Prati nas

Mozaik

Kako naučiti unuke da budu zahvalni

Hoću sve i hoću to odmah! – zvuči li vam ovo poznato? To je gotovo mantra suvremenog načina života u kojemu nema mjesta zahvalnosti. No dobra je vijest da se zahvalnost može naučiti. Uživanje u malim stvarima i bivanje svjesnim trenutka pomaže nam izgraditi zahvalnost.

Objavljeno

|

Što kad ne volim unuka? Baka ne voli unuke. Ne volim jednako unuke. Zašto ne volim unuke?
foto: BigStock

Zadatak baki i djedova je razmaziti unuke, zar ne? Lako je pretjerati s darovima, pogotovo za rođendan ili blagdane. No najvažniji dar koji im ikada možete dati je dar zahvalnosti. „Istraživanja su potvrdila da su djeca koja su prakticirala zahvalnost zadovoljnija sa svojim životima, imaju čvršći odnos sa svojim roditeljima i rođacima, imaju bolje ocjene i manje su sklona depresiji“, kaže za portal The Grandparents Jeffrey Froh, profesor psihologije na Sveučilištu Hofstra.

Ono najbolje u vezi zahvalnosti je to što se ona da naučiti. Jedina prepreka je danas uvriježeni „želim sve i želim to odmah“ stil života. Stalno nas vuku na razne strane, pokazuju nam ovo ili ono, tempo je užasan. Najbolje što možemo učiniti da bismo postali zahvalniji je usporiti na trenutak. Kad usporite, možete bolje procesuirati što se zapravo događa, bez obzira radi li se o obiteljskom izlasku ili mirnoj večeri u vlastitom domu. Uživanje u malim stvarima i bivanje svjesnim trenutka pomaže nam izgraditi zahvalnost.

Evo još četiri načina koje predlaže profesor Froh, a koje vam mogu pomoći da naučite svoje unuke zahvalnosti:

1. Ograničite darove

Uvijek je zabavno donijeti unuku dar, no radite to razumno. Moja je supruga pronašla izvrstan vodič koji kaže: “Daruj im jednu stvar koju trebaju, jednu koju žele, nešto za čitanje i komad odjeće.”. Na taj način ostat ćete usredotočeni na ono što je doista bitno. Također, darujte im dar iskustva tako što ćete s njima provesti kvalitetno vrijeme, pogledati neki film zajedno ili ih odvesti na kratko putovanje.

Iskustva su mnogo bolje od igračaka. Tih iskustava djeca se mogu sjećati zauvijek te tako iz njih crpiti sreću i kratkoročno i dugoročno. Prisjećajući se lijepih zajedničkih trenutaka, djeca cijene prošlost u kojoj su se ona dogodila, sadašnjost u kojoj se toga prisjećaju i budućnost u kojoj to iskustvo žele ponoviti.

2. Budite primjer zahvalnosti

Možda vam se to čini preočitim, no to se često previđa. Pokažite djeci primjerom kako izgleda i što čini zahvalna osoba. Omogućite im da vide da ste velikodušni, da zahvaljujete svojim prijateljima i članovima obitelji kad učine nešto lijepo za vas. Kad nekome na nečemu zahvaljujete, potrudite se da djeca to vide i da shvate koliko je čin zahvaljivanja važan.

Učinite ova tri koraka kad namjeravate pokazati zahvalnost vlastitim primjerom:

Pokažite namjeru: Ako vam prijatelj dođe pomoći popraviti nešto, objasnite unuku da je prijatelj odabrao učiniti nešto lijepo i potrudio se doći i pružiti ruku

Pokažite cijenu. Objasnite djetetu da je prijatelj, odlučivši pomoći vama, možda zbog toga propustio napraviti nešto za sebe, npr. pogledati omiljenu emisiju na televiziji koja se emitira baš u to vrijeme

Pokažite korist: Razgovarajte s djetetom o tome tko sve profitira od nekog nesebičnog čina. Vama je prijatelj pomogao, pa ste vi možda uštedjeli neki novac. Drugi put ćete vi pomoći njemu.

Također, možete ukazati na velikodušnost drugih prema vašem unuku. Primjerice, možete reći: „Nije li lijepo od Marka što ti je došao pomoći oko matematike iako je želio ići gledati utakmicu?“

3. Volontirajte

Pomaganje potrebitima pokazuje djeci da postoje oni manje sretni od njih te im omogućuje da sagledaju svoj život iz drugog kuta. Također, volontiranje omogućuje djeci da pokažu da i oni mogu biti korisni i nesebični.

Volontiranje je način da učvrstite vašu vezu i najbolji način da potaknete zahvalnost. Uz zahvalnost, djeca tako vježbaju empatiju i razumijevanje odluka drugih ljudi.

4. Pitajte djecu na čemu su zahvalna

Važan dio razumijevanja zahvalnosti je razgovor o tome. Zamolite ih, najbolje navečer prije odlaska na spavanje, da nabroje tri stvari na kojima su zahvalni. Na taj ćete ih način potaknuti da razmisle o tome koliko su zapravo sretni. Možete im pokloniti i „dnevnik zahvalnosti“ – bilježnicu u koju će zapisivati sve na čemu su zahvalni i sve ljude, mjesta i događaje koji ih čine sretnima.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.