Prati nas

Zdravlje

Kako smanjiti kancerogenost mesa s roštilja

HZJZ savjetuje kako na jednostavan i brz način smanjiti kancerogene spojeve u mesu s roštilja. Roštilj se najčešće koristi na otvorenom prostoru, dok se u restoranima ili sličnim objektima koriste veliki roštilji od cigli ili metala izgrađeni u tu svrhu. 

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Je li roštilj zdrav?
foto: Pexels

Roštilj je naziv za spravu ili način za pripremanje hrane, najčešće mesa uz pomoć vatre, dima ili vrućeg ugljena. Hrana koja se priprema na ovaj način se zove roštiljska hrana. Roštilj se najčešće koristi na otvorenom prostoru, dok se u restoranima ili sličnim objektima koriste veliki roštilji od cigli ili metala izgrađeni u tu svrhu.

Nekoliko korisnih savjeta za zdravlje vezanih uz roštilj kao neizbježan dio ljetnog raspoloženja u svojoj publikaciji “Preporuke za ljetnu prehranu” objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Prenosimo ih u cijelosti.


1.

Izbjegavajte koristiti drva bogata smolom prilikom paljenja drva za roštilj jer se gorenjem smole stvaraju kemijski spojevi štetni za zdravlje.

2.

Izbjegavajte miješanje sirovog mesa i njegovih sokova s hranom koja se jede sirova (poput salata, umaka i kruha) kako bi izbjegli mogućnost unosa kvarljive hrane.

3.

Meso prije stavljanja na roštilj držite u hladnjaku i izvadite tek neposredno prije stavljanja na roštilj. Izbjegavajte mogućnost kapanja masnoće na žar jer se stvaraju štetni spojevi (tzv. policiklički aromatski ugljikovodici), a to možete izbjeći prethodnim mariniranjem mesa.

4.

Prije nego započnete s mariniranjem mesa s roštilja, provjerite njegov miris – ukoliko je miris mesa kiselkast, meso nije zdravstveno ispravno i nemojte ga koristiti! Vizualno je teško procijeniti je li meso je još uvijek prikladno za prehranu.

5.

Mariniranje mesa za roštilj u trajanju od 30 minuta u octu, limunovom soku i začinima (ružmarin, kadulja, senf, metvica) za 96% smanjuje stvaranje navedenih štetnih spojeva koji su prisutni u pregorenim dijelovima mesa, a povećavaju rizik od karcinoma debelog crijeva i karcinoma želuca.

6.

Ipak, hrana se na žaru treba dobro ispeći kako bi bili sigurni da ste smanjili mogućnost zaraze uzročnicima bolesti.

7.

Na Vašem roštilju se ne mora naći isključivo meso. Osim tradicionalnih jela s roštilja, pokušajte ispeći ribu na žaru pa čak i sezonsko povrće (npr. tikvice, kukuruz ili rajčice).

.

Zdravlje

Markotić: ‘Među onima na respiratoru su ljudi u četrdesetima’

Markotić je rekla da su i američko i britansko cjepivo u visokim fazama, a Rusi su također objavili određene rezultate koji se čine veoma dobri.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić smatra da cjepivom koje imamo – onim protiv gripe – trebamo izbjeći scenarij da u isto vrijeme imamo infekciju jednim i drugim virusom.

Komentirajući za HRT pad broja novozaraženih koronavirusom uz istodoban porast broja oboljelih u bolnicama, Markotić je rekla da su cijelo vrijeme spominjali da će, kako budu rasli brojevi, više ljudi biti u bolnicama, kao i slučajeva sa smrtnim ishodom. “Ipak, ono što vidimo u nekoliko većih klinika, uključujući našu, posljednih tjedan dana polako pada taj broj, ali to nije razlog za opuštanje ili predikciju”, kaže.


U bolnicu dolaze u teškom stanju

Dodala je da bolesnici koji dolaze u bolnicu uglavnom završavaju s upalama pluća ili u teškom stanju te trebaju respirator, vrlo često sa zatajenjem bubrega, pluća. Naglasila je da među njima ima i onih mlađe dobi, od 40 do 50 godina, ali i starijih.

“Zamjetno je da većina njih ima veći broj različitih kroničnih bolesti, ali za razliku od prve faze kad su to uglavnom bili stari ljudi iz domova u koje je virus prodro, sad je većinom riječ o kućanstavima u koja su ukućani donijeli virus”, rekla je Markotić za HRT.

Što je s cjepivom?

Markotić je rekla da su i američko i britansko cjepivo u visokim fazama, a Rusi su također objavili određene rezultate koji se čine veoma dobri. Dodala je da je danas u Klinici za infektivne bolesti bio i veleposlanik SAD-a koji je rekao da će biti važno da netko proizvede cjepivo i pri tome nije bitno tko: “Kad se napokon vidi tko će prvi moći ponuditi cjepivo, znat će se s kim će se sklapati ugovor i koje će točno cijene biti.”

Naglasila je da moramo cjepivom koje imamo, onim protiv gripe, izbjeći scenarij da u isto vrijeme imamo infekciju jednim i drugim virusom. Bilo bi dobro da se cijepi što šira populacija, dodala je.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP