Kako sačuvati kukove?
screenshot: hip-air @ Youtube

Genijalan izum: Zračni jastuk protiv prijeloma kuka

Autor: • 07. 02. 2018. • Zdravlje659 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Od svih pacijenata koji zauzimaju krevete na ortopedskim odjelima hrvatskih bolnica, čak njih 25 posto ondje je zbog prijeloma kuka. Krhke kosti karakteristične su za stariju dob, a smrtnost kod prijeloma kuka posebno je visoka. Valja spomenuti i da se manje od polovice ozlijeđenih potpuno oporavi.

Prijelomima su sklonije žene nego muškarci, a lomovi u starijoj dobi, osim što su opasni po život, dovode i do znatnijeg materijalnog troška. Kod prijeloma kuka od velike pomoći bi mogao biti zračni jastuk za kuk, najnoviji izum koji je tek u fazi testiranja.Proizvod nazvan Hip’Air proizvodi tvrtka Helite. Kad je ispuhan, izgleda kao poveći remen, a senzori koji se nalaze u samom remenu mogu detektirati kad osoba počne padati. Tad se aktivira napuhavanje jastuka koji može ublažiti udarac prilikom pada i spriječiti lom. Za to mu, navodno, treba samo 0,2 sekunde.

Prema najavi proizvođača, spasonosni jastuk će na tržištu biti već ovog proljeća po cijeni od 800 dolara. Čini se puno, ali ipak jeftinije od zamjene kuka.

Pogledajte video:

Ključne riječi Sve o temi: , ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.