namaknuli novac, u Ameriku su ih poslali brodom punim kave koju su usput prodali kako bi sportaši mogli nastupiti na Igrama.

Meka je zabranila kavu

Nedugo nakon njezinog otkrića, kava je zabranjena u Meki jer se smatralo da taj napitak potiče radikalno razmišljanje i nerad.

Dodajte šlag kako bi kava ostala vruća

Kava ostaje vruća 20 posto duže ako u nju stavite šlag. Zašto je to tako, morali bismo upitati fizičare, no čini se da je to povezano s istim principima zbog kojih se vruća voda brže zaleđuje.

Razvod zbog grozne kave

U drevnoj arapskoj kulturi, žena se mogla razvesti od muža samo u jednom slučaju: ako se njemu nije sviđala kava koju supruga priprema.

Talijanski espresso

Talijanski naziv “espresso” dolazi od riječi “istiskivanje” jer se u pripremi espressa vruća voda protiskuje kroz fino mljevenu kavu. Riječ “espresso” ponekad se pogrešno tumači kao nešto “ekspresno”, odnosno brzo. Iako i to ima neke logike, jer se pravi talijanski espresso popije u samo dva gutljaja.

Kava je voće

Bobice kave rastu na grmolikom drvcu i zapravo je riječ o voću. Postoje dvije glavne vrste bobica kave: zelene i crvene. Crvene imaju ugodniji miris i manje su kisele te se od njih radi blaža kava. Što se dulje zrnja kave prže, to je napitak zdraviji. Do kave bez kofeina dolazi se kemijskim postupkom pri kojem se kofein ekstrahira iz kave, a taj nusproizvod kofeina kasnije se prodaje kompanijama poput Coca-Cole koje ga dodaju svojim pićima.

Beethoven je obožavao kavu

Slavni skladatelj bio je toliko opčinjen kavom da ju je spravljao na poseban način. Za svaku je šalicu izbrojao točno 60 zrna prije nego ih je samljeo i od njih skuhao napitak.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.