Prati nas

Mozaik

Ne volim te, bako!

Moja trogodišnja unuka mi govori da me ne voli, no kada je vrijeme da pođe kući, plače i želi ostati. Kako se postaviti? Mala djeca su strastvena i govore sve što im je na jeziku i u srcu. Kada vole, vole. A kada ne dobiju ono što žele, reći će da im više niste omiljena baka i da vas neće zvati na rođendan.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Što se događa sa starim tijelom?
foto: BigStock

Moja trogodišnja unuka mi govori da me ne voli, no kada je vrijeme da pođe kući, plače i želi ostati sa mnom. Kako se postaviti? Pitanje je to koje je obiteljskoj savjetnici Susan Stiffelman putem portala Grandparents.com postavila jedna zabrinuta baka. 

Mala djeca su strastvena i govore sve što im je na jeziku i u srcu. Kada vole, vole. A kada ne dobiju ono što žele, reći će da im više niste omiljena baka i da vas neće zvati na rođendan.


S vremenom postaju svjesni miješanih osjećaja i da nešto kod iste osobe mogu voljeti, a nešto im može smetati. No za trogodišnjake je to previše pa osjećaje izražavaju u odnosima crno-bijelo.

Sada kada ovo znate, ne bi vas trebala pogađati promjena raspoloženja vaše unučadi. Možda vas ne voli, jer ju tjerate da pospremiti igračke, ali u njenom srcu ta je izjava potpuno nepovezana s tim da se ne želi odlijepiti od vas kada treba ići kući.

Uz to, dijete nema velik rječnik s kojim može izraziti intenzitet i boju osjećaja. Možda je “ne volim te” za nju “nesretna sam, jer ne želim spremati igračke”. Možda je umorna, gladna ili nešto treće. Pitajte ju kako se osjeća. Pomognite joj da kaže ono što misli i osjeća. Takva vrsta komunikacije će joj trebati u životu.

Isto tako, kada plače jer se ne želi rastati od vas, pomognite joj da se izrazi. “Ne znam zašto plačeš, a samo par minuta ranije si mi rekla da me ne voliš”, nije rečenica koja će pomoći u ovoj situaciji.

Umjesto da se fokusirate na riječi koje su vas povrijedile, potrudite se pokazati joj da ju čujete i razumijete. Tako će u konačnici naučiti kako da vam kaže ono što stvarno misli i osjeća.

.

Show

Ljiljana Saucha: ‘Nisam znala da mi je to zadnja emisija, kažu da žele mlađe’

U programu Za slobodu 1991. uređivala je vijesti, podnevni i večernji dnevnik. Uređivala je i vodila središnji Dnevnik 2000, a zatim gotovo sve dnevnike i vijesti. Od 2011. radi u redakciji kulture.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

“Kada sam u četvrtak 17. rujna odradila Vijesti iz kulture, nisam znala da će mi to biti zadnje ovakvo pojavljivanje na ekranu u 37 godina dugoj karijeri na HRT-u”, napisala je na Facebooku televizijska urednica i voditeljica Ljiljana Saucha (63).

Kako je objasnila, u petak je doznala da emisiju više neće voditi, jer na HTV-u žele mlade ljude na ekranu. “Sve je ovo ‘novo normalno’, jer imam do mirovine još 14 mjeseci. Svima koji Vama koji ste pratili emisiju – hvala”, napisala je Saucha.


Iako su joj pratitelji novinari na društvenim mrežama savjetovali da tuži HRT zbog ageizma i seksizma, Saucha je odgovorila: “Ma ne, nije mi do toga.” Na pitanje zašto bi se to prihvaćalo kao normalno, odgovorila je: “Vidjela sam da su mnogi prije mene morali otići. I to puno mlađi. To je postalo normalno.”

Jedno od najprepoznatljivijih lica HTV-a, Ljiljana Saucha, diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radila je kao novinarka Poleta i bila je suradnica suradnica Radija Zagreb od 1979. Vodila je i nekoliko serija za djecu, da bi se potom otisnula u Zagrebačku panoramu. Uređivala je brojne emisije mozaičnog programa kao što su Dobro jutro, Hrvatska, Dobar dan, Hrvatska zemlja i ljudi, Hrvatska danas.

Saucha je bila prva voditeljica hrvatskoga lota 1989. u emisiji Fortuna. U programu Za slobodu 1991. uređivala je vijesti, podnevni i večernji dnevnik. Uređivala je i vodila središnji Dnevnik 2000, a zatim gotovo sve dnevnike i vijesti. Od 2011. radi u redakciji kulture.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP