Prati nas

Mozaik

Stop primitivizmu: Tri laka pravila za Facebook bez agresije

Ovo su tri jednostavna pravila koja bi nam mogla pomoći da Facebook zidovi budu mjesto zabave, rasprave i kvalitetne razmjene informacija. Ovako su samo zorni prikaz kulture mržnje koja nam proždire dobre stvari u životu, a internet je jedna od njih.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Kako se ponašati na internetu?
foto. Pixabay

„Koliko fakulteta ima ovaj novinar navodeći da je Abramović crnogorsko prezime?“ Pitanje je koje javno postavlja čitatelj nezadovoljan navodom iz teksta o konceptualnoj umjetnici Marini Abramović, a u kojem piše: „Ova avangardna umjetnica crnogorskih korijena rođena je 1946. u Beogradu.

“ Budimo dobronamjerni  i zanemarimo činjenicu da se u tekstu nigdje ne spominje porijeklo prezimena Abramović koje je rasprostranjeno na području bivše Jugoslavije te da sama umjetnica za sebe kaže da je Crnogorka.


Da je i naš čitatelj dobronamjeran, mogao je napisati da ne misli kako je osoba s prezimenom Abramović crnogorskog porijekla, ma kako bi besmislena bila takva tvrdnja. Ali naš se čitatelj odlučio na uvredu, na napad na novinara kojeg ne zna. On ne želi ispraviti pa čak ni raspravljati, on želi – povrijediti, druge poniziti i sebe uzdignuti.

„Ti si glupača koja se jebala po parkovima“, piše čitateljica nezadovoljna činjenicom što je Abramović u memoarima napisala da mladi u Jugoslaviji nisu imali riješeno stambeno pitanje zbog čega su seks prakticirali u kinima i parkovima. Da, to je pomalo smiješna tvrdnja. Neke tvrđe jugonostalgičare bi mogla čak povrijediti. No velik dio naših čitatelja i, iznenađujuće, čitateljica, odlučio se na uvredu s kojom će Abramović pokušati prikazati kao ženu lakog morala, iako ona takav teret mladima Jugoslavije nije stavila na leđa. Zaboga, ona je napisala vlastite memoare, a ne udžbenik iz kojeg će učiti buduće generacije.

Divljaci na internetu

Primitivno i nedopustivo (screenshot: Facebook)

Ali spomenuti čitatelji ne žele raspraviti (o da, zaista volimo dobru raspravu) ili ispraviti iznesene podatke. Umjesto toga, odlučili su se za osobnu, nasilnu, vulgarnu i primitivnu uvredu naočigled svih, naočigled svojih prijatelje i djece koja to mogu pročitati. Zaista, jesu li s time poslali poruku o Marini Abramović ili o sebi? Malo što će razotkriti našu osobnost kao način na koji osporavamo “protivnika”.

1. Nema zabranjenih tema. Sve se može reći na lijep i miroljubiv način.

2. Komentirajte tvrdnje, a ne osobe koje ih iznose.

3. Ono što ne biste napisali svome djetetu ili majci, nemojte ni neznancu na internetu

Ovo su tri jednostavna pravila koja bi nam mogla pomoći da Facebook zidovi budu mjesto zabave, rasprave i kvalitetne razmjene informacija. Ovako su samo zorni prikaz kulture mržnje koja nam proždire dobre stvari u životu, a internet je jedna od njih.

.

Mozaik

The Times nominirao Hrvatsku za najbolju zemlju svijeta

Hrvatska se tako našla u prestižnom društvu Francuske, Turske, SAD-a, Dubaija, Italije, Španjolske, Portugala, Grčke i Tajlanda. Glasati se može do kraja listopada.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Biste li rekli da je Hrvatska najbolja zemlja na svijetu? Poznati britanski listovi The Times i The Sunday Times te The Sun misle da je Hrvatska ako već ne najbolja, a ono u samom vrhu. Zato su našu zemlju i nominirali za prestižnu nagradu Best Country award 2020.

Uz Hrvatsku, u užem su se izboru našle i poznate svjetske turističke destinacije poput Francuske, Turske, SAD-a, Dubaija, Italije, Španjolske, Portugala, Grčke i Tajlanda.


Direktor Hrvatske turističke zajednice, Kristjan Staničić, očekivano je presretan.

“Izuzetno smo ponosni na ovu nominaciju kojom smo učvrstili poziciju koju naša zemlja uživa na britanskom tržištu, a ujedno potvrdili da naše pojačane marketinške aktivnosti u Velikoj Britaniji daju odlične rezultate. Pozivam sve ljubitelje Hrvatske da iskoriste priliku i daju glas Hrvatskoj, koja je apsolutno zaslužila naći se na ovako važnoj listi”, kazao je Staničić, piše Jutarnji.hr.

Glasanje traje do kraja listopada, a o pobjedniku odlučuju čitatelji koji mogu glasati na ovom linku. Osim najbolje zemlje, na navedenom linku možete birati i najbolji grad, aviokompaniju i turoperatora.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP