Prati nas

Vijesti

Ista mirovinska prava za branitelje i HVO, zakon otišao u Sabor

Prema prethodnoj verziji nacrta ovog Zakona, ispadalo je da će braniteljske udruge, kojih ima više od 1.300, dobivati i do pet puta više novca nego Crveni križ. Odustajanje od ovog nauma ministar je objasnio činjenicom da su gradovi i općine različitih financijskih mogućnosti.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Zašto Plenković nije služio vojsku?
Predizborni plakat Andreja Plenkovića

Vlada je Saboru na potvrdu poslala konačan prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji čime je donijela znatne promjene za pripadnike Hrvatskog vijeća obrane. Njihova se mirovinska prava izjednačavaju s pravima hrvatskih branitelja. Dosada s u prava pripadnika HVO-a bila regulirana međudržavnim sporazumom s Bosnom i Hercegovinom. Prava koja novi Zakon nije regulirao, regulirat će se novim dopunama.

Nova prava u primjeni će biti od 1. siječnja 2019. godine, a ne od prvog dana iduće godine, objasnio je ministar branitelja Tomo Medved, jer do tada Ministarstvo financija treba namaknuti potrebna sredstva. Prema ministrovoj procjeni, za primjenu novog Zakona potrebno je osigurati  dodatnih 219,2 milijuna kuna s pozicije Ministarstva obrane, a od Ministarstva rada i mirovinskog sustava 64 milijuna kuna.


U konačnom nacrtu zakona ostala je odredba prema kojoj su općine i gradovi dužni izdvajati sredstva za djelovanje braniteljskih udruga, no više nema propisanog postotka budžeta koji treba izdvajati za tu svrhu. Podsjetimo, prema prethodnoj verziji nacrta ovog Zakona, ispadalo je da će braniteljske udruge, kojih ima više od 1.300, dobivati i do pet puta više novca nego Crveni križ. Odustajanje od ovog nauma ministar je objasnio činjenicom da su gradovi i općine različitih financijskih mogućnosti.

.

Vijesti

Ličanka (65) nasjela na priču o nasljedstvu pa ostala bez tisuća eura

Ne nasjedajte na poruke u kojima vam se nudi laka zarada. Nema tog posla koji će vam u kratkom vremenu, bez velikog napora donijeti bogatstvo.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Ilustracija (foto: Sven Brandsma/Unsplash)

Službenici Policijske uprave u Otočcu zaprimili su prijavu 65-godišnje žene koja tvrdi da je prevarena.

Naime, ona je u prosincu 2018. godine putem mobilne aplikacije WhatsApp započela komunikaciju s njoj nepoznatom osobom, koja ju je dovela u zabludu govoreći da vodi postupak njezinog nasljedstva u Francuskoj. Zbog toga je do 24. rujna 2020. godine, a za navodne troškove postupka, na više bankovnih računa uplatila nekoliko tisuća eura.

Policija stoga upozorava građane da ne nasjedaju na razne internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije, kako ne bi sami postali žrtve. Ukoliko vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, ne prihvaćajte komunikaciju i ne šaljite joj novac. Dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, a ukoliko smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj prijavite policiji na broj 192.


Naučite što prije prepoznati prijevaru. Ignorirajte sve vrste sumnjivih poruka. Nipošto ih ne otvarajte, već ih odmah obrišite. Ne nasjedajte na poruke u kojima vam se nudi laka zarada. Nema tog posla koji će vam u kratkom vremenu, bez velikog napora donijeti bogatstvo. Također, svakako upozorite prijatelje, poznanike, rodbinu na takve vrste prijevara jer ako je poruka došla do vas, vjerojatno će doći i do njih, poruka je Policije.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP