Prati nas

Zdravlje

Tajna dugog života – svaki dan dvije čaše piva ili vina

Umjerena konzumacija alkohola, a to znači dvije čaše piva ili vina dnevno, mogla bi biti povezana s duljinom života. Sugerira to najnovija studija koja je proučavala životn enavike 1.700 osoba starijih od 90 godina. No, tu nije kraj dobrim vijestima.

Objavljeno

|

foto: Sandro Bura

Što je tajna dugog života? O odgovoru na to pitanje, raspravlja se otkako je svijeta i vijeka. Pravilna prehrana, redovita vježba, joga u nekom mirnom parku, brčkanje u ljekovitoj vodi… Ljudi su probali svašta ne bi li produljili život. No najnovija studija sugerira da bi ključno ako želimo doživjeti dob iznad 90, mogla biti koja kapljica svakoga dana i koja kilica više, piše Independent.

Doktorica Claudia Kawas, neurologinja sa Sveučilišta Kalifornija, na godišnjoj je znanstvenoj konferenciji u Austinu u Teksasu, predstavila rezultate svoje studije koja je trajala čak 15 godina. Ona i njezin tim od 2003. su proučavali životne navike 1.700 osoba starijih od 90 godina te pokušali odgonetnuti postoji li neka zajednička navika koja im je osigurala tako dug život. Na njihovo iznenađenje, otkrili su da su oni ispitanici koji su dnevno pili do dvije čaše piva ili vina, imali 18 posto manje šanse od prijevremene smrti. Nadalje, oni koju su imali 2-3 kile viška (ali ne više od toga!), bili su također u manjem riziku od iznenadne smrti – 3 posto.


“Nemamo objašnjenje za ovo, no čvrsto vjerujem da je umjerena konzumacija alkohola dobra za dug život”, rekla je doktorica Kawas. No umjereno pijenje nije jedina aktivnost koja omogućuje dug život. Redovita vježba i bavljenje hobijem također povećavaju vaše šanse da doživite duboku starost. Oni koji barem dva sata dnevno provode baveći se hobijem, u manjem su riziku od prijevremene smrti, baš kao i oni koji se bave nekom fizičkom aktivnošću od 15 do 45 minuta svakoga dana.

Naravno, genetiku je teško prevariti pa tako najveće šanse za dug život imaju oni čiji su roditelji i bake i djedovi doživjelo poznu dob. No jedna je stvar živjeti dugo, a druga čitavo to vrijeme zadržati zdravlje i pamćenje. Znanstvenici sa Sveučilišta Northwestern u Chicagu, proveli su studiju o pamćenju nakon osamdesete. Znanstvenici su ustanovili da ti tzv. “superagers” – osobe iznad 80 godina – imaju veću koncentraciju vretenastih neurona u mozgu. To je poseban tip neurona za koji se vjeruje da pogoduje društvenom ponašanju i duljem zadržavanju pamćenja. Kod tih ‘superstaraca’ primijećen je veći broj tih neurona čak i u usporedbi s nekim dvadesetogodišnjacima.

.

Zdravlje

Obranite se od komaraca – bez kemije

Promotori organskog življenja tvrde da ne moramo uvijek koristiti ‘kemiju’ kako bismo se obranili od letećih napasnika. Ovo su samo neki od prijedloga koji vam neće isprazniti novčanik, a mogli bi funkcionirati i u vašem slučaju.

Objavljeno

|

Autor

Obilne kiše i poplave pogodovale su razmnožavanju komaraca koji sada u nemjerljivo velikim rojevima maltretiraju cijele gradove. Nažalost, ove životinje nisu, kao nekad, samo neugodne i dosadne, već na našim područjima šire i virus zapadnog Nila.

Posebno je teško u Osijeku gdje je izmjereno da na čovjeka može sletjeti više od 130 komaraca u samo 15 minuta.


Promotori organskog življenja tvrde da ne moramo uvijek koristiti “kemiju” kako bismo se obranili od letećih napasnika. Ovo su samo neki od prijedloga koji vam neće isprazniti novčanik, a mogli bi funkcionirati i u vašem slučaju.

Neem i kokos

Prema nekim istraživanjima mješavina ulja neema i kokosa može držati komarce podalje i to čak osam sati. Neemov prah ili ulje lako je nabaviti u trgovinama organskom hranom, dok kokosovo ulje prodaju i svi veći trgovački lanci u Hrvatskoj.

Neem ili indijski jorgovan je brzorastuće drvo koje botaničari zovu Azadirachta indica. U Indiji se tradicionalno koristi u narodnoj medicini dok se u posljednje vrijeme propagira njegova upotreba u organskoj poljoprivredi kao sredstvo protiv štetnika.

Sprejevi na bazi ulja geranija

Lijepo mirišu, a neškodljivi su. Dostupni su u ljekarnama, a sve češće ulje geranija koristimo i za zaštitu kućnih ljubimaca od komaraca i krpelja.

Češnjak

Oni koji vole češnjak, tvrde da jedan režanj vrlo uspješno drži na daljini i komarce. Prema nekim izvorima, češnjak maskira ugljični dioksid koji lučimo disanjem, a koji komarcima služi kao signal za napad.

Provjerite imate li stajaće vode oko kuće, na balkonu, u olucima…

Samo je tjedan dana potrebno da se iz jajeta razvije odrasli leteći komarac. Njegove ličinke žive u ustajaloj vodi pa bi bilo uputno provjeriti postoje li negdje u vašoj blizini otvorene bačve s vodom, stari lonci s kišnicom ili vanjske gume od vozila koje zadržavaju vodu i služe kao dom komarčevim larvama.

Pivo i banane su dobar izbor

Neki znalci tvrde da ova dva prehrambena proizvoda odbijaju komarce. Stoga, prije nego izađete van, iskapite pivo i pojedite bananu. Ako ništa drugo, bit ćete siti i napojeni.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP