Prati nas

Vijesti

Neki Nijemci žale za propalom državom i glasuju za Ljevicu

U nekoliko berlinskih četvrti žive oni koji su služili režimu propale Istočne Njemačke. Oni su bili državni službenici, graničari, diplomati i danas glasuju za Ljevicu. Zato je Ljevica na vlasti u Berlinu i ima tri gradonačelnika u navedenim dijelovima istočnog Berlina.

Objavljeno

|

foto: Adrian Perez @ Flickr

Njemačku doživljavamo kao zemlju koja gleda u budućnost, ali i ona ima svoje „nostalgičare“. Naime, Deutsche Welle piše da u nekoliko berlinskih četvrti žive oni koji su služili režimu propale Istočne Njemačke (DDR, Njemačka drmokratska republika), te da su upravo oni vjerni glasači Ljevice. Za one koji su zaboravili, DDR je država nastala na području bivše sovjetske okupacijske zone i koja se je 1990. ujedinila sa Saveznom Republikom Njemačkom. Baš kao i na našim prostorima, desničari prozivaju ljevičare da su ostaci propale države, no to u njemačkom slučaju potvrđuju i brojke.

Mnogi stanovnici sivih betonskih naselja u četvrtima Lichtenberg-Hohenschönhausen, Marzahn-Hellersdorf i Pankow nekada su bili vjerni DDR-ovom režimu i Stasiju, objašnjava DW.  Oni su bili državni službenici, graničari, diplomati. Danas tradicionalno biraju Ljevicu i zato je Ljevica na vlasti u Berlinu i ima tri gradonačelnika u navedenim dijelovima istočnog Berlina. Michael Grunst je izabran za gradonačelnika Lichtenberga mada je bilo poznato da je bio na oficirskoj školi DDR-ovih pograničnih postrojbi. Tako nešto je moguće samo na istoku Berlina, tu u bivšem glavnom gradu bivšeg DDR-a.


Glasuju za Ljevicu

Favoritkinja na nadolazećim izborima u spomenutim četvrtima je Gesine Lötzsch, no ona ističe da se “mora boriti za svaki glas” i da i tradicionalni socijalisti “već odavno ne biraju automatski stranku Ljevicu”. Ona je simpatična žena, pristupačna i odmjerena. Biračima ne smeta činjenica da je političku karijeru počela sredinom 80-ih godina u Socijalističkoj partiji tadašnjeg DDR-a. Upravo suprotno: ona je baš zbog toga bliska svojim biračima.

I to joj neki zamjeraju. Među njima je Hubertus Knabe koji vodi spomeničko područje u kojem se nekad nalazio istražni zatvor za političke zatvorenike, a nešto dalje i središnjica zloglasne tajne službe Stasi. Predbacuje joj da se nikada nije dovoljno uvjerljivo razračunala s vlastitom prošlošću u doba diktature DDR-a. Upravo suprotno, smatra Knabe, “ona pokušava zadržati svoju klijentelu vjernu DDR-u koja ovdje živi”. On konkretno predbacuje Gesine Lötzsch to što, kako kaže, pušta da ju kao “junakinju” slave savezi veterana Stasija zato što se, primjerice, zalaže za povećanje njihovih mirovina. I stvarno: mnogi bivši suradnici Stasija još danas žive u blizini svog starog radnog mjesta. Knabe priča da oni u gostionicama u kojima se redovito sastaju “svoje bivše žrtve deklariraju kao kriminalce”.

foto: Pixabay

CDU nema šanse

Glavni suparnik Gesine Lötzsch je Martin Pätzold iz CDU-a. Redovito dijeli svoje letke i kemijske olovke s amblemom CDU-a na ulicama Hohenschönhausena. No njegove šanse na izborima su minimalne. Pa ipak se ne predaje. Star je 33 godine, otvoren i optimističan. I on stanuje u betonskim zgradama – njegov otac je za vrijeme DDR-a napravio karijeru kao novinar. Takva biografija može biti korisna. Jer, ovdje živi zanemarivo mali broj stranaca i zapadnih Nijemaca  – dakle istočni Nijemci su i dalje velika većina.

Pätzoldove pokušaje stupanja u razgovor žurni prolaznici uglavnom odbijaju ili ignoriraju. On ističe kako mu je važno da se “priznaju i cijene biografija i životna postignuća ljudi”. Samo tako, kaže Pätzold, može se politički uspjeti na istoku Berlina. No sudeći prema predizbornim anketama, ta mu spoznaja vjerojatno neće puno pomoći na saveznim parlamentarnim izborima 24. rujna. Naime, Gesine Lötzsch i Ljevica su ovdje bez ozbiljne konkurencije. Ovdje, gdje DDR još uvijek nije propao, piše Deutsche Welle.

/autor: Udo Bauer, Deutsche Welle/

.

Vijesti

Kolinda je potvrdila: Imam puno ponuda, ali zatražit ću Ured bivšeg predsjednika RH

Podsjetimo, Ivo Josipović se nakon isteka mandata vratio poslu profesora na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Objavljeno

|

Autor

Još uvijek aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nakon što preda mandat Zoranu Milanoviću neće nestati s političke scene. Nagađalo se da bi mogla čak pokušati osvojiti vrh HDZ-a, no danas je objavila sasma drugačiju nakanu.

Naime, kako javlja Nova TV, zatražit će od države da joj osigura Ured bivšeg predsjednika, pravo koje je svojevremeno koristio i Stjepan Mesić. Vlada je 2015. godine izvijestila da je Mesić u pet godina stolovanja u vili u Grškovićevoj na uredski materijal potrošio gotovo 134.000, a na promidžbu 127.000 kuna. Telefon, pošta i prijevoz stajali su više od pola milijuna kuna porezne obveznike. U tom trenutku na ukupno funkcioniranje ureda potrošeno je 3,9 milijuna kuna. Mesić je Grškovićevu napustio 2017. godine nakon što se na njega počeo retroaktivno primjenjivati novi zakon koji je ovo pravo ograničio na pet godina. Ustavni sud nije uvažio njegov zahtjev za pokretanjem ocjene ustavnosti te odluke.


“Fizički sam umorna nakon pet godina rada. Želim se odmoriti prvo. Imam toliko ponuda već, ali sigurno ću raditi na promidžbi Hrvatske. Neću se petljati u rad predsjednika Zorana Milanovića. Mislila sam da neću zatražiti Ured, ali ako se sa svim tim mislim baviti, trebam imati neku bazu”, kazala je Grabar-Kitarović. Nakon prestanka obnašanja dužnosti predjednica ima pet godina pravo na ured, na dva državna službenika, osobnog vozača i službeno osobno vozilo.  

Podsjetimo, Ivo Josipović se nakon isteka mandata vratio poslu profesora na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP