Prati nas

Zdravlje

Vježbanje je u starijoj dobi još važnije nego prije

Vježbanje je jako važno – ne možemo to dovoljno naglasiti. No kod starijih osoba ono nije samo važno već može značiti i razliku između pokretnosti i nepokretnosti. Vježbanje ne mora biti naporno, ali mora biti redovito kako bi spriječilo nemoć u kasnijim godinama.

Objavljeno

|

Briga za starije u Hrvatskoj
foto: BigStock

Vježbanje se preporučuje u svakoj dobi, no za one starije, tjelovježba je naročito važna. Naime, starije osobe sklone sjedilačkom načinu života koje počnu vježbati, patit će od manjeg stupnja nemoći, pokazalo je novo istraživanje.

Znanstvenici su ispitivali 1635 osoba u dobi od 70 do 89 godina te ih rasporedili u različite skupine i odredili im program vježbanja koji je uključivao do 150 minuta hodanja tjedno te druge aktivnosti koje su poboljšavale snagu, ravnotežu i fleksibilnost. Nakon dvije godine, rezultati ispitivanja su pokazali da je vježbanje smanjilo izglede da osobe izgube neke važne sposobnosti, primjerice, ustajanja iz fotelje, saginjanja i slično.

“Koristi od tjelesne aktivnosti u smislu sprečavanja fizičkog invaliditeta zadržavaju se i kod starijih osoba koje već imaju simptome slabosti”, kaže voditelj istraživanja Roger Fielding sa sveučilišta Tufts u Bostonu. “Skoro svim starijim osobama koriste redoviti program tjelesnih aktivnosti, uključujući i one osobe koji već imaju znakove slabost. Kod starijih osoba koje ne pokazuju znakove slabosti, vježbanje može smanjiti rizik razvoja određenih elemenata slabosti poput gubitka sposobnosti samostalnog ustajanja iz sjedećeg položaja”.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.