Prati nas

Zdravlje

6 kombinacija hrane koje nisu dobre za zdravlje

Krumpiri i meso, kikiriki i pivo, banane i mlijeko… To su sve omiljene i vrlo česte kombinacije hrane. No želite li napraviti uslugu svom organizmu, razmislite o promjeni menija.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Kako napraviti odrezak? Recept.
foto: BigStock

Čak i dijete zna da kombinacija graha i gaziranog soka može dovesti do iznenađujuće neugodnih rezultata. No postoji još puno kombinacija jela koje mogu loše utjecati na vaš probavni sustav. Donosimo šest takvih kombinacija koje se vrlo često nađu na našem meniju, iako ih je bolje izbjegavati:

Sendvič i kava

Kad ste u stisci s vremenom, brzi doručak s nogu je najčešće rješenje. No konzumirate li sendvič sa sirom uz šalicu kave, možete se pozdraviti sa svim zdravstvenim prednostima sira. Ugljikohidrati u kruhu sprečavaju pravilno probavljanje kalcija i njegov pozitivan učinak na vaš živčani i kardiovaskularni sustav. Osim toga, dodajte tome instant kavu i vaše zdravlje od takvog obroka neće imati baš nikakve koristi.


Savjet: Ako volite sendviče sa sirom, pokušajte barem kavu zamijeniti zelenim čajem.

Rajčice i krastavci

Ova je kombinacija vrlo popularna u ljetnim salatama. Međutim, istraživanja pokazuju da kombiniranje tog povrća može poremetiti biokemijsku ravnotežu u vašem tijelu te dovesti do oticanja te loše apsorpcije vitamina.

Savjet: Jedite rajčice i krastavce odvojeno. Na primjer, danas napravite zelenu salatu s rajčicama, a sutra salatu od krastavaca.

Krumpiri i meso

Tko može odoljeti sočnom odresku i pečenim krumpirima? Nažalost, to je vrlo teška kombinacija hrane. Škrob iz krumpira i životinjski proteini zahtijevaju sasma različite uvjete probave. Kad se te dvije stvari spoje, one zapnu u vašem želucu i mogu uzrokovati žgaravicu, nadimanje, vjetrove i štošta drugo.

Savjet: Kao prilog mesu, odaberite povrće bez škroba poput tikvica, šparoga, brokule, cvjetače ili graha.

Tjestenina i mljeveno meso

Isti princip odnosi se i na tjesteninu i mljeveno meso. Žlijezde slinovnice proizvode ptijelin i amilazu koje pretvaraju škrob iz tjestenine u jednostavne šećere. Kad jednostavni šećeri prekriju proteine (meso), dolazi do glikacijskih procesa u kojima se stvaraju tvari koje izazivaju upalne procese i odgovor imunosnog sustava pa čak i dijabetes.

Savjet: Bolje je tjesteninu jesti kao posebno jelo. Odaberite tjesteninu od durum pšenice i kombinirajte je s umacima od povrća.

Pivo i kikiriki

Ovo je vrlo popularna kombinacija za gledanje utakmica. Međutim, osim što su preslane stvari same po sebi loše, ta sol može dovesti do dehidracije što vas potiče na ispijanje dodatnih količina piva.

Savjet: Kad pijete bilo kakav alkohol, imajte uz sebe vodu kako biste izbjegli dehidraciju.

Mlijeko i banane

Ova kombinacija je vrlo popularna pogotovo među zagovornicima zdrave prehrane. Međutim, neki nutricionisti vjeruju da bi voće, pogotovo ono slatko, trebalo jesti odvojeno. Takvo voće duže ostaje u organizmu i usporava probavu, pogotovo kad se konzumira s drugim namirnicama. Što se pak mlijeka tiče, i njega je zdravije piti odvojeno.

Savjet: Jedite banane između većih obroka.

.

Zdravlje

Otkriveno je zašto je koronavirus puno opasniji za starije ljude

‘Starije osobe imaju više težih bolesti u usporedbi s mladima i otkrili smo da kod starijih ljudi citotoksični dio imunološke kontrole nije toliko učinkovit da reagira na virus.’

Silvija Novak

Objavljeno

|

Iako se ljudi bilo koje dobi mogu zaraziti virusom SARS-CoV-2 koji uzrokuje COVID-19, stariji pacijenti su u većem riziku da razviju teži oblik bolesti ili čak umru. Novo istraživanje u kojem se uspoređuje imunološki odgovor među dobnim skupinama, moglo bi pomoći objasniti zašto je to tako, piše portal Zee News.

Istraživači su otkrili da stariji pacijenti s tom bolešću imaju nižu koncentraciju imunoloških stanica potrebnih za izbacivanje virusa iz tijela. Studija je objavljena ovog tjedna časopisu Američkog društva za mikrobiologiju mBio.


“Starije osobe imaju više težih bolesti u usporedbi s mladima i otkrili smo da kod starijih ljud citotoksični dio imunološke kontrole nije toliko učinkovit da reagira na virus”, rekao je voditelj istraživanja, virolog dr. Gennadiy Zelinskyy iz Sveučilišne bolnice Essen u Njemačkoj.

On i njegovi kolege analizirali su uzorke krvi 30 osoba s blagim slučajevima COVID-19 kako bi promatrali kako T-stanice, potrebne za prepoznavanje i uklanjanje zaraženih stanica, reagiraju tijekom infekcije virusom SARS-CoV-2.

Starost pacijenata kretala se od srednjih dvadesetih pa do kasnih devedesetih godina. Kod svih pacijenata znanstvenici su otkrili da su akutne infekcije SARS-CoV-2 dovele do manjeg broja T-stanica u krvi pacijenata u usporedbi sa zdravim osobama. Ovo smanjenje broja T stanica je jedno od mnogih neželjenih iznenađenja od COVID-19, rekao je Zelinskyy.

Većina virusa, jednom kad uđe u tijelo, pokreće ekspanziju T-stanica imunološkog sustava. Tu spadaju T-stanice “ubojice”, koje igraju ključnu ulogu u iskorjenjivanju stanica zaraženih virusom. One proizvode citotoksične molekule koje uništavaju zaražene stanice u tijelu. Ali ako nečiji imunološki sustav proizvodi manje tih T-stanica, rekao je Zelinskyy, borba protiv virusne infekcije bit će manje uspješna.

U skupini bolesnika s COVID-19 koju su proučavali Zelinskyy i njegovi kolege, istraživači su na sličan način utvrdili da se broj CD8+ T-stanica koje proizvode citotoksične molekule kao odgovor na virus, smanjuje s povećanjem dobi, a to smanjenje je u prosjeku bilo značajno veće kod bolesnika starijih od 80.

Štoviše, “ubojite” T-stanice kod pacijenata u dobi od 80 do 96 godina stvarale su citotoksične molekule nižom učestalošću od sličnih stanica kod mlađih pacijenata. Virus SARS-CoV-2 veže se na stanice u nosu ili ustima. Odatle se može proširiti na pluća i preći na druge organe, što izaziva infekciju opasnu po život.

“Citotoksične T-stanice zaista se bore za kontrolu tijekom ove akutne faze infekcije”, rekao je Zelinskyy. Ako imunološki sustav starijeg pacijenta proizvodi manje ubojitih T-stanica, a te su stanice neadekvatno naoružane, rekao je, možda su nedostatna obrana protiv virusa SARS-CoV-2.

Virusne čestice mogu se nastaviti širiti i, kao rezultat, infekcija se pogoršava. Novi podaci sugeriraju da citotoksične T-stanice igraju ključnu ulogu u kontroli ranih infekcija, ali Zelinskyy je upozorio da je prerano da bi se znalo može li se ta veza iskoristiti za dizajn učinkovite imunoterapije koja koristi ove stanice.

U prethodnim studijama o virusnim infekcijama kod miševa, njegova je skupina otkrila da je inhibitor kontrolne točke – imunoterapija koja aktivira T-stanice ubojice i učinkovito otpušta kočnice imunološkog sustava – poboljšava kontrolu virusa, ali potencijalno može kasnije oštetiti pluća i druge organe.

Daljnje su studije potrebne, rekao je Zelinskyy, kako bi se bolje razumjeli potencijalni rizici i koristi T-stanica kao načina za kontrolu SARS-CoV-2 i drugih virusa.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP