Prati nas

Vijesti

Ista mirovinska prava za branitelje i HVO, zakon otišao u Sabor

Prema prethodnoj verziji nacrta ovog Zakona, ispadalo je da će braniteljske udruge, kojih ima više od 1.300, dobivati i do pet puta više novca nego Crveni križ. Odustajanje od ovog nauma ministar je objasnio činjenicom da su gradovi i općine različitih financijskih mogućnosti.

Objavljeno

|

Zašto Plenković nije služio vojsku?
Predizborni plakat Andreja Plenkovića

Vlada je Saboru na potvrdu poslala konačan prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji čime je donijela znatne promjene za pripadnike Hrvatskog vijeća obrane. Njihova se mirovinska prava izjednačavaju s pravima hrvatskih branitelja. Dosada s u prava pripadnika HVO-a bila regulirana međudržavnim sporazumom s Bosnom i Hercegovinom. Prava koja novi Zakon nije regulirao, regulirat će se novim dopunama.

Nova prava u primjeni će biti od 1. siječnja 2019. godine, a ne od prvog dana iduće godine, objasnio je ministar branitelja Tomo Medved, jer do tada Ministarstvo financija treba namaknuti potrebna sredstva. Prema ministrovoj procjeni, za primjenu novog Zakona potrebno je osigurati  dodatnih 219,2 milijuna kuna s pozicije Ministarstva obrane, a od Ministarstva rada i mirovinskog sustava 64 milijuna kuna.


U konačnom nacrtu zakona ostala je odredba prema kojoj su općine i gradovi dužni izdvajati sredstva za djelovanje braniteljskih udruga, no više nema propisanog postotka budžeta koji treba izdvajati za tu svrhu. Podsjetimo, prema prethodnoj verziji nacrta ovog Zakona, ispadalo je da će braniteljske udruge, kojih ima više od 1.300, dobivati i do pet puta više novca nego Crveni križ. Odustajanje od ovog nauma ministar je objasnio činjenicom da su gradovi i općine različitih financijskih mogućnosti.

.

Vijesti

Pavić o nasljedniku: Josip je smiren, napadaju ga neradnici iz Mirovinskog

‘Josip je vrhunski menadžer, smirena osoba, dvije godine je upravljao s 40 milijardi kuna i vjerujem da će biti odličan ministar.’

Objavljeno

|

Autor

Bivši ministar rada i novi ministar regionalnog razvoja i europskih fonodova Marko Pavić iza N1 televiziju istaknuo je da je kompetentan za novi posao jer je i u bivšem ministarstvu nadgledao europski socijalni fond.

Kaže kako je od 10,7 milijardi eura koje su Hrvatskoj na raspolaganju u tekućem financijskom razdoblju vodio dvije milijarde kroz Ministarstvo rada i europski socijalni fond. “Tako da poznajem strukture i podigli smo ugovorenost što govori da sam uspješno radio na europskom socijalnom fondu.”


Za svog nasljednika Josipa Aladrovića kaže da je dobro vodio HZMO, a kaže da su kaznenu prijavu protiv njega podignuli neradnici iz HZMO-a te da je ona odbačena. “Josip je vrhunski menadžer, smirena osoba, dvije godine je upravljao s 40 milijardi kuna i vjerujem da će biti odličan ministar.”

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP