Prati nas

Vijesti

Je li Agrokor u 2017. zatresao mirovinske fondove?

Krajem studenog se vrijednost mirovinske štednje u odnosu na studeni 2016., povećala za gotovo devet milijardi kuna. U fondovima je krajem studenog bilo 91,55 milijardi kuna, od čega su građani kroz doprinose uplatili 66,51 milijardu kuna. Dakle, mirovinci su zaradili 25 milijardi kuna.

Objavljeno

|

foto: Agrokor.hr

Unatoč turbulentnoj godini za nama obvezni mirovinski fondovi mogu biti zadovoljni jer su pad prinosa na domaćim obveznicima i krizu Agrokora preživjeli bez potresa, dapače uz relativno visoke prinose. Država se zadužuje jeftinije što znači manje zarade mirovincima koji u obveznicama drže 73 posto imovine. Ipak, posljednjeg dana trgovanja u 2017. prosječni prinos (Mirex) potportfelja B, u kojem je štednja više od 90 posto budućih umirovljenika, bio je 3,2 posto, piše Večernji list.

Podaci o imovini OMF-ova za cijelu godinu nisu još objavljeni, ali krajem studenog se vrijednost mirovinske štednje u odnosu na studeni 2016., povećala za gotovo devet milijardi kuna. U fondovima je krajem studenog bilo 91,55 milijardi kuna, od čega su građani kroz doprinose uplatili 66,51 milijardu kuna. Dakle, mirovinci su zaradili 25 milijardi kuna. Kako je lani u istom mjesecu zarada iznosila 21,9 milijardu kuna, mirovinski su fondovi u ovoj kriznoj godini po tržište kapitala novih 3,1 milijardu kuna. Time se najbolje pokazuje utjecaj sunovrata cijena dionica tvrtki iz sastava Agrokora na domaću mirovinsku štednju o kojem je bilo puno riječi tijekom prošle godine.

Dva obvezna mirovinska fonda i dalje su izložena u Ledu, dok ih u ostalim tvrtkama Agrokorova koncerna nema. AZ OMF ima još oko 32 tisuće dionica Leda. Tvrtka je tijekom godine izgubila 97 posto svoje tržišne vrijednosti, ali je unatoč tim gubitcima AZ ostvario pozitivne prinose. Tako je imao 1,44 posto prinosa u potportfelju B, ali u onom rizičnijem A oko 3,49 posto. Raiffeisen OMF također ima dionice Leda, ali oko 18,8 tisuća dionice te tvrtke i pretrpjeli su osjetno manje gubitke na Ledu od AZ-a. Stoga imaju i osjetno veće prinose koji se u A potportfelju penju na 7,34 posto, a u B kategoriji su veći od prosjeka, odnosno čak 4,8 posto.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.