Prati nas

Vijesti

Dio umirovljenika ostaje bez invalidnine

Zakon dovodi u neravnopravan položaj osobe s teškim invaliditetom s obzirom na vrstu primanja koja ostvaruju, izjavila je pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak.

Objavljeno

|

Nada Murganić (foto: Vlada.hr)

Izmjene Zakona o socijalnoj skrbi mogle bi donijeti velike probleme za osobe s invaliditetom koje idu u mirovinu. Naime, kako piše Jutarnji list, prema izmjenama zakona koje su stupile na snagu 30. prosinca prošle godine, osobe s invaliditetom koje primaju mirovinu veću od 2455 kuna nemaju pravo na invalidninu.

Isti taj zakon, kojeg je izradilo Ministarstvo socijalne politike pod ravnanjem Nade Murganić, donio je dobitak osobama s invaliditetom koje rade i primaju plaću. Oni otpočetka ove godine imaju pravo i na osobnu invalidninu u iznosu od 1250 kuna, i to bez obzira kolika im je plaća. U travnju će iznos osobne invalidnine još malo porasti pa će ona iznositi 1500 kuna.

Invalidninu su ranije mogli primati samo oni s najtežim invaliditetom koji nemaju nikakvog prihoda ili im je prihod manji od 1250 kuna mjesečno. U tom su slučaju primali samo razliku od svog primanja do tog iznosa. Međutim, plaća i autorski honorari prema novim se izmjenama ne računaju kao prihod, pa će sve zaposlene osobe s invaliditetom koje odgovaraju kriterijima primati i invalidninu od 1250 kuna, piše Jutarnji.

Problematično je, piše Jutarnji, što su mirovine koje su veće od minimalne mirovine za 40 godina staža, što iznosi 2454,40 kuna, i dalje ostale definirane kao prihod. To znači da osobe s invaliditetom koje primaju toliku ili veću mirovinu nemaju pravo na osobnu invalidninu.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak poručila je kako ovakva odredba “dovodi u neravnopravan položaj osobe s teškim invaliditetom s obzirom na vrstu primanja koja ostvaruju.” “Osim osoba koje primaju mirovinu, isključene su i osobe s drugim prihodima koji nisu plaća ili autorski honorar, poput rada na ugovor o djelu ili naknade tijekom stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa”, poručila je.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.