Prati nas

Vijesti

Hrvatsko zdravstvo među pet najlošijih u Europskoj uniji

Luksemburg se i ove godine potvrdio kao najbolji zdravstveni sustav na svijetu, s izvrsnim sustavom prevencije, dostupnom zdravstvenom uslugom i prosječnim životnim vijekom od 82 godine.

Objavljeno

|

Koliko se čeka na pregled?
foto: Mojevrijeme.hr

Na rang-ljestvici od ukupno 149 država svijeta, čiji stupanj blagostanja već više od desetljeća mjeri londonski Institut Legatum, Hrvatska se ove godine našla na 43. mjestu, a u sektoru zdravstva na niskom 55. mjestu, među najgorih pet država Europske unije. Lošije od Hrvatske u pogledu zdravstvene skrbi stoje Latvija, Litva, Bugarska i Rumunjska.

Luksemburg se i ove godine potvrdio kao najbolji zdravstveni sustav na svijetu, s izvrsnim sustavom prevencije, dostupnom zdravstvenom uslugom i prosječnim životnim vijekom od 82 godine, javlja Novi list.

Zanimljivo je reći da je 2013. godine, na primjer, Hrvatska bila ukupno niže rangirana, na 53. mjestu, što je deset mjesta niže nego danas, ali je zdravstvo bilo plasirano na 36. mjestu, što je gotovo 20 mjesta više nego danas.

S očekivanim životnim vijekom od 77,5 godina, koji je još uvijek daleko ispod europskog prosjeka, i ne možemo očekivati bolji plasman na ljestvici zdravstvenog blagostanja. Europski zdravstveni indeks (EHCI) nedavno je pokazao sve slabe točke našeg zdravstvenog sustava: prevelika smrtnost od raka i kardiovaskularnih bolesti, loša prevencija, previsoka stopa bolničkih infekcija, loši ishodi liječenja, ono su zbog čega Hrvati žive kraće od prosjeka EU koji iznosi 80 očekivanih godina života.

Indeks blagostanja određuje se temeljem 104 različite varijable, od poslovnog okruženja, stope zaposlenosti, do osobnog osjećaja slobode, sigurnosti, pa i obrazovanja i zdravstvene skrbi. Zdravstvo se pak mjeri osnovnim tjelesnim i mentalnim zdravljem, zdravstvenom infrastrukturom i dostupnošću preventivne skrbi, piše Novi list.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.