Prati nas

Vijesti

Raspisuje li vlada ‘natječaj’ za nove branitelje?

Donosimo vam brojke. Braniteljima će se povećavati mirovine, a smanjit će im se i dobna granica za odlazak u mirovinu. Omogućit će im se da istovremeno budu zaposleni i primaju mirovinske naknade.

Objavljeno

|

Prosvjed branitelja u Savskoj 66 (foto: DW)

Ministar branitelja Tomo Medved predstavio je prijedlog nacrta novog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji. Njime se ponovno otvara rok u kojem se može regulirati status branitelja i ratnog vojnog invalida. Tko će biti novi dobitnici populističke politike i hoće li Hrvatska uskoro imati milijuntog branitelja, nećemo tako lako doznati. Jer će se s interneta ukloniti Registar hrvatskih branitelja. Koliko će sve skupa koštati, Medved nije rekao, ali je nekoliko puta ponovio da je novac osiguran u proračunu.

Sada je jasno, jedino ministarstvo koje ispunjava obećanja jest Ministarstvo branitelja pa ne čudi da je, usprkos turbulentnoj političkoj situaciji, Savska ulica u Zagrebu i dalje prohodna te da zgradu Ministarstva branitelja ne zaklanja šator. Jer dvojbe nema, Plenkovićevi dečki ne žele „pasti“ kao što su neki drugi “pali”.


„Natječaj je otvoren za one rođene poslije 1991. godine“, posprdni je komentar s Facebooka na novu generaciju beneficija koje će obuhvatiti, između ostalih, nezaposlene branitelje i njihove obitelji pa će im opskrbninu zamijeniti naknada, dok će se od 1. rujna se ukinuti smanjenje mirovina za deset posto ostvarenih po posebnim propisima. Ministar Medved rekao je kako je novi zakon posebno usmjeren za one kategorije branitelja koje dosada nisu bile prepoznate, a to su oni koji nisu bili ranjeni i koji danas spadaju u red najranjivijih kategorija. Takvih je oko 82 tisuće.

Uz to, novim zakonom osigurava se i viši iznos najnižih mirovina, što ovisi o broju dana provedenih u borbenom sektoru. Branitelji i dalje ostaju jedina skupina umirovljenika s propisanom najnižom mirovinom. Braniteljima će se povećavati mirovine, a smanjit će im se i dobna granica za odlazak u mirovinu. Omogućit će im se da istovremeno budu zaposleni i primaju mirovinske naknade piše Portal Faktograf koji je izračunao da će novi zakon Hrvatsku koštati pola milijarde kuna godišnje.

Proširena su prava pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i članova njihovih obitelji, za što će u idućoj godini biti potrebno 14 milijuna kuna. Medvedov zakon je upućen u javnu raspravu u kojoj možete sudjelovati klikom na ovaj link.

505.694

Broj branitelja
Izvor: Ministarstvo hrvatskih branitelja, svibanj 2017.

1.342.521

Broj zaposlenih
DZS, veljača 2017.

170.725

Broj nezaposlenih
HZZ, 24. lipnja 2017. 

1.232.466

Broj umirovljenika
HZMO, travanj 2017.

2.105,47 kn

Prosječna starosna mirovina korisnika koji su pravo na mirovinu ostvarili u 2017.
HZMO

71.769

Broj mirovina hrvatskih branitelja
HZMO, travanj 2017.

5.144,62 kune

Prosječna mirovina hrvatskog branitelja
HZMO, travanj 2017.

33.079

broj mirovina prema općim propisima Zakona o pravima hrvatskih branitelja Domovinskog rata
HZMO, travanj 2017. 

2.218,14 kuna

Prosječna mirovina prema općim propisima Zakon o pravima hrvatskih branitelja Domovinskog rata
HZMO, travanj 2017. 

6.815

Broj mirovina pripadnika HVO
HZMO, travanj 2017. 

2.839,95 kuna

prosječna mirovina pripadnika HVO-a
HZMO, travanj 2017. 

.

Vijesti

Inspekcije su utvrdile cijeli niz prekršaja u ‘Zelenoj oazi’, podnesena je kaznena prijava

Proveden je cijeli niz inspekcija i gotovo da je svaka pokazala još više propusta.

Objavljeno

|

Autor

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić detaljno je objavio izvješće inspekcijskih nadzora provedenih u staračkom domu Zelena oaza u Andraševcu. Riječ je o obiteljskom domu u kojem je u požaru izgorjelo šestero nemoćnih i nepokretnih staraca.

“Inspekcijskim nadzorom inspektora rada u području zaštite na radu proizlazi da poslodavac nije postupao po propisima zaštite na radu. Slijedom toga, a zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela protiv opće sigurnosti, dovođenjem u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom i sredstvom, jer se uopće nije postupalo po propisima zaštite na radu i tehničkim pravilima o zaštitnim mjerama, nadležnom državnom odvjetništvu je podnešena kaznena prijava protiv poslodavca”, napisao je Mikulić u priopćenju.


I Inspekcija rada utvrdila je nekoliko prekršaja. “Iz utvrđenih činjenica proizlazi osnovana sumnja da je poslodavaca počinio sljedeće prekršaje: sklapanje uzastopnih ugovora o radu na određeno vrijeme s istim radnikom za koje ne postoji objektivan razlog, odnosno u ugovorima o radu na određeno vrijeme nije naveden objektivan razlog, ugovor o radu nije sklopljen u pisanom obliku prije početka rada, a radniku nije prije početka rada izdana pisana potvrda o sklopljenom ugovoru o radu, neprijavljivanje radnika na mirovinsko osiguranje prije početka rada, ne odjavljivanje radnika u roku od 24 sata od prestanka rada, neprijavljivanje promjena osiguranja u roku od 24 sata od nastale promjene, neprijavljivanje odnosno odjavljivanje radnika na obvezno zdravstveno osiguranje u propisanom roku”, priopćili su dalje iz Državnog inspektorata koji je zbog sumnje u niz prekršaja nadležnom prekršajnom sudu podnio optužne prijedloge.

Građevinska inspekcija je utvrdila da su u katastru i zemljišnim knjigama evidentirane dvije građevine: stambena/kuća i gospodarska građevina. “Za stambenu/kuću građevinu učinjena je povreda propisa gradnje te je u tijeku podnošenje prekršajnog prijedloga za uklanjanje nezakonito izvedene dogradnje stambene građevine. Za gospodarsku građevinu koja je kao takva korištena do dana požara, utvrđeno je da se koristila protivno svojoj namjeni jer je bila evidentirana kao gospodarska građevina a ne stambena. Građevinska inspekcija je u proceduri podnošenja optužnog prijedloga nadležnom sudu. Za građevinu na lokaciji Andraševec, Dolinska 8, utvrđeno je da je stanje izgrađenosti opisane građevine nepromijenjeno u odnosu na ozakonjeno”, zaključuje se u priopćenju.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP