Prati nas

Vijesti

Zadnje u povorci: Diskriminiraju li pogrebni običaji žene?

Tipičan primjer kako glupasti i najlošiji đaci postaju direktori u ovoj državi. Samo ti triba kartica HDZ-a. Pamet i inteligencija su nebitni, komentar je čitateljice nezadovoljne s tim da su žene stavljene na posljednje mjesto.

Objavljeno

|

Kako organizirati sprovod?
foto: brownpau@Flickr

Pravilnik za sudjelovanje u pogrebima, a kojeg je objavila tvrtka Čempresi iz Šibenika koja upravlja gradskim grobljem Kvanj, izazvao je nemali interes javnosti. Posebno zbog toga jer propisuje mjesto žena u pogrebnoj povorci.

„S dužnim poštovanjem i bez čuđenja odnosite se prema različitostima. Dođite barem 15 minuta prije zakazanog termina kako bi ste stigli izraziti sućut obitelji u mrtvačnici prije nego krene pogrebna ceremonija. Ako je riječ o sahrani, pridržavajte se rasporeda pogrebne povorke kako je definira svećenik ili voditelj ceremonije, a u našim krajevima je uobičajen slijedeći raspored: Križ, muškarci, vijenci, svećenik, pokojnik, članovi obitelji i potom žene”, jedno je od pet propisanih pravila.

„Tipičan primjer kako glupasti i najlošiji đaci postaju direktori u ovoj državi. Samo ti triba kartica HDZ-a. Pamet i inteligencija su nebitni“, komentar je čitateljice nezadovoljne s tim da su žene stavljene na posljednje mjesto. „Kako je moguće da jedna demokratska država, članica Eu ima srednjevjekovne tradicije?“ još je jedan od brojnih upisa nezadovoljnih građana.

No direktor Joško Vuković za ŠibenikIn odgovara: „Pa nisam ja to izmislio! To nalažu red i crkveni običaji, tako je propisala i Crkva, a ja ne volim kopati po tradicijama. Ipak, danas se toga u gradu skoro nitko ne drži i teško je formirati takvu povorku, iako običaj još uvijek živi u selima, rekao bih u 90 posto slučajeva.“ Na pisanje pravila ponašanja odlučio se, kaže, zbog nedoličnog ponašanja kojem je svjedočio na brojim sahranama.

Između ostalog, u Pravilniku piše: „U urbanim krajevima crna odjeća nije više obvezatna na sprovodima te se očekuje samo od najužeg kruga ožalošćenih. Ipak, lepršava i provokativna odjeća nije primjerena situaciji. Izbjegavajte kratke hlače i suknje, sportske majice i sličnu garderobu jer je sprovod po tradiciji svečani događaj i nemojte ga omalovažiti svojim nastupom. Poštovanje prema pokojniku iskazat ćete cijelim svojim ponašanjem u koje se ubraja i odabir odjeće.“

„Naravno da nam ni na kraj pameti nije bilo omalovažavati ili, ne daj bože, degradirati žene“, poruka je direktora Vukovića.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.