Prati nas

Mozaik

Mogu li stari i mladi sretno živjeti zajedno?

S malim plaćama i nesigurnim poslovima naša djeca si sve teže mogu priuštiti odvojen život pa se vraćaju pod roditeljski krov, nerijetko i s malom djecom koju su u međuvremenu dobili. Može li takav suživot biti uspješan?

Silvija Novak

Objavljeno

|

Ne volim snahu. Ne volim zeta.
foto: BigStock

Bez obzira na romantične ideje o velikim obiteljima u kojima nekoliko generacija živi zajedno u slozi i ljubavi, jer su takav život odabrali, surova realnost je takva da se mladi sve češće odlučuju na povratak u roditeljski dom iz ekonomskih razloga. S malim plaćama i nesigurnim poslovima teško si mogu priuštiti odvojen život pa se vraćaju pod roditeljski krov, nerijetko i s malom djecom koju su u međuvremenu dobili.

No, nisu li bake i djedovi u još većoj financijskoj stisci? Najčešće jesu, no i njihove potrošačke navike su bitno drugačije. Istraživanje provedeno u Sjedinjenim Državama pokazalo je da bake i djedovi velik dio svog novca troše upravo na svoje unuke, bilo da im kuhaju i kupuju poklone ili sudjeluju u troškovima njihovog obrazovanja.


Iako se čini da će suživot kreiran iz puke ekonomske potrebe biti vrlo traumatičan i napet, mnogi bake i djedovi kažu kako im je drago ponovno uz sebe imati obitelj i osjećati se potrebnima i korisnima. Zbog zajedničkog života nisu više usamljeni i rjeđe pate od depresije. Također se i fizički bolje osjećaju jer se zbog unuka više kreću i borave izvan kuće.

I mlađe generacije zajedničkim životom mogu puno profitirati jer osim ekonomske, dobivaju i emocionalnu stabilnost te zagarantiranu brigu za djecu i pomoć u svim teškim situacijama. Istovremeno, zajednički život može biti kompliciraniji i zahtijevati malo više prilagodbe od svih strana. Portal Grandparents.com donosi pet savjeta kako da sve ipak prođe glatko:

1. Napravite mjesta

Ne radi se toliko o količini prostora, već o neovisnosti i privatnosti članova obitelji. Osigurajte da svatko od ukućana ima mjesto na koje se može povući ako mu zatreba osama i ne želi da ga se smeta.

2. Budite pristojni

Prije nego kritizirate ili ispravite nekog iz vaše obitelji, izvrtite u glavi sve ono zbog čega tu osobu volite i cijenite. Ili još bolje – napravite to naglas tako da vas ta osoba čuje. Misliti lijepe stvari nije dovoljno – morati ih i izgovoriti. Svatko treba i pozitivne i negativne komentare, a ako taj čas ne možete reći ništa lijepo, pričekajte i s kritikom.

3. Odredite pravila koja vrijede za sve

Da biste živjeli zajedno, morate se dogovoriti kako ćete rješavati nesuglasice. Dogovorite pravila vezana uz kućne obaveze, hranu i slično. Neke obitelji održavaju redovite obiteljske sastanke, neke ostavljaju poruke, a neke se dogovaraju u hodu. Važno je samo komunicirati.

4. Zamislite da snimate film

Ako stvari postanu problematične, zamislite da je član vaše obitelji zapravo lik u filmu kojeg režirate. To će vam omogućiti da zauzmete psihološku distancu i situaciju razmotrite s malo manje emocija. Možda se pritom čak i nasmijete.

5. Tretirajte članove obitelji kao prijatelje

To može zvučati čudno, ali razmislite: prema prijateljima se odnosite sa strpljenjem, slušate što vam žele reći, dajete im i tražite od njih savjete i ne okrivljujete ih unaprijed. Ponašajte se i prema članovima obitelji tako i vaš će suživot imati mnogo manje problema.

.

Mozaik

Kane Tanaka (117) je najdugovječnija Japanka – uživa u svakom danu

Svoju dugovječnost je u petak proslavila pijući omiljeno piće – Coca Colu, odjevena u majicu na kojoj je otisnuto njeno lice, a koju joj je darovao njen unuk – šezdesetogodišnji Eiji.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Japanka Kane Tanaka, koja je prema Guinessovoj knjizi rekorda najstarija osoba na svijetu, postavila je ove subote novi rekord. Postala je najdugovječnija Japanka svih vremena sa navršenih 117 godina i 261 danom.

Rekord je držao njen sunarodnjak Nabi Tajima, stanovnik otoka Kikai, no on je preminuo u travnju 2018. godine, prema podacima koje je objavilo tamošnje Ministarstvo zdravlja, rada i socijalne skrbi.


Gospođa Tanaka je rođena 2. siječnja daleke 1903. godine kao sedmo od ukupno devetero djece u obitelji. Rođena je prerano, a dojila ju je žena koja joj nije bila biološka majka. Tijekom Drugog svjetskog rata radila je u trgovini zajedno sa suprugom Hideom. Do kraja rata umrli su joj i suprug i sin.

Kane Tanaka se umirovila u 63. godini. Sedamdesetih je boravila u Sjedinjenim Državama gdje ima nekoliko nećaka i nećakinja. U 103. godini dijagnosticiran joj je karcinom debelog crijeva koji je pobijedila. Sa 107. godina napisala je knjigu u kojoj govori o dugovječnosti. Sada živi u domu za stare i nemoćne u Fukuoki na jugozapadu Japana. Titulu najstarije Zemljanke ponijela je u ožujku prošle godine.

Svoju dugovječnost i rekord najdugovječnije Japanke proslavila je pijući omiljeno piće – Coca Colu, odjevena u majicu na kojoj je otisnuto njeno lice, a koju joj je darovao njen unuk – šezdesetogodišnji Eiji. “Čak i usred pandemije koronavirusa, moja baka je dobre i čini se da uživa u svakome danu. Kao obitelj smo sretni i ponosni na njen rekord”, kazao je Eiji.

Podsjetimo, prije dvije godine, na pitanje koji joj je dio života najdraži, odgovorila je: “Ovaj, sada.” Ova drevna starica kaže da bi voljela još poživjeti i proslaviti 120. rođendan. Rado krati vrijeme matematičkim igrama i kaligrafijom.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP