Prati nas

Mozaik

Stop primitivizmu: Tri laka pravila za Facebook bez agresije

Ovo su tri jednostavna pravila koja bi nam mogla pomoći da Facebook zidovi budu mjesto zabave, rasprave i kvalitetne razmjene informacija. Ovako su samo zorni prikaz kulture mržnje koja nam proždire dobre stvari u životu, a internet je jedna od njih.

Objavljeno

|

Kako se ponašati na internetu?
foto. Pixabay

„Koliko fakulteta ima ovaj novinar navodeći da je Abramović crnogorsko prezime?“ Pitanje je koje javno postavlja čitatelj nezadovoljan navodom iz teksta o konceptualnoj umjetnici Marini Abramović, a u kojem piše: „Ova avangardna umjetnica crnogorskih korijena rođena je 1946. u Beogradu.

“ Budimo dobronamjerni  i zanemarimo činjenicu da se u tekstu nigdje ne spominje porijeklo prezimena Abramović koje je rasprostranjeno na području bivše Jugoslavije te da sama umjetnica za sebe kaže da je Crnogorka.


Da je i naš čitatelj dobronamjeran, mogao je napisati da ne misli kako je osoba s prezimenom Abramović crnogorskog porijekla, ma kako bi besmislena bila takva tvrdnja. Ali naš se čitatelj odlučio na uvredu, na napad na novinara kojeg ne zna. On ne želi ispraviti pa čak ni raspravljati, on želi – povrijediti, druge poniziti i sebe uzdignuti.

„Ti si glupača koja se jebala po parkovima“, piše čitateljica nezadovoljna činjenicom što je Abramović u memoarima napisala da mladi u Jugoslaviji nisu imali riješeno stambeno pitanje zbog čega su seks prakticirali u kinima i parkovima. Da, to je pomalo smiješna tvrdnja. Neke tvrđe jugonostalgičare bi mogla čak povrijediti. No velik dio naših čitatelja i, iznenađujuće, čitateljica, odlučio se na uvredu s kojom će Abramović pokušati prikazati kao ženu lakog morala, iako ona takav teret mladima Jugoslavije nije stavila na leđa. Zaboga, ona je napisala vlastite memoare, a ne udžbenik iz kojeg će učiti buduće generacije.

Divljaci na internetu

Primitivno i nedopustivo (screenshot: Facebook)

Ali spomenuti čitatelji ne žele raspraviti (o da, zaista volimo dobru raspravu) ili ispraviti iznesene podatke. Umjesto toga, odlučili su se za osobnu, nasilnu, vulgarnu i primitivnu uvredu naočigled svih, naočigled svojih prijatelje i djece koja to mogu pročitati. Zaista, jesu li s time poslali poruku o Marini Abramović ili o sebi? Malo što će razotkriti našu osobnost kao način na koji osporavamo “protivnika”.

1. Nema zabranjenih tema. Sve se može reći na lijep i miroljubiv način.

2. Komentirajte tvrdnje, a ne osobe koje ih iznose.

3. Ono što ne biste napisali svome djetetu ili majci, nemojte ni neznancu na internetu

Ovo su tri jednostavna pravila koja bi nam mogla pomoći da Facebook zidovi budu mjesto zabave, rasprave i kvalitetne razmjene informacija. Ovako su samo zorni prikaz kulture mržnje koja nam proždire dobre stvari u životu, a internet je jedna od njih.

.

Show

Baku (63) iz teretane opsjedaju mladi muškarci. ‘Osjećam se kao da ne starim!’

Mladolika trostruka baka u teretanu odlazi pet puta tjedno. Kaže, ta joj je rutina neophodna kako bi mogla izlaziti s muškarcima koji su nekoliko desetljeća mlađi od nje.

Objavljeno

|

Autor

Lesley Maxwell (63) iz australskog Melbournea prava je fitness profesionalka koja je svoju strast za treniranjem pretočila u posao – naime ona radi kao osobni trener.

Ono što je zanimljivo jest da je počela raditi na svom tijelu tek kada je navršila 48 godina. Odluku je donijela nakon razvoda od 13 godina mlađeg supruga. Samo godinu dana kasnije, osvojila je i prvu sportsku titulu pa je ubrzo ostavila posao vizažistice i promotorice.


Promjeni životnog stila, objašnjava, duguje to što s njom žele izlaziti mladići. I zbog toga se osjeća bolje no ikad. “Obožavam biti jaka i pobjeđivati dečke u podizanju utega. Majka mi je govorila da dečki ne vole mišićave cure, ali ja znam da to nije istina.”

Mladolika trostruka baka u teretanu odlazi pet puta tjedno. Kaže, ta joj je rutina neophodna kako bi mogla izlaziti s muškarcima koji su nekoliko desetljeća mlađi od nje. “Uvijek mi prilaze mlađi muškarci. Osjećam se kao da ne starim.“

Svojim vršnjakinjama savjetuje da porade na prehrani, izbace procesuiranu hranu i takozvano brzogrizno smeće. A onda se trebaju baciti na treniranje s utezima kako bi se tijelo pomladilo, ruke zategnule i stražnjica podignula. Čini se kao dobar savjet. Uostalom, pogledajte.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP