Prati nas

Vijesti

Raspisuje li vlada ‘natječaj’ za nove branitelje?

Donosimo vam brojke. Braniteljima će se povećavati mirovine, a smanjit će im se i dobna granica za odlazak u mirovinu. Omogućit će im se da istovremeno budu zaposleni i primaju mirovinske naknade.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Prosvjed branitelja u Savskoj 66 (foto: DW)

Ministar branitelja Tomo Medved predstavio je prijedlog nacrta novog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji. Njime se ponovno otvara rok u kojem se može regulirati status branitelja i ratnog vojnog invalida. Tko će biti novi dobitnici populističke politike i hoće li Hrvatska uskoro imati milijuntog branitelja, nećemo tako lako doznati. Jer će se s interneta ukloniti Registar hrvatskih branitelja. Koliko će sve skupa koštati, Medved nije rekao, ali je nekoliko puta ponovio da je novac osiguran u proračunu.

Sada je jasno, jedino ministarstvo koje ispunjava obećanja jest Ministarstvo branitelja pa ne čudi da je, usprkos turbulentnoj političkoj situaciji, Savska ulica u Zagrebu i dalje prohodna te da zgradu Ministarstva branitelja ne zaklanja šator. Jer dvojbe nema, Plenkovićevi dečki ne žele „pasti“ kao što su neki drugi “pali”.


„Natječaj je otvoren za one rođene poslije 1991. godine“, posprdni je komentar s Facebooka na novu generaciju beneficija koje će obuhvatiti, između ostalih, nezaposlene branitelje i njihove obitelji pa će im opskrbninu zamijeniti naknada, dok će se od 1. rujna se ukinuti smanjenje mirovina za deset posto ostvarenih po posebnim propisima. Ministar Medved rekao je kako je novi zakon posebno usmjeren za one kategorije branitelja koje dosada nisu bile prepoznate, a to su oni koji nisu bili ranjeni i koji danas spadaju u red najranjivijih kategorija. Takvih je oko 82 tisuće.

Uz to, novim zakonom osigurava se i viši iznos najnižih mirovina, što ovisi o broju dana provedenih u borbenom sektoru. Branitelji i dalje ostaju jedina skupina umirovljenika s propisanom najnižom mirovinom. Braniteljima će se povećavati mirovine, a smanjit će im se i dobna granica za odlazak u mirovinu. Omogućit će im se da istovremeno budu zaposleni i primaju mirovinske naknade piše Portal Faktograf koji je izračunao da će novi zakon Hrvatsku koštati pola milijarde kuna godišnje.

Proširena su prava pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i članova njihovih obitelji, za što će u idućoj godini biti potrebno 14 milijuna kuna. Medvedov zakon je upućen u javnu raspravu u kojoj možete sudjelovati klikom na ovaj link.

505.694

Broj branitelja
Izvor: Ministarstvo hrvatskih branitelja, svibanj 2017.

1.342.521

Broj zaposlenih
DZS, veljača 2017.

170.725

Broj nezaposlenih
HZZ, 24. lipnja 2017. 

1.232.466

Broj umirovljenika
HZMO, travanj 2017.

2.105,47 kn

Prosječna starosna mirovina korisnika koji su pravo na mirovinu ostvarili u 2017.
HZMO

71.769

Broj mirovina hrvatskih branitelja
HZMO, travanj 2017.

5.144,62 kune

Prosječna mirovina hrvatskog branitelja
HZMO, travanj 2017.

33.079

broj mirovina prema općim propisima Zakona o pravima hrvatskih branitelja Domovinskog rata
HZMO, travanj 2017. 

2.218,14 kuna

Prosječna mirovina prema općim propisima Zakon o pravima hrvatskih branitelja Domovinskog rata
HZMO, travanj 2017. 

6.815

Broj mirovina pripadnika HVO
HZMO, travanj 2017. 

2.839,95 kuna

prosječna mirovina pripadnika HVO-a
HZMO, travanj 2017. 

.

Vijesti

Infektolog Ivić o Vidović Krišto: ‘Ne razumije, čini štetu, falsificira’

Njezina sloboda da ne nosi masku ne može ugrožavati nečiju slobodu da ostane zdrav.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Saborska zastupnica Karolina Vidović-Krišto izbačena je danas iz sabornice jer nije htjela nositi masku. Političarka koja je u Sabor ušla na listi Domovinskog pokreta Miroslava Škore, već od prvog dana zasjedanja aktualnog saziva postala je miljenica protivnika protupandemijskih mjera.

Njeno inzistiranje na nenošenju maske komentirao je za Slobodnu Dalmaciju šef splitske infektologije Ivo Ivić. “Zastupnica se bavi stvarima koje jednostavno ne razumije. Ne znam kakve su to sve teorije urota ili što, ali gospođa čini veliku štetu jer je na poziciji saborske zastupnice koja bi trebala prosvjećivati, a ne falsificirati. Ona može željeti da nema bolesti COVID-19, ali epidemija je tu bez obzira na njezine naivne želje”


“Bolest je tu, neće nestati, ali noseći masku, držeći distancu, izbjegavanjem većih okupljanja, može se dobro upravljati krivuljom zaraženih. Vidjeli ste ovo ljeto, kad smo se malo više opustili, što se događa. I sad zamislite da poslušamo zastupnicu, skinemo svi maske, družimo se i pravimo se da SARS-CoV-2 ne postoji, pa nastao bi kaos. Ovako uz malu žrtvu možemo upravljati brojem oboljelih, dobro ih zbrinuti, te ostatak sustava može normalno raditi. Sve to ne bi se moglo kad bi se epidemija rasplamsala”, kaže Ivić pa nastavlja:

“Njezina sloboda da ne nosi masku ne može ugrožavati nečiju slobodu da ostane zdrav. Primjerice, što ako gospođa Krišto prenese virus nekoj drugoj osobi i ta osoba njezinu slobodu, dakle nenošenje maske, plati svojim životom? Maske su odlična zaštita, ali samo ako ih nosimo svi. Tada je transfer kapljica iz zaražene osobe prema drugoj zdravoj osobi smanjen na najmanju moguću mjeru – zaključuje Ivić, navodeći da je u ovih pola godine vidio brojne stare i mlade koji su umrli. Doduše, napominje, neki od njih su bili kronični bolesnici, ali da nisu pokupili virus danas bi bili – živi.”

“Ako i ne umrete od bolesti COVID-19, treba li vam da ležite na infektologiji i borite se zrak, imate tešku upalu pluća i budete ‘izvan stroja’ nekoliko mjeseci? Mislim da znate odgovor na to pitanje”, kaže za Slobodnu Ivić.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP