Agresivna djeca
foto: Pixabay

Napokon stiže zakon protiv govora mržnje i lažnih vijesti na internetu

Autor: • 16. 01. 2018. • Vijesti354 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Hrvatska će prvi put dobiti zakonsko rješenje koje regulira govor mržnje, poticanje na nasilje i širenje lažnih vijesti na internetu, doznaje Jutarnji list. Vlada se, nakon brojnih prijetnji i govora mržnje koji se pojavljuje na društvenim mrežama i ispod komentara članaka na internetu, odlučila obračunati s “digitalnim Divljim zapadom” u Hrvatskoj, javlja Jutarnji list. Održano je već nekoliko sastanaka radne skupine koja za sada analizira postojeće stanje na terenu.

U Hrvatskoj se putem Facebooka nedavno prijetilo političarima Vesni Pusić, Goranu Beusu Richemberghu, Andreju Plenkoviću, Ranku Ostojiću i Milanu Kujundžiću te novinarki Maji Sever, a posljednju akciju protiv govora mržnje izveo je voditelj i urednik HRT-ove emisije “Nedjeljom u dva” kada je nakon emisije održao govor o tom problemu i podigao transparent s prigodnim natpisomZakon će slijediti smjernice vezane za suzbijanje nezakonitog sadržaja na internetu, koje je u rujnu prošle godine objavila Europska komisija. Od platformi (Facebooka, Twittera…) se očekuje da same transparentno navedu rok u kojem će nezakonit sadržaj biti otklonjen. Od njih se očekuje i transparentnost odlučivanja, kako se ne bi dogodilo da se ukloni zakonit sadržaj. Očekuje se skup pravila i procedura koje bi učinkovito sprečavale i obeshrabrivale višestruke objavljivače nezakonitog sadržaja.

Ključne riječi Sve o temi: , ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.