Prati nas

Vijesti

Raspisuje li vlada ‘natječaj’ za nove branitelje?

Donosimo vam brojke. Braniteljima će se povećavati mirovine, a smanjit će im se i dobna granica za odlazak u mirovinu. Omogućit će im se da istovremeno budu zaposleni i primaju mirovinske naknade.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Prosvjed branitelja u Savskoj 66 (foto: DW)

Ministar branitelja Tomo Medved predstavio je prijedlog nacrta novog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji. Njime se ponovno otvara rok u kojem se može regulirati status branitelja i ratnog vojnog invalida. Tko će biti novi dobitnici populističke politike i hoće li Hrvatska uskoro imati milijuntog branitelja, nećemo tako lako doznati. Jer će se s interneta ukloniti Registar hrvatskih branitelja. Koliko će sve skupa koštati, Medved nije rekao, ali je nekoliko puta ponovio da je novac osiguran u proračunu.

Sada je jasno, jedino ministarstvo koje ispunjava obećanja jest Ministarstvo branitelja pa ne čudi da je, usprkos turbulentnoj političkoj situaciji, Savska ulica u Zagrebu i dalje prohodna te da zgradu Ministarstva branitelja ne zaklanja šator. Jer dvojbe nema, Plenkovićevi dečki ne žele „pasti“ kao što su neki drugi “pali”.


„Natječaj je otvoren za one rođene poslije 1991. godine“, posprdni je komentar s Facebooka na novu generaciju beneficija koje će obuhvatiti, između ostalih, nezaposlene branitelje i njihove obitelji pa će im opskrbninu zamijeniti naknada, dok će se od 1. rujna se ukinuti smanjenje mirovina za deset posto ostvarenih po posebnim propisima. Ministar Medved rekao je kako je novi zakon posebno usmjeren za one kategorije branitelja koje dosada nisu bile prepoznate, a to su oni koji nisu bili ranjeni i koji danas spadaju u red najranjivijih kategorija. Takvih je oko 82 tisuće.

Uz to, novim zakonom osigurava se i viši iznos najnižih mirovina, što ovisi o broju dana provedenih u borbenom sektoru. Branitelji i dalje ostaju jedina skupina umirovljenika s propisanom najnižom mirovinom. Braniteljima će se povećavati mirovine, a smanjit će im se i dobna granica za odlazak u mirovinu. Omogućit će im se da istovremeno budu zaposleni i primaju mirovinske naknade piše Portal Faktograf koji je izračunao da će novi zakon Hrvatsku koštati pola milijarde kuna godišnje.

Proširena su prava pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i članova njihovih obitelji, za što će u idućoj godini biti potrebno 14 milijuna kuna. Medvedov zakon je upućen u javnu raspravu u kojoj možete sudjelovati klikom na ovaj link.

505.694

Broj branitelja
Izvor: Ministarstvo hrvatskih branitelja, svibanj 2017.

1.342.521

Broj zaposlenih
DZS, veljača 2017.

170.725

Broj nezaposlenih
HZZ, 24. lipnja 2017. 

1.232.466

Broj umirovljenika
HZMO, travanj 2017.

2.105,47 kn

Prosječna starosna mirovina korisnika koji su pravo na mirovinu ostvarili u 2017.
HZMO

71.769

Broj mirovina hrvatskih branitelja
HZMO, travanj 2017.

5.144,62 kune

Prosječna mirovina hrvatskog branitelja
HZMO, travanj 2017.

33.079

broj mirovina prema općim propisima Zakona o pravima hrvatskih branitelja Domovinskog rata
HZMO, travanj 2017. 

2.218,14 kuna

Prosječna mirovina prema općim propisima Zakon o pravima hrvatskih branitelja Domovinskog rata
HZMO, travanj 2017. 

6.815

Broj mirovina pripadnika HVO
HZMO, travanj 2017. 

2.839,95 kuna

prosječna mirovina pripadnika HVO-a
HZMO, travanj 2017. 

.

Vijesti

Švedska se, kažete, sjajno nosi s koronavirusom? Kako to da njihov premijer najavljuje tisuće mrtvih?

Po podacima od petka, u toj zemlji od 10 milijuna stanovnika zaražena je 6.131 osoba, a umrlo je 358 ljudi.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

“Zbrajat ćemo mrtve u tisućama. Moramo se pripremiti na to”, rekao je premijer Stefan Lofven u intervjuu za dnevni list Dagens Nyheter. Zemlja se suočava s krizom zbog broja ljudi kojima je potrebna njega i s padom gospodarstva, prenosi Hina.

Lofven je upozorio da će pandemija koronavirusa potrajati “mjesecima, a ne tjednima”. “Moramo imati takvu perspektivu i ne popuštati s mjerama.”


“Odlučili smo se za strategiju poravnavanja krivulje zaraze da spriječimo dramatični porast jer se naš zdravstveni sustav s time neće moći nositi“, rekao je švedski premijer i dodao da bi to značilo “više pacijenata na intenzivnoj njezi i puno više mrtvih”.

Procjenu žrtava od koronavirusa u zemlji temelji prema iskustvima drugih zemalja i širenju virusa u Švedskoj. Po podacima od petka, u toj zemlji od 10 milijuna stanovnika zaražena je 6.131 osoba, a umrlo je 358 ljudi.

Švedska je u odnosu na susjede uvela puno blaže mjere u suzbijanju širenja koronavirusa. “Mislim da se ne bi trebalo pretjerivati”, kaže Lofven. “Sve zemlje razmatraju kako nametnuti socijalnu distancu i ojačati zdravstveni sustav. Mi to činimo na drukčije načine, nekad smo i u drukčijim fazama epidemije.”

Lofven je rekao da je “slušao one s epidemiološkim znanjem” o pokušaju poravnanja krivulje zaraze, a vlada je slušala i druge u naporima za očuvanje radnih mjesta i gospodarstva.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP