Šteti li rad mozgu?
foto: Pexels

Stariji od 40 ne bi smjeli raditi više od 3 dana tjedno

Autor: • 22. 07. 2017. • Kolaž, Zdravlje3658 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Ako ste stariji od 40 i primjećujete da slabije pamtite ili se ne možete fokusirati, možda za sve možete okriviti posao. Istraživanje provedeno na Institutu za primijenjenu ekonomiju i društvena istraživanja iz Melbourna utvrdilo je zanimljive činjenice: raditi do 30 sati tjedno jest dobro za kognitivne funkcije u četvrtom desetljeću života. Sve preko toga im šteti.

Ljudi koji su radili više od 55 sati tjedno imali su veće propadanje kognitivnih funkcija od onih koji nemaju posao ili su u mirovini. Istraživanje je obuhvatilo 3500 žena i 3000 muškaraca starijih od 40 godina.Istraživanjem nazvanim „Primanja domaćinstava i radna dinamika u Australiji“, mjerene su brojne funkcije kao što su čitanje naglas, brzo sparivanje slova i brojeva te ponavljanje niza brojeva. Voditelj istraživanja profesor Colin McKenzie objasnio je da stanovit stupanj intelektualne stimulacije poput slagalica, križaljki ili sudokua poboljšava kognitivne funkcije u zreloj dobi, no pretjerivanje čini upravo suprotno.

Za britanski The Times je upozorio da previše država nastoji podići dob za odlazak u mirovinu i tjera ljude da rade što duže, što bi se moglo negativno odraziti na rad i zdravlje mozga.

Kako si gotovo nitko ne može priuštiti mirovinu nakon 40. rođendana, briga o zdravlju te redoviti i dugi odmori postaju imperativ. Profesor Mckenzie savjetuje: „Raditi 40 sati tjedno je, u smislu zadržavanja kognitivnih funkcija, još uvijek bolje od potpunog nerada, ali raditi manje bi imalo jači efekt.“  Čini se da je ravnoteža nužna, pogotovo kad znamo da mnoge vlade nastoje produžiti radni vijek do 67. godine života.

Ključne riječi Sve o temi: ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.