Prati nas

Vijesti

U mirovinu već s 20 godina staža i 50 godina života?

Prijedlog i ovog puta dolazi iz SDP-a koji predlaže da će korisnik ovakve mirovine moći paralelno i raditi, a tada će mu mirovina biti manja od 30 do 70 posto.

Objavljeno

|

Ukida li se beneficirani radni staž?
foto: BigStock

Još se jednom pokrenulo pitanje uvođenja profesionalne mirovine. Prijedlog i ovog puta dolazi iz SDP-a koji predlaže da će korisnik ovakve mirovine moći paralelno i raditi, a tada će mu mirovina biti manja od 30 do 70 posto.

Ovaj dio reforme beneficiranog radnog staža zahvatio bi, prema prijedlogu s Iblerova trga, balerine i baletane, kontrolore leta, vozače teških vozila, djelatne vojne osobe, policijske službenici, pravosudne policajce, montere, profesionalne vatrogasci i mnoge druge. Oni bi, umjesto beneficiranog staža, mogli steći profesionalnu mirovinu.

Uvjet za odlazak u ovakvu mirovinu jest najmanje 20 godina efektivnog radnog staža te najmanje 50, a najviše 56 godina i osam mjeseci života.

Iznimka od tog sustava bili bi pirotehničari te vojnici, odnosno mornari. Pirotehničari bi, bez obzira na godine života, trebali zadovolji uvjet da imaju najmanje 25 godina mirovinskog staža od čega najmanje osam efektivnog na poslovima razminiranja.

Vojnici, odnosno mornari, na temelju tri ugovora o službi mogu ostvariti najviše 15 godina staža osiguranja u efektivnom trajanju, mogli bi ostvariti profesionalnu mirovinu s 50 godina života i 15 godina staža.

Uvođenje profesionalne mirovine bi u ovoj godini koštalo dodatnih 29 milijuna kuna, a u idućoj 29,5 milijuna kuna, izračunali su u SDP-u.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.