Prati nas

Mozaik

Sve žele Vjekoslava (90) i njegovu mirovinu!

Do sada me nazvalo već osam žena. Nisam mislio da ću dobiti toliko ponuda, a ne sumnjam da će ih biti još. Što ću sad, stvarno ne znam, ali svakako ću vam javiti što sam odlučio. Nisam se još niti s jednom dogovorio za susret, još ću malo pričekati.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Kako naslijediti mirovinu?
foto: Pixabay

Djed Vjekoslav koji je prije nekoliko dana postao glavna vijest jer je objavio da traži ženu kojoj bi ostavio svoju mirovinu, u novim je problemima. Naime, javilo mu se toliko potencijalnih supruga da ni sam ne zna odakle bi krenuo, a o svemu bi se dao snimiti i kakav reality show.

Priču o 90-godišnjem Koprivničancu Vjekoslavu Golubu koji traži suprugu od koje ne očekuje čak ni da živi s njim, već samo da ga pokopa u njegovu grobnicu na koprivničkom groblju prenijeli su gotovo svi mediji, a gospođe spremne udovoljiti Vjekinoj želji javile su se iz čitave Hrvatske.


“Da, malo sam se iznenadio ovaj tjedan. Do sada me nazvalo već osam žena. Nisam mislio da ću dobiti toliko ponuda, a ne sumnjam da će ih biti još. Što ću sad, stvarno ne znam, ali svakako ću vam javiti što sam odlučio. Nisam se još niti s jednom dogovorio za susret, još ću malo pričekati”, ispričao je budući mladoženja za Jutarnji list. Jutarnji je stupio u kontakt i s nekoliko žena koje su se javile Vjekoslavu te ih upitao zašto su se na to odlučile.

Za mirovinu spremne!

Pedesetogodičnja Ličanka Katica je rekla: “Mislim da se tu uplela sudbina. Rano liježem, i baš kad sam željela ugasiti televizor, čula sam za gospodina Goluba. Odmah sam znala da je to upravo ono što tražim. Tražila sam muškarca koji bi mi ostavio mirovinu i to je sve. Stambeno sam zbrinuta, imam čak i previše prostora, no ne znam hoću li uopće imati mirovinu. Nadam se da će gospodin Vjekoslav mene odabrati.”

Jelena iz Slavonskog Broda odgovorila je ovako: “Već tri godine tražim partnera, i sama sam starija, pa zašto se ne bih upoznala s gospodinom Vjekoslavom. Vjerujem da bi nam bilo dobro zajedno, naučena sam raditi, kuham, čistim, pa zašto ne bih to radila za nekoga tko bi mi želio financijski pomoći. Vrijedi pokušati.2

Draženka iz Koprivnice želi pak Vjeku spojiti sa svojom mamom: “Moja mama je sama, ima tek nekoliko stotina kuna mirovine i mislim da bi jedno drugome mogli biti dobro društvo. Budući da nudi mirovinu, zašto ne prihvatiti, a i ja ću im pripomoći u kući kad imam vremena. Mama je oduševljena idejom, a budući da čujem da je konkurencija velika, vidjet ćemo hoćemo li uspjeti.

Ankica iz Rijeke opisala je svoju tešku situaciju: “Imam dijete s autizmom, njegova pomoć iznosi 1200 kuna, a to nam nije dovoljno za život. Htjela bih sinu omogućiti bolji život od ovog kakvog sad ima i zato sam se odlučila javiti gospodinu Vjekoslavu. Mislim da je lijepa gesta to što nekome želi osigurati bolji život, a mi se zaista mučimo. Čak sam i stan prodala za potrebe liječenja za sina.”

.

Mozaik

Facebook stručnjaci su rekli svoje: ‘Van s arapskim brojkama iz hrvatskih škola!’

Važne informacije potražite u vjerodostojnim i provjerljivim izvorima. Facebook nije jedan od njih. Ali vas može zabaviti.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Iako formalno nepriznata od obrazovnih sustava, Facebook akademija prepoznata je po golemoj produkciji multidisciplinarnih stručnjaka koji se ne libe prakticirati slobodu glasnog mišljenja, bilo da je riječ o čipiranju, Billu Gatesu ili koronavirusu.

Tako smo nakon plodonosne debate, u kojoj smo saznali sve o ljudima-gušterima, smanjenju populacije i “istinama o kojima se šuti”, odlučili provjeriti što dotični akademici, okupljeni na našoj Facebook stranici, misle o kvaliteti hrvatskoga školstva. Kako se već godinama govori o pretrpanosti osnovnoškolskog kurikuluma, pitali smo ih trebaju li djeca već u osnovnoj školi učiti arapske brojke.


U samo tridesetak minuta stiglo nam je prvih stotinu odgovora. Čak 45 njih je odlučilo odlučno reći NE suvišnim novotarijama poput arapskih brojki. Isti omjer zadržan je i kad je zbir glasova nakon sat vremena iznosio 200. U trenutku pisanja ovog teksta, čak 45 posto onih koji žele da se njihov glas čuje na društvenim mrežama misli da su arapske brojke – višak. Razlozi su brojni, no pretežu oni da “ima i korisnijih stvari za naučiti”.

Što su arapske brojke?

To su obične brojke koje upotrebljavamo u svakodnevnom životu. Arapske brojke su tradicionalni naziv matematičkih simbola 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 koji su omogućili upotrebu položajnoga decimalnoga brojevnoga sustava i unaprijedili metode računanja s pomoću abaka.

Ovako je o arapskim brojkama glasala Facebook akademija znanosti i umjetnosti

Njihova najstarija upotreba zabilježena je u Indiji 595., a uporaba nule, ključnog simbola koji omogućava djelotvornost sustava, zabilježena je 876. Preko Arapa, prijevodom na latinski al-Hvarizmijeve Knjige o uspostavljanju i suprotstavljanju u XII. st., arapske su brojke stigle u Europu. Njihovu širu primjenu potaknuo je Leonardo Fibonacci Knjigom o abacima, 1202. (Hrvatska enciklopedija)

Zašto smo postavili ovu anketu?

Da bismo vas podsjetili da su to oni isti “stručnjaci” koji se ne libe raspravljati o ozbiljnim i kompliciranijim stvarima poput 5G mreže, cijepljenja ili protuepidemijskih mjera i pri tome očekuju da njihovo mišljenje poštujete, kao da je riječ o informiranom i kvalificiranom stavu.

Koji je zaključak?

Važne informacije potražite u vjerodostojnim i provjerljivim izvorima. Facebook nije jedan od njih. Ali vas može nasmijati.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP