Prati nas

Mozaik

Kako da očevi ostanu bliski s odraslom djecom

Zadržati dobra i prisan odnos sa odraslim djetetom može biti teško, pogotovo za očeve. No postoje načini kako ostati blizak čak i ako vas dijele kilometri. Očevi se ne bi trebali bojati sentimentalnih trenutaka sa svojom djecom.

Objavljeno

|

Kako popraviti odnos s djecom?
Foto: Pixabay

Ostati povezan s odraslom djecom nekim roditeljima može biti prilično teško, a često očevima još i teže nego majkama. Evo nekoliko načina kako i očevi mogu zadržati kvalitetan odnos s djecom, bili oni sinovi ili kćeri.

1. Naučite slati poruke

Ako to već niste učinili, trebali biste pod hitno investirati u pametni telefon i naučiti slati poruke preko. Vaša odrasla djeca će prije odgovoriti na poruku nego na telefonski poziv, pa će vam poruke postati jednostavan način da s djecom svakodnevno čavrljate.



2. Ne pretjerujte sa savjetima

Očevi, ali i majke, vole davati savjete. Puno savjeta. Roditelji gledaju svoju djecu kako donose odluke i kako, barem po njihovom mišljenju, ponekad griješe, pa žele s njima podijeliti svoju mudrost. Iako se radi o sasvim dobroj namjeri i prirodnom instinktu, također je mudro ponekad zadržati svoje mišljenje za sebe ako vas nitko nije pitao.

3. Nastavite govoriti, bez obzira na sve

Muškarci i žene mnoge stvari rade različito i što je ženama lako, muškarcima može biti teško i obrnuto. Muškarcima tako ponekad nije lako otvoreno razgovarati o nekim osobnim temama, pogotovo s kćerima. Dobar način za započeti konverzaciju je raditi nešto zajedno i usput pričati. S odraslom djecom možete razgovarati tijekom vožnje u autu ili kuhajući zajedno, no važno je da nikako ne odustanete od razgovora zato što vam je možda u prvi tren nelagodno.

4. Naučite voljeti partnera svojeg djeteta

Kad mladi odrasli ljudi odaberu partnera, roditelji će bez sumnje o tome imati svoje mišljenje. Očevi, pogotovo kad su njihove kćeri u pitanju, moraju zadržati otvoren um i prihvatiti onoga koga je kći odabrala, pa makar im se taj netko uopće ne sviđao. Dočekajte novu osobu u vašoj obitelji raširenih ruku što će zasigurno imati pozitivan učinak i na odnos s vašim djetetom.

5. Započnite ili nastavite s nekom tradicijom

Pitate li bilo koga čega se najradije sjećaju iz djetinjstva i reći će vam da su to zajedničke proslave i obiteljske tradicije. Nedjeljni ručkovi, obiteljski godišnji odmori, blagdanska slavlja. To su trenuci koje zauvijek pamtimo. Nastaviti ili čak započeti takvu tradiciju može biti način kako ostati povezan sa sada već odraslom djecom. Pogotovo ako i oni sami već imaju djecu.

6. Nađite neki hobi

Očevi i njihova odrasla djeca se mogu zajednički uključiti u neku slobodnu aktivnost. To je možda fotografija, kuhanje, vrtlarstvo, putovanje ili neki sport. Bilo što što će razviti znatiženju, pružiti novu priliku za učenje i zajednički provedene trenutke.

7. Prisjetite se

Očevi se ne bi trebali bojati sentimentalnih trenutaka sa svojojm djecom. Odgajanje djece je zahtjevna disciplina koja iziskuje mnogo vremena i energije pa se vrijedni trenuci ponekad izgube u svakodnevnoj žurbi. Prisjetite se zajedničkih sretnih trenutaka, pogledajte stare fotografije ili prepričajte neki stari događaj. Iznenadit ćete se koliko će to značiti vašem djetetu i koliko su i oni samo spremni podijeliti s vama.

.

Mozaik

Do kad žene smiju živjeti?

Umjetnica je, zamislite, poručila ženama da i nakon šezdesete imaju pravo na seksualnost, umjesto da život svedu na štrikanje, ugađanje obitelji i čekanje smrti. Kakva šokantna teza! Nažalost, upravo su je zbog toga izvrijeđale zrele žene i poneki muškarac u godinama.

Objavljeno

|

Imam više od pedeset godina pa sam vas htjela pitati – do kad smijem živjeti? Ono, dobro se osjećam, zdrava sam, situirana, pa sam vas htjela zamoliti da me ostavite na životu još malo. Ako vam to neće smetati, naravno. Jer ako će vam smetati, onda ništa. Što se može.

Naime, žene iznad pedeset iz nekog razloga ne smiju sve ono što su smjele s, recimo, 35 ili 49. Pa zato pitam: Smijem li još malo živjeti? Čini vam se neobično ovo moje pitanje? Da pojasnim…



Na netom završenom Eurosongu je nastupila Madonna kojoj je već – pazite sad da od šoka ne padnete u nesvijest! – 60 godina! Društvenim mrežama su se prolili komentari tipa “Ajde bakice, odi doma, pusti mlađima da pjevaju!”, “Što ti s toliko godina imaš tu još raditi?”, “Madonna je jadna pukla i umjesto da uživa u penziji ona pjeva i nastupa!”

Madonna je baba…

Madonnu ste nazvali bakom? Zbilja? Zatvorite sad oči i zamislite svoju baku? Liči li na Madonnu? Nisam ni mislila.

Kao što svi znamo, Madonna je najveća od najvećih, pop kraljica i sve druge (i SVI drugi) da se još jednom rode, neće joj biti ni do koljena. Svih granica koje je Madonna za nas probila nismo niti svjesni. Njoj odavno više ne treba ni slave ni novca, nego pjeva i nastupa… pa zato što to voli, pretpostavljam.

… ali Jagger se super drži!

Kad je nedavno objavljen video Micka Jaggera kako vježba za nastup samo par tjedana nakon operacije srca, nije bilo baš puno onih koji su se pitali zašto ovaj još uvijek nastupa jer – hej, to je Mick Jagger i svi mu se dive koliko je još energije u njemu.

A Madonna? E ona bi morala doma štrikati jer nije primjereno da žena od 60 godina pjeva i nastupa. No imamo mi i svoju Madonnu.

A tek Vlasta!

Naša konceptualna umjetnica Vlasta Delimar koja je, baš kao i Madonna, svojim stavovima o životu i seksu oduvijek skandalizirala javnost, i ovaj put je učinila nešto posve “nezamislivo, suludo i bolesno”. Ona je, zamislite, iznijela tezu da i žene iznad 60 godina i dalje smiju imati seksualni život i doživljavati orgazam. Kakva šokantna teza! Nažalost, upravo su je zbog toga izvrijeđale zrele žene i poneki muškarac u godinama.

Jer svi znamo da žene nakon neke godine trebaju postati biljke, doma štrikati, peći kolače i čekati smrt. I što je najvažnije, ni u kojem slučaju ne smiju niti pomišljati na seks.

Jer seks je, kao što nas društvo konstantno podsjeća, rezervirano samo za mlade, lijepe i zdrave ljude. A kad pređeš neku godinu, možda pedesetu ili šezdesetu, seksualni nagon ti se naglo gasi, spolni organ ti kirurški odstrane, a kad ti netko spomene “obrađivanje vrta” jedino na što ti smiješ pomisliti su krizanteme.

Ne, stvarno – do kad žena smije imati seksualne odnose? O kome ovisi odgovor na ovo pitanje? Možda o mišljenju svih drugih osim te žene same i njezinog ljubavnika?

Zato sam postavila ono pitanje na početku: do kad smijem živjeti? Do kad smijem pjevati, plesati, oblačiti se kako želim, zaljubiti se, osjećati se poželjno?

Svakako mi javite do kad smijem živjeti, a kad taj rok prođe, ja ću odmah prestati sa svim aktivnostima u kojima uživam i posvetiti se samo onima primjerenima za jednu stariju ženu.

Ma ne pada mi na pamet, naravno. Ja ću, baš svima uprkos, biti kao Madonna i Vlasta! A budite i vi!

Nastavi čitati