Prati nas

Show

Odgojila je sjajne poduzetnike i sa 69 je manekenka. U čemu je tajna?

Maye Musk je sve samo ne obična 69-godišnjakinja. Ova školovana nutricionistica, radi i kao model i manekenka, a unatoč dobi, posla ima sve više. No njezino pravo postugnuće su njezina djeca, svo troje uspješni poduzetnici od kojih je zasigurno najpoznatiji Elon Musk. Evo priče o toj iznimnoj ženi…

Objavljeno

|

Kako biti bogat?
Maye Musk (foto: M.Musk @ Facebook)

Jeste li čuli za Maye Musk? Njezino vam je prezime možda poznato – da, ona je majka poduzetnika i izumitelja Elona Muska – ali Maye je i sve češće lice reklamnih kampanja i naslovnica modnih časopisa. To i ne bi bilo tako neobično da gospođi nije već 69 godina. Njezina kratka srebrna kosa, izuzetne crte lica i urođena elegancija, zajedno s rastućim trendom starijih modela, osigurali su joj mnogo posla i u ovako zreloj dobi. ‘Radit ću do 90-te. Pa tek sam počela’, šali se.

No nije Maye Musk specifična samo po tome. Njezino najveće postignuće zapravo su njezina djeca: Kimbal, poduzetnik te poznati kuhar i vlasnik lanca restorana; Tosca, uspješna filmska redateljica i, najpoznatiji, Elon, vlasnik Tesla Motorsa i SpaceX-a koji je nedavno ponovno zarobio pažnju čitavog svijeta lansiravši u svemir najjaču raketu na svijetu koja je k tome u svemirska prostranstva ponijela i vatreno crveni Tesla Roadster zajedno sa Starmanom za volanom – lutkom obučenom u astronautsko odijelo.

Što je to Maye radila i kakva je majka bila da su joj djeca postala tako uspješna? Prva stvar koju svatko zapazi u vezi Maye je da oni govori ono što misli i stvari naziva pravim imenom. Kad ju je novinar, razgovarajući o novom restoranu njezinog sina Kimbala, pitao što misli o najnovijem pokretu sirove hrane, ona je bez krzmanja odgovorila da joj je to grozno i da nakon posjeta takvom restoranu odmah želi otići pojesti hamburger.

Bez modernih “gluposti”

Na pitanje što pak misli o trendu bezglutenske prehrane, Maye odgovara da uopće ne želi biti u društvu osoba koje misle da su osjetljive na gluten. ‘Jedno sam nekome izravno rekla da njegov problem pri konzumiranju pizze nije u tome što je netolerantan na gluten, nego što jede previše te pizze. Ne volim te kulinarske novotarije. Recimo, bademovo mlijeko? Pa što je to? To uopće nije mlijeko, već zašećerena voda s aromom badema.’ Što se Maye tiče, problem s današnjom prehranom nije netolerancija na ovaj ili onaj sastojak, već to što ljudi generalno jedu premalo povrća i previše svega ostalog. Problem je, zapravo, jako jednostavan.

No biti dobra majka znači puno više od brige za kvalitetnu prehranu djece. Što je to ona napravila da joj djeca postanu tako uspješni poduzetnici i vizionari? Za početak, djetinjstvo same Maye nije bilo posve uobičajeno. Odrasla je u Africi uz oca zaljubljenika u male avione i često s njime nadlijetala pustinju Kalahari u Namibiji. No avioni za njezinog oca nisu predstavljali luksuz i prestiž, već gotovo životnu potrebu. Naime, obitelj Maye Musk nije bila pretjerano bogata. Nisu u ničemu ni oskudijevali, no ne može se govoriti o velikom bogatstvu.

U školi je bila pravi štreber i obožavala je znanost, a profesori su je često tražili da na ploči izvodi matematičke formule i objašnjava ih drugim učenicima. Bile je i česta meta školskih nasilnika, no njezina jača i spretnija sestra Kaye brzo bi ih dovodila u red. Iznimna ljepota i zanimljive crte lica donijele su joj prve manekenske poslove već s 15 godina, a do 18. se sama uzdržavala radeći kao model. No usput je studirala i nutricionizam, te s 21 godinom otvorila svoj privatni obrt.

Samohrana majka, poduzetnica…

Godinu dana kasnije se udala za inženjera Errola Muska i ubrzo dobila prvo dijete, Elona. Kimbal je stigao godinu dana kasnije, a nedugo nakon toga i kći Tosca. Brak s Errolom trajao je devet godina, a nakon rastave, pokupila je djecu i započela novu fazu u životu: one samohrane zaposlene majke troje djece. Nastavila je raditi kao model i razvijati svoj privatni biznis kao nutricionistica, no da je bilo lako – nije. ‘Nismo išli po restoranima i sama sam šišala svoju djecu. Djeci nisam dopuštala da budu razmažena jer si to nisam mogla priuštiti’, kaže Maye.

Za razliku od današnjih ‘helikopter’ ili ‘tigar’ roditelja, Maye nije nadgledala svaki korak svoje djece, nije im provjeravala zadaće niti im slagala dnevni raspored. ‘Nisam se puno miješala u njihove živote. I nisam puno brinula hoće li se snaći u životu. Nisam imala vremena za to’, opisuje Maye svoj stil roditeljstva. S obzirom da je svoj posao vodila od kuće, djeca su o biznisu puno naučila gledajući je i pomažući u lakšim zadacima poput odgovaranja na pisma ili javljanja na telefon. Kimbal je od malih nogu želio postati kuhar, a i Elon je u vrlo ranoj dobi počeo pokazivati interes za tehnologijom pa je svoj prvi program napisao i uspješno prodao već s 12 godina. I Tosca je rano odlučila postati redateljicom. Bile su joj četiri godine kad je gledala mjuzikl ‘Xanadu’ i zaljubila se u filmsku umjetnost.

Uspređujemo li Mayin roditeljski stil s onim današnjih roditelja, možemo primijetiti da je svojoj djeci davala za današnje pojmove nezamislivu količinu slobode da sami odabiru što žele raditi, ali i da riskiraju. Vrlo ih je malo nadgledala i nikad nije ni pokušavala oblikovati njihove interese. Već u ranoj dobi sami su donosili svoje odluke, a iako su se s vremenom razdvojili i život ih je odveo na sasvim suprotne strane zemlje, zadržali su prisan odnos.

A post shared by Maye Musk (@mayemusk) on

A post shared by Maye Musk (@mayemusk) on

A post shared by Maye Musk (@mayemusk) on

A post shared by Maye Musk (@mayemusk) on

A post shared by Maye Musk (@mayemusk) on

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.