Prati nas

Mozaik

Kako da očevi ostanu bliski s odraslom djecom

Zadržati dobra i prisan odnos sa odraslim djetetom može biti teško, pogotovo za očeve. No postoje načini kako ostati blizak čak i ako vas dijele kilometri. Očevi se ne bi trebali bojati sentimentalnih trenutaka sa svojom djecom.

Objavljeno

|

Kako popraviti odnos s djecom?
Foto: Pixabay

Ostati povezan s odraslom djecom nekim roditeljima može biti prilično teško, a često očevima još i teže nego majkama. Evo nekoliko načina kako i očevi mogu zadržati kvalitetan odnos s djecom, bili oni sinovi ili kćeri.

1. Naučite slati poruke

Ako to već niste učinili, trebali biste pod hitno investirati u pametni telefon i naučiti slati poruke preko. Vaša odrasla djeca će prije odgovoriti na poruku nego na telefonski poziv, pa će vam poruke postati jednostavan način da s djecom svakodnevno čavrljate.

2. Ne pretjerujte sa savjetima

Očevi, ali i majke, vole davati savjete. Puno savjeta. Roditelji gledaju svoju djecu kako donose odluke i kako, barem po njihovom mišljenju, ponekad griješe, pa žele s njima podijeliti svoju mudrost. Iako se radi o sasvim dobroj namjeri i prirodnom instinktu, također je mudro ponekad zadržati svoje mišljenje za sebe ako vas nitko nije pitao.

3. Nastavite govoriti, bez obzira na sve

Muškarci i žene mnoge stvari rade različito i što je ženama lako, muškarcima može biti teško i obrnuto. Muškarcima tako ponekad nije lako otvoreno razgovarati o nekim osobnim temama, pogotovo s kćerima. Dobar način za započeti konverzaciju je raditi nešto zajedno i usput pričati. S odraslom djecom možete razgovarati tijekom vožnje u autu ili kuhajući zajedno, no važno je da nikako ne odustanete od razgovora zato što vam je možda u prvi tren nelagodno.

4. Naučite voljeti partnera svojeg djeteta

Kad mladi odrasli ljudi odaberu partnera, roditelji će bez sumnje o tome imati svoje mišljenje. Očevi, pogotovo kad su njihove kćeri u pitanju, moraju zadržati otvoren um i prihvatiti onoga koga je kći odabrala, pa makar im se taj netko uopće ne sviđao. Dočekajte novu osobu u vašoj obitelji raširenih ruku što će zasigurno imati pozitivan učinak i na odnos s vašim djetetom.

5. Započnite ili nastavite s nekom tradicijom

Pitate li bilo koga čega se najradije sjećaju iz djetinjstva i reći će vam da su to zajedničke proslave i obiteljske tradicije. Nedjeljni ručkovi, obiteljski godišnji odmori, blagdanska slavlja. To su trenuci koje zauvijek pamtimo. Nastaviti ili čak započeti takvu tradiciju može biti način kako ostati povezan sa sada već odraslom djecom. Pogotovo ako i oni sami već imaju djecu.

6. Nađite neki hobi

Očevi i njihova odrasla djeca se mogu zajednički uključiti u neku slobodnu aktivnost. To je možda fotografija, kuhanje, vrtlarstvo, putovanje ili neki sport. Bilo što što će razviti znatiženju, pružiti novu priliku za učenje i zajednički provedene trenutke.

7. Prisjetite se

Očevi se ne bi trebali bojati sentimentalnih trenutaka sa svojojm djecom. Odgajanje djece je zahtjevna disciplina koja iziskuje mnogo vremena i energije pa se vrijedni trenuci ponekad izgube u svakodnevnoj žurbi. Prisjetite se zajedničkih sretnih trenutaka, pogledajte stare fotografije ili prepričajte neki stari događaj. Iznenadit ćete se koliko će to značiti vašem djetetu i koliko su i oni samo spremni podijeliti s vama.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.