Prati nas

Mozaik

Kako da očevi ostanu bliski s odraslom djecom

Zadržati dobra i prisan odnos sa odraslim djetetom može biti teško, pogotovo za očeve. No postoje načini kako ostati blizak čak i ako vas dijele kilometri. Očevi se ne bi trebali bojati sentimentalnih trenutaka sa svojom djecom.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Kako popraviti odnos s djecom?
Foto: Pixabay

Ostati povezan s odraslom djecom nekim roditeljima može biti prilično teško, a često očevima još i teže nego majkama. Evo nekoliko načina kako i očevi mogu zadržati kvalitetan odnos s djecom, bili oni sinovi ili kćeri.

1. Naučite slati poruke

Ako to već niste učinili, trebali biste pod hitno investirati u pametni telefon i naučiti slati poruke preko. Vaša odrasla djeca će prije odgovoriti na poruku nego na telefonski poziv, pa će vam poruke postati jednostavan način da s djecom svakodnevno čavrljate.


2. Ne pretjerujte sa savjetima

Očevi, ali i majke, vole davati savjete. Puno savjeta. Roditelji gledaju svoju djecu kako donose odluke i kako, barem po njihovom mišljenju, ponekad griješe, pa žele s njima podijeliti svoju mudrost. Iako se radi o sasvim dobroj namjeri i prirodnom instinktu, također je mudro ponekad zadržati svoje mišljenje za sebe ako vas nitko nije pitao.

3. Nastavite govoriti, bez obzira na sve

Muškarci i žene mnoge stvari rade različito i što je ženama lako, muškarcima može biti teško i obrnuto. Muškarcima tako ponekad nije lako otvoreno razgovarati o nekim osobnim temama, pogotovo s kćerima. Dobar način za započeti konverzaciju je raditi nešto zajedno i usput pričati. S odraslom djecom možete razgovarati tijekom vožnje u autu ili kuhajući zajedno, no važno je da nikako ne odustanete od razgovora zato što vam je možda u prvi tren nelagodno.

4. Naučite voljeti partnera svojeg djeteta

Kad mladi odrasli ljudi odaberu partnera, roditelji će bez sumnje o tome imati svoje mišljenje. Očevi, pogotovo kad su njihove kćeri u pitanju, moraju zadržati otvoren um i prihvatiti onoga koga je kći odabrala, pa makar im se taj netko uopće ne sviđao. Dočekajte novu osobu u vašoj obitelji raširenih ruku što će zasigurno imati pozitivan učinak i na odnos s vašim djetetom.

5. Započnite ili nastavite s nekom tradicijom

Pitate li bilo koga čega se najradije sjećaju iz djetinjstva i reći će vam da su to zajedničke proslave i obiteljske tradicije. Nedjeljni ručkovi, obiteljski godišnji odmori, blagdanska slavlja. To su trenuci koje zauvijek pamtimo. Nastaviti ili čak započeti takvu tradiciju može biti način kako ostati povezan sa sada već odraslom djecom. Pogotovo ako i oni sami već imaju djecu.

6. Nađite neki hobi

Očevi i njihova odrasla djeca se mogu zajednički uključiti u neku slobodnu aktivnost. To je možda fotografija, kuhanje, vrtlarstvo, putovanje ili neki sport. Bilo što što će razviti znatiženju, pružiti novu priliku za učenje i zajednički provedene trenutke.

7. Prisjetite se

Očevi se ne bi trebali bojati sentimentalnih trenutaka sa svojojm djecom. Odgajanje djece je zahtjevna disciplina koja iziskuje mnogo vremena i energije pa se vrijedni trenuci ponekad izgube u svakodnevnoj žurbi. Prisjetite se zajedničkih sretnih trenutaka, pogledajte stare fotografije ili prepričajte neki stari događaj. Iznenadit ćete se koliko će to značiti vašem djetetu i koliko su i oni samo spremni podijeliti s vama.

.

Mozaik

Vrtovi na balkonu nisu samo razbibriga, tako se mogu uzgojiti pristojne količine hrane

Da biste se okušali u vrtlarstvu, nije vam potrebno mnogo zemlje. Pronašli smo ljude koji sasvim ozbiljne količine hrane uzgajaju na vlastitom balkonu.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Mali vrt u kojem se može uzgojiti dovoljno hrane da bi se to moglo osjetiti na kućnom budžetu i dovoljno znanja da se to učini, san su mnogih. Hrvatska je neslavni rekorder po udjelu izdataka za hranu u kućnom budžetu, pa tako svaki mjesec u prosjeku na hranu ode 28 posto onoga što zaradimo. To je, doduše, za pet postotnih poena manje nego prije desetak godina kad smo na hranu trošili 33 posto budžeta, ali je dalje puno. Ne treba ni naglašavati da u Hrvatskoj na hranu potrošimo značajno više od prosjeka Europske unije gdje se na hranu troši, ovisno o državi, između tri i deset posto kućnog budžeta.

Razlog ovakvog stanja u Hrvatskoj su niske plaće i mirovine s jedne, a cijene hrane iste ili čak i više nego u ostalim zemljama Europske unije, s druge strane.


No nije samo to. Sve više smo svjesni važnosti zdrave prehrane pa želimo namirnice za koje smo sigurni da su posve prirodne i netretirane ikakvim štetnim stvarima. Osim toga, u današnjem užurbanom i stresnom životu komadić zemlje na kojem bi se moglo raditi i kasnije uživati u plodovima svojih ruku, za mnoge su način opuštanja i mogli bismo reći oblik meditacije uz rad.

Kako nemaju svi luksuz komada zemlje, niti mogu doći do parcele urbanog vrta – koje svojim građanima omogućuju neki gradovi – mnogi se u želji da se nekako ipak okušaju u vrtlarstvu, okreću balkonima, terasama, pa čak i zelenim površinama oko stambenih zgrada. No je li takvo vrtlarenje samo odmor za živce i zgodan hobi, ili se na balkonu može uzgojiti dovoljno hrane za ukusne obroke koji k tome mogu utjecati na kućni budžet? Kolika je uopće najmanja površina na kojoj je moguće uzgojiti neku primjetnu količinu hrane?

Pronašli smo ljude koji kažu da puno površine, uz malo kreativnosti, volje i pametnu organizaciju, i ne treba. Vrtlari entuzijasti okupljeni oko Facebook grupe “Moj mali vrt” podijelili su s nama svoja iskustva.

Slavica Bartolović: “Mi smo jedne godine posadili mahune u tegle po stepenicama i imali dovoljno za sebe, za zamrzivač i za dijeliti. Peršin i celer također radi lista imam u teglama. Vrt mi je mali, ali i u njemu svašta ima. Neke stvari kupujemo, no čovjeka uvijek veseli ubrati svoje, ma koliko god to bilo.”

Irina-Helga Breskvar: “Imam mali balkon širine 98 cm, ali dugačak skoro devet metara. Sadim okruglu mrkvu, celer i peršin za list, jagode, češnjak, blitvu, balkonski paradajz, bosiljak, timijan… Svašta.”

Martina Mačković: “Imam vrt na lođi i terasi. Uistinu se osjeti na kućnom budžetu. Salatu nisam morala kupiti od studenog 2019. do kraja lipnja ove godine, a jedemo je skoro svaki dan. Sadila sam salatu i sijala rikolu u različitim fazama i šišala je kod branja pa bi ona iznova potjerala. Imala sam i dosta blitve koja nanovo raste kad se pošiša, doduše ne tako brzo kao salata. Sadim i mladi luk, češnjak, hrpu celera, provansalskog kelja, a o isplativosti začinskog bilja da ne govorim: ružmarin, bosiljak, kadulja, majčina duđica, vlasac, peršin, celer, kopar. Imala sam i manje količine mladog krumpira, oko 1,8 kg te rajčice.”

Biserka Rak: “Imam nekih 40 kvadrata vrta i uvijek ima nešto u njemu, ovisno koje je godišnje doba. Vrt je na suncu, dosta zaklonjen od vjetra i jako rano počnem s berbom povrća. Prve rajčice, paprike i tikvice berem već u kasno proljeće, a ako računate koliko je kilogram svega, osjeti se ušteda. Uvijek imam svega pomalo koliko nama treba, a višak ili kuham ili spremam u zamrzivač.”

Julijana Cifrek Brna: “Ja imam vrt od cca 100 m2. Nije puno, ali uz redovito sijanje i održavanje, ima svega pomalo. Povrće kupujem samo kad mi nešto ne uspije, recimo ove godine paprika. Rad u vrtu opušta, smiruje i jedno mi je od najdrazih mjesta.”

Lili Mendeš: “Imam vrt od oko 180 kvadrata. To je baš za ostavljanje briga i problema, uživanje u plodovima i njihovoj ljepoti… Nadmudrujem se sa štetnicima, no zato imam ekološki uzgoj povrća i voća. I dakako da to pomaže kućnom budžetu.”

Za četveročlanu obitelj – 50 kvadrata

Koja površina je dovoljna da bi se uspjelo uzgojiti dovoljno povrća, voća ili začinskog bilja da bismo to doista primijetili i na novčaniku, pitali smo Andreju Čoh, urbanu vrtlaricu koja je svoja iskustva u vrtlarenju na skučenim prostorima dijelila i u TV emisiji “Gradionica vrtova” koja se emitirala na HVT-u.

“Da biste uspjeli uzgojiti dovoljno hrane za sebe, a govorimo o četveročlanoj obitelji, onda vam je potrebno oko 50 kvadratnih metara prostora. Naravno, nećete tako moći uzgojiti svu hranu koja vam je potrebna, ali pametnom sadnjom, te godine neke namirnice nećete morati kupovati”, kaže nam Andreja.

“Pametna sadnja znači da će biti iskorišten doslovno svaki centimetar od tih pedesetak kvadrata, pa ako zasadite mahune ili tikvice i pažljivo brinete o njima, to povrće nećete morati kupovati jer ih se može uzgojiti doista puno tako da ćete možda nešto i podijeliti.”

S čim početi?

“Uvijek je najbolje početi sa začinima jer vam za njih doista ne treba puno prostora i možete ih uzgajati u tegli na prozoru. Znači, ružmarin, lovor, timijan… To su sve trajnice što znači da će rasti čitavu godinu”, kaže Čoh pa dodaje: “Ako se odlučite za bosiljak, u jednoj ga se tegli može uzgojiti doista puno. Ja ga nakon branja usitnjavam i stavljam u maslinovo ulje koje potom zaledim u kutijama za led, pa kad mi je potrebno, dodam u neko jelo bosiljak. I što je najvažnije, uvijek znam da je posve prirodno i neprskano.”

“Osim začina, ono što bih svakako preporučila za početak su razne salate koje se mogu uzgajti u teglama na balkonu. Imate li dovoljno prostora, u balkonskom vrtu veličine jedne palete, možete uzgojiti dovoljno salate da je uvijek imate dovoljno. Ako te gredice natkrijete plastikom, produžit ćete im sezonu pa ćete i salate imati dulje. Osim zelene salate, tako možete uzgajati i matovilac, špinat i slično.”

A kad nakon začinskih biljaka steknete “zeleni palac”, možete se okušati u nečem zahtjevnijem. “Imam prijateljicu koja na balkonu ima maslinu koja svake godine daje ploda otprilike jednu za šaku. Naravno, da to nije neka količina, ali samo da vidite da se na balkonima mogu uzgajati i zahtjevnije stvari. Mogu se u teglama imati male voćke, citrusi na primjer, mandarine ili limuni. Oni preko zime mogu biti u stanovima, na zatvorenom, gdje cvjetaju čitave godine i prostoriji daju prekrasan svjež miris. Za tako uzgojen limun ste posve sigurni da nije ničime tretiran pa možete iskoristiti sve: i sam limun i njegovu koricu. Naime, neprskane limune je ponekad teško naći”, kaže nam Andreja.

Ovaj prilog nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u okviru projekta “Nema predaje”

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP