Prati nas

Mozaik

Pomladite staru afričku ljubičicu

Riječ je o prilagodljivoj vrsti koja će vas nagrađivati bogatom cvatnjom sve dok joj osiguravate konstantno vlažan (ali ne i mokar) supstrat te puno jakog i neizravnog svjetla. Najbolje ju je uzgajati na istočnim i zapadnim prozorima, a odlično će uspijevati i na južnom prozoru ukoliko je staklo zasjenjeno bijelom folijom koja će omekšati svjetlo i spriječiti opekline.

Objavljeno

|

Afrička ljubičica (foto: Peter Stanic/Pixabay)

Malo je kućnih vrtlara koji se nisu okušali u uzgoju afričkih ljubičica (Saintpaulia ionantha). Riječ je o prilagodljivoj vrsti koja će vas nagrađivati bogatom cvatnjom sve dok joj osiguravate konstantno vlažan (ali ne i mokar) supstrat te puno jakog i neizravnog svjetla. Najbolje ju je uzgajati na istočnim i zapadnim prozorima, a odlično će uspijevati i na južnom prozoru ukoliko je staklo zasjenjeno bijelom folijom koja će omekšati svjetlo i spriječiti opekline. Posebno će biti zahvalna na gnojenju tekućim gnojivom, no i bez toga će dati sve od sebe da vas razveseli svojim sve brojnijim bojama i oblicima.

Ono što malo vrtlara zna jest da ćete ravnomjeran razvoj i cvatnju biljke potaknuti kidanjem vanjskih listova krune na način da za svaki ocvali cvat (skup cvjetova na zajedničkoj cvjetnoj stapki) kojeg ćete otkinuti, otkinete i jedan vanjski list. Na taj ćete način i očuvati savršeni okrugli oblik biljke.


Kako uzgojiti afričku ljubicu?

foto: Sandro Bura/MojeVrijeme.hr

No nakon nekoliko godina cvatnje, kidanja i odbacivanja vanjskih listova, ljubičica dobije takozvani vrat, deblo iz kojeg je nekada raslo lišće zbog čega biljka postane nestabilna, manje atraktivna i obično se izvali na jednu stranu. Ne bacajte svoju omiljenu biljku, jer ju lako možete pomladiti i na taj način dobiti “novu” ljubicu koja će odmah nastaviti s cvatnjom. Dovoljno je slijediti upute koje vam donosimo.

1. Pripremite sve potrebne stvari

Kako uzgojiti afričku ljubicu?

Dakako, za ovu operaciju trebate jednu staru ljubičicu “dugog vrata”. Ova naša na slici stara je oko 4 godine. Pripremite i lončić, ako ju ne želite zadržati u starom. Naš na slici je gornjeg promjera 11 centimetara. To je idealna veličina lonca koja omogućuje ravnomjeran rast i cvatnju. Osigurajte i plastičnu vrećicu zapremine 5-6 litara, dezinficirani skalpel, spajalice za papir i prozračni supstrat (zemlju) za afričke ljubičice. Mi smo koristili češki Agro supstrat s velikim udjelom treseta koji možete nabaviti u Bauhausu. Prepoznat ćete ga po vrećici sa slikom, između ostalog, i afričkih ljubičica. Supstrat neka bude mekan i vlažan na dodir, ali sipak.

2. Izvadite biljku iz lonca

Kako uzgojiti afričku ljubicu?

foto: Sandro Bura/MojeVrijeme.hr

Izvucite biljku iz lonca i dobro provjerite ima li na “vratu” truleži ili nametnika.

3. Čistim skalpelom odrežite biljku od korijena

Kako uzgojiti afričku ljubicu?

foto: Sandro Bura/MojeVrijeme.hr

Odrežite krunu biljke na način da ispod najstarijeg lišća ostane oko 2 prsta dug “vrat”. Rez mora biti zdrav. Ako ima truležnih promjena, režite dok ne dođete do zdravog tkiva. Neka zadnji rez bude učinjen svježe steriliziranim skalpelom kako ne biste na ranu prenijeli uzročnike truljenja iz ranije odstranjenog tkiva.

3. Odstranite suhe peteljke i otkinite suvišno lišće

Kako uzgojiti afričku ljubicu?

foto: Sandro Bura/MojeVrijeme.hr

Pokidajte suhe peteljke. Očupajte vanjske listove dok promjer krune ne bude 1,5-2 puta veći od promjera lonca. Također, odstranite cvjetove i cvjetne pupove, ako ih ima. Biljci je sada potrebna energija za razvoj korijena. Za cvatnju ima vremena.

4. Skalpelom lagano sastružite deblo biljke

Kako uzgojiti afričku ljubicu?

foto: Sandro Bura/MojeVrijeme.hr

Ako vam je nakon kidanja viška listova ostao predugačak “vrat” biljke, prikratite ga na dužinu dva prsta. Potom ga skalpelom lagano ostružite kao kad stružete mladi krumpir. To će spriječiti rast postranih izboja i potaknuti će zakorjenjivanje.

5. Napunite lončić vlažnim supstratom

Kako uzgojiti afričku ljubicu?

foto: Sandro Bura/MojeVrijeme.hr

Rahlo napunite lončić supstratom. Nemojte ga utiskivati i pritiskati. Neka u njemu ostane što više zraka.

6. Zaravnajte

Kako uzgojiti afričku ljubicu?

foto: Sandro Bura/MojeVrijeme.hr

Odstranite višak supstrata koji prelazi rub lončića

7. Utisnite deblo ljubičice u supstrat

Kako uzgojiti afričku ljubicu?

foto: Sandro Bura/MojeVrijeme.hr

Prstom napravite rupu u mekom i rahlom supstratu pa u nju utisnite “vrat” ljubičice, koliko već duboko možete utisnuti. Neka i najdonji dio peteljke vanjskih listova lagano uđu u supstrat.

8. Ako je potrebno, lagano pritisnite supstrat

Kako uzgojiti afričku ljubicu?

foto: Sandro Bura/MojeVrijeme.hr

Ako mislite da je nužno, sasvim lagano pritisnite supstrat kako biste učvrstili biljku. Zapamtite, što je više zraka u supstratu, veći su izgledi za uspjeh.

9. Zalijte umjereno

Kako uzgojiti afričku ljubicu?

foto: Sandro Bura/MojeVrijeme.hr

Postavite lončić u posudu s vodom i pričekajte minutu dvije dok potegne. Izrazito suh supstrat neće upiti vodu i zato prilikom sadnje mora biti vlažan. Po težini lončića ocijenite je li biljka dovoljno zalivena. Supstrat mora biti vlažan i prozračan, ali ne i mokar. Ne brinite, vlaga će se iz donjeg dijela lončića ravnomjerno rasporediti po cijelom supstratu.

10. Umetnite cijeli lončić u vrećicu

Kako uzgojiti afričku ljubicu?

foto: Sandro Bura/MojeVrijeme.hr

Skupite vrećicu pa u nju umetnite lončić.

11. Pažljivo navucite i zatvorite vrećicu

Kako uzgojiti afričku ljubicu?

foto: Sandro Bura/MojeVrijeme.hr

Lagano podižite vrećicu, pazeći da s njom ne izvučete biljku iz supstrata. Zatvorite običnom spajalicom za papir ili gumicom. Vrećica će stvoriti vlažnu mikroklimu i tako spriječiti sušenje biljke. Prije zatvaranja možete upuhnuti zrak u vrećicu kako biste stijenke odmaknuli od same biljke koja će vam biti zahvalna i na dodatnom ugljičnom dioksidu.

12. Njega

Ovako pripremljenu biljku stavite na mjesto koje ima jako, ali ne izravno svjetlo. Povremeno provjeravajte. Ako su listovi neobično mekani, znači da supstratu nedostaje vlage pa ga možete lagano zaliti. Nakon 3-4 tjedna, stara bi biljka trebala imati novi korijen.

Kada ste sigurni da biljka neće izgubiti tlak (ne vene), povremeno otvorite vrećicu, svaki put sve duže i duže. Oprezno zalijevajte. Ako i nakon dana stajanja u potpuno otvorenoj vrećici ne vene, izvadite je  i čekajte prvi cvijet. Ovako obnovljene biljke vrlo brzo i rado cvjetaju.

I još jedan savjet: vjerojatno će vam se s vremenom suspstrat u ločiću slegnuti. To je odlična prilika da dodavanjem svježeg supstrata prekrijete novi “vrat” koji će biljka starenjem razviti i iz kojeg će, na ovaj način, pustiti novo korijenje.

Pomlađena biljka nakon 2 i pol mjeseca (foto: Sandro Bura/MojeVrijeme.hr)

.

Mozaik

Ovako to rade naši umirovljenici: Spašavanje planete počinje u vlastitoj kuhinji

Kad bi svatko krenuo od sebe i razvrstao svoj vlastiti otpad, i još kad bi se razvrstani otpad reciklirao na pravi način, a onaj otpad koji se ne može reciklirati spalio u spalionici koja usput proizvodi i električnu energiju, problemu s otpadom bili bi učas riješeni. A zašto se to onda ne radi?

Objavljeno

|

“Daleko od očiju, daleko od srca, znate kako se kaže. Ali ovaj je problem došao sasvim blizu očiju i ne možemo ga više ignorirati”, kaže gospodin Petar (68) dok u spremnik za plastični otpad ubacuje boce od mlijeka. “Za ove boce ne dobijem onu naknadu od 50 lipa pa njih bacam tu u spremnik. A ove boce od mineralne odnesem u trgovinu. Gledajte – 10 takvih boca i skupio sam dovoljno za kruh.”

Pitamo ga kad je počeo razvrstavati otpad, a on iskreno priznaje da mu je ta navika skroz nova.


“Tek nedavno, nažalost. Ali bolje ikad, nego nikad. Iskreno, potaknule su me moje unuke. Sudjelovale su i na onom školskom prosvjedu i puno mi govorile o tome. Stvarno smo zatrpali čitav svijet plastikom. O tome se sve više govori i na televiziji, na radiju… Ali i da se ne govori, to je nešto što sad možemo vidjeti i na vlastite oči. Ovo ljeto sam proveo par dana u Ždrelcu na otoku Pašmanu. Moja obitelj tamo ima kuću. U moru je puno plastike. Tko kaže da to ne vidi, slijep je!”

Za kraj gospodina Petra pitamo koliko će uopće njegovo razvrstavanje otpada imati učinka, odnosno što jedan čovjek tu može promijeniti?

“E vidite, u tome je problem. Svatko misli da sam ne može ništa. I onda 10 milijuna misli da sami ne mogu ništa. A ako vas je 10 milijuna – niste sami. Da svatko pridonese samo malo – evo samo ovoliko kao ja – stvari bi se bitno promijenile”, kaže Petar.

Doista, kad bi svatko krenuo od sebe i razvrstao svoj vlastiti otpad, i još kad bi se razvrstani otpad reciklirao na pravi način, a onaj otpad koji se ne može reciklirati spalio u spalionici koja usput proizvodi i električnu energiju, problemu s otpadom bili bi učas riješeni. A zašto se to onda ne radi? Ovo pitanje čini se posve suvišnim ako znamo da takva rješenja postoje i da su ih neki gradovi – da, čak i neki hrvatski gradovi! – uspješno primijenili. No što čekaju ostali? Ovako napisano na papiru sve to izgleda prilično jednostavno, no u praksi su stvari malo kompliciranije. Počevši od vlastite kante za smeće.

Tko za to ima mjesta?

“Karton i papir posebno. Plastika posebno. Biootpad posebno. Miješani komunalni otpad posebno. Pa to su četiri kante za smeće! Tko ima toliko prostora u stanu? Najbolje da čitav stan natrpam samo s kantama za smeće”, govori gospođa Marija (71) dok niz stubište tegli orgomnu vreću punu raznovrsnog smeća.

No gospođa Marija je u krivu. Količina smeća koju proizvede njezino kućanstvo ista je razvrstavao se taj otpad ili ne. Štoviše, razvrstan otpad će u stanu zauzimati manje mjesta. Dakle, problem nije u nedostatku mjesta, nego u nečemu mnogo teže rješivom. Problem je u nedostatku volje.

Testirali smo ovu teoriju: zauzima li razvrstavanje otpada doista više mjesta u vašoj kuhinji ili, naprotiv, štedi prostor?

foto: Silvija Novak

Zašto bismo se mi uzlud trudili?

No ako se i potrudimo i otpad razvrstamo, i dalje ostaje problem neuređenih zelenih otoka i kontejnera za otpad u kojima često ima najmanje onoga čega bi prema oznaci na kontejneru trebalo biti najviše. Zašto se onda uopće truditi razvrstavati, ako će sav otpad na kraju završiti na istom mjestu?

“Vidite, to je pogrešno razmišljanje”, kaže gospodin Petar. “Samo zato što netko drugi ne obavlja svoj dio zadatka kako bi trebalo, ne znači da smo i mi ostali amnestirani od odgovornog ponašanja. Osim toga, i gradovi će početi tretirati otpad kako treba. Ako neće sami od sebe shvatiti da to tako treba, prisilit će ih Europska unija ogromnom globama. Ljudi neke stvari ipak najbolje razumiju kad ih se opali po džepu. Dok se mi, stanovnici, naviknemo na razdvajanje, i gradovi će početi taj odvojeni otpad odvoziti točno tamo kamo bi trebalo. Iako ovo sad djeluje katastrofalno, mislim da će nakon prve dvije ili tri kazne koje plate, gradovi doći k sebi prije od građana kojima je tlaka malo se pomučiti i razvrstati otpad. Lakše je sve natrpati u jednu vreću, a za okoliš koga briga!”

Petar je u pravu. Ako ne zbog ekološke svijesti, gradovi bi mogli ozbiljnije pristupiti odvajanju otpada kad im zaprijete kazne. Neki su već krenuli i svima daju dobar primjer. Na primjer, otok Krk.

Što s glomaznim otpadom?

“Ja ne zovem ove razne ekipe koje se oglašavaju po stupovima i banderama. Zašto? Pa zato što mislim da oni iz neke stare vešmašine uzmu dio koji mogu prodati, a ostalo bace u neku šumu, na Sljeme ili tako negdje. Čisto sumnjam da stvari koje ne mogu iskoristiti nose na Jakuševac i onda tamo plaćaju njihovo skladištenje. Ja pozovem Čistoću da odvezu komad namještaja ili bijele tehnike koji više ne trebam ili sâm utovarim u auto i odvezem u reciklažno dvorište”, kaže gospođa Vesna (48).

“Ali više mi se sviđao onaj sistem kad smo unaprijed znali datum kad će se odvoziti glomazni otpad, nego ovo sad kad ti sam moraš zvati ekipu. Ljudima se ne da zvati, pa onda glomazni otpad ostavljaju kod običnih kontejnera i sve je zatrpano. Te komade namještaja radnici Čistoće ne mogu ubaciti u kamion i onda to tako stoji i stoji. Kiša natapa stari namještaj, skupljaju se štakori, užas.”

Spominjemo reciklažna dvorišta, no gospođa Vesna sasvim opravdano upozorava da za odvoz glomaznog otpada u jedno takvo dvorište treba neki prijevoz, malo veći auto ili kamion, a to također košta. “Ja nemam auto. A ako nekoga zamolim da preveze moju staru vešmašinu u reciklažno dvorište, onad to moram platiti. 50 kuna ovdje, 50 kuna ondje… Novac curi. Radije onda zovem Čistoću – koju ionako plaćam – pa oni odvezu sav otpad.”

No osim što služe za odlaganje otpada, reciklažna dvorišta sve su češće i mjesta na koja se odlazi neke stvari uzeti. U reciklažnom dvorištu u Zagorskoj ulici susrećemo Marka (55). On nije ništa donio, nego je neke stvari došao – uzeti. “Pogledajte ove keramičke pločice. Potpuno su nove. Netko je obnavljao kupaonicu i kupio previše, pa višak bacio. A ja imam jedan mali zid u kuhinji za koji mi trebaju taman takve pločice”, govori Marko sretan zbog današnjeg ulova.

“Ma ta kultura bacanja stvari koje su još dobre svima će nam doći glave. Pa više nitko ništa ne popravlja, sve se baca. Ovdje sam našao skroz upotrebljive stvari. Šteta je tako se odnositi i prema stvarima i prema novcu i prema Zemlji.”

Ovaj prilog nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u okviru projekta “Nema predaje”

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP