Prati nas

Mozaik

Nažalost, život poslije smrti najvjerojatnije ne postoji

Bilo bi lijepo kad bismo poslije smrti zakoračili u život vječni gdje bismo ponovno susreli sve drage ljude koje smo izgubili. Međutim, nema baš nikakvih dokaza da zagrobni život postoji jer da postoji, svi poznati zakoni fizike bili bi pobijeni – a to nije moguće.

Objavljeno

|

Mirogoj (foto: Sandro Bura)

Znanost nas je podarila darom medicine, putovanja avionom i internetom, no ona je često i donositelj loših vijesti. Sean Carroll, profesor fizike i kozmolog s Tehnološkog instituta Sveučilišta Kalifornija, tako kaže kako bi ljudi napokon trebali prihvatiti da život nakon smrti jednostavno ne postoji i usredotočiti se na ovozemaljski život koji nam je jedini siguran i zagarantiran, piše Independent.

‘Zakoni fizike koji su u podlozi svakodnevnog života su do kraja rastumačeni i shvaćeni’, kaže Carroll. ‘Da bi život poslije smrti mogao postojati, svijest bi morala biti odvojena od našeg fizičkog tijela. No umjesto vječne duše, svijest je, čini se, sastavljena od niza atoma i elektrona. Tvrdnja da neki oblik svjesnosti nastavlja postojati i nakon što naše tijelo umre i raspadne se na atome, suočena je s jednom velikom nepremostivom preprekom. Naime, zakone fizike koji djeluju u svakodnevnom životu potpuno razumijemo i unutar tih zakona ne postoji nikakva mogućnost da informacije spremljene u našem mozgu opstanu i nakon naše smrti’, kaže Carroll.

No to ne znači da znanstvenici nisu tragali za životom poslije smrti. Doktor Carroll tu posebno ističe teoriju kvantnog polja.

‘Jednostavno rečeno, teorija kvantnog polja kaže da u svemiru postoji polje za svaki tip čestica – jedan za fotone, drugi za elektrone i tako dalje za sve tipove čestica. Ako postoji neki oblik zagrobnog života, kvantni test bi otkrio te neke ‘čestice duha’ ili ‘duhovnu snagu’, no nije pronađeno ništa’, kaže Carroll.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.