Koliko se čeka na pregled?
foto: Mojevrijeme.hr

Hrvatsko zdravstvo je po dostupnosti na samom dnu Europe

Autor: • 30. 01. 2018. • Vijesti432 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Učestalo se, među pacijentima, čuje kako su kvaliteta i dostupnost hrvatskog javnog zdravstva strelovito pali u zadnjih godinu dana, a sada je stigla i službe potvrda. Prema istraživanju Europskog zdravstvenog potrošačkog indeksa (EHCI), koji mjeri kvalitetu i dostupnost zdravstvene zaštite, hrvatski zdravstveni sustav zauzeo je lani 26. mjesto među 35 europskih zemalja, čime je Hrvatska u odnosu na rezultate iz 2016. pala na ljestvici za sedam mjesta.

Najboljima u Europi ocijenjeni su zdravstveni sustavi Nizozemske i Švicarske. Na ljestvici su ispred Hrvatske i susjedne Slovenija, Srbija, i Crna Gora. Najlošije ocjene, s obzirom na kvalitetu i dostupnost zdravstvene zaštite, dobila je Rumunjska, a slijede Bugarska, Grčka, Litva i Mađarska.U izvješću se navodi da hrvatsko zdravstvo, unatoč skromnijem izdvajanju za zdravstvo po glavi stanovnika, primjenjuje vrlo napredne i skupe postupke poput transplantacije bubrega, po čemu je Hrvatska s 45 transplantacija na milijun stanovnika na europskom vrhu. No lani je zabilježen velik pad, ponajprije u dostupnosti zdravstvene usluge i ishodima liječenja. Povećane su liste čekanja pa su hrvatski pacijenti teže dolazili do usluga bolničkih specijalista, operativnih zahvata i pretraga CT-om. Uz to, u Hrvatskoj je i dalje visoka smrtnost od raka, kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara te se ne postižu dovoljno dobri rezultati u prevenciji visokog krvnog tlaka, pušenja i alkohola. Također, bolesnicima su i dalje teže dostupni novi lijekovi za rak, artritis i smanjenje kolesterola u krvi.

Ključne riječi Sve o temi: ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.