Prati nas

Zdravlje

6 kombinacija hrane koje nisu dobre za zdravlje

Krumpiri i meso, kikiriki i pivo, banane i mlijeko… To su sve omiljene i vrlo česte kombinacije hrane. No želite li napraviti uslugu svom organizmu, razmislite o promjeni menija.

Objavljeno

|

Kako napraviti odrezak? Recept.
foto: BigStock

Čak i dijete zna da kombinacija graha i gaziranog soka može dovesti do iznenađujuće neugodnih rezultata. No postoji još puno kombinacija jela koje mogu loše utjecati na vaš probavni sustav. Donosimo šest takvih kombinacija koje se vrlo često nađu na našem meniju, iako ih je bolje izbjegavati:

Sendvič i kava

Kad ste u stisci s vremenom, brzi doručak s nogu je najčešće rješenje. No konzumirate li sendvič sa sirom uz šalicu kave, možete se pozdraviti sa svim zdravstvenim prednostima sira. Ugljikohidrati u kruhu sprečavaju pravilno probavljanje kalcija i njegov pozitivan učinak na vaš živčani i kardiovaskularni sustav. Osim toga, dodajte tome instant kavu i vaše zdravlje od takvog obroka neće imati baš nikakve koristi.

Savjet: Ako volite sendviče sa sirom, pokušajte barem kavu zamijeniti zelenim čajem.

Rajčice i krastavci

Ova je kombinacija vrlo popularna u ljetnim salatama. Međutim, istraživanja pokazuju da kombiniranje tog povrća može poremetiti biokemijsku ravnotežu u vašem tijelu te dovesti do oticanja te loše apsorpcije vitamina.

Savjet: Jedite rajčice i krastavce odvojeno. Na primjer, danas napravite zelenu salatu s rajčicama, a sutra salatu od krastavaca.

Krumpiri i meso

Tko može odoljeti sočnom odresku i pečenim krumpirima? Nažalost, to je vrlo teška kombinacija hrane. Škrob iz krumpira i životinjski proteini zahtijevaju sasma različite uvjete probave. Kad se te dvije stvari spoje, one zapnu u vašem želucu i mogu uzrokovati žgaravicu, nadimanje, vjetrove i štošta drugo.

Savjet: Kao prilog mesu, odaberite povrće bez škroba poput tikvica, šparoga, brokule, cvjetače ili graha.

Tjestenina i mljeveno meso

Isti princip odnosi se i na tjesteninu i mljeveno meso. Žlijezde slinovnice proizvode ptijelin i amilazu koje pretvaraju škrob iz tjestenine u jednostavne šećere. Kad jednostavni šećeri prekriju proteine (meso), dolazi do glikacijskih procesa u kojima se stvaraju tvari koje izazivaju upalne procese i odgovor imunosnog sustava pa čak i dijabetes.

Savjet: Bolje je tjesteninu jesti kao posebno jelo. Odaberite tjesteninu od durum pšenice i kombinirajte je s umacima od povrća.

Pivo i kikiriki

Ovo je vrlo popularna kombinacija za gledanje utakmica. Međutim, osim što su preslane stvari same po sebi loše, ta sol može dovesti do dehidracije što vas potiče na ispijanje dodatnih količina piva.

Savjet: Kad pijete bilo kakav alkohol, imajte uz sebe vodu kako biste izbjegli dehidraciju.

Mlijeko i banane

Ova kombinacija je vrlo popularna pogotovo među zagovornicima zdrave prehrane. Međutim, neki nutricionisti vjeruju da bi voće, pogotovo ono slatko, trebalo jesti odvojeno. Takvo voće duže ostaje u organizmu i usporava probavu, pogotovo kad se konzumira s drugim namirnicama. Što se pak mlijeka tiče, i njega je zdravije piti odvojeno.

Savjet: Jedite banane između većih obroka.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.