Prati nas

Vijesti

Za branje gljiva, kupina, malina, kestena i šparoga trebate imati dozvolu

Propisane su količine plodova koje se smiju prikupiti za osobne potrebe, a samo izdavanje dozvole nije zahtjevno i besplatno je. Dozvola vrijedi za sve nedrvne šumske proizvode osim za podzemne gljive (tartufe).

Objavljeno

|

Šparoga (foto: mojevrijeme.hr)

Građani od 20. veljače ove godine za sakupljanje šumskih proizvoda trebaju od Hrvatskih šuma ishoditi godišnju dozvolu. Iako je ova vijest iznenadila mnoge, i prije je za branje plodova trebalo nabaviti određena dopuštenja.

Od 20. veljače, javlja Hina, na snazi je Pravilnik o izmjenama pravilnika o korištenju nedrvnih šumskih proizvoda prema kojemu građani za sakupljanje nedrvnih šumskih proizvoda za osobne potrebe trebaju osobno, poštom ili e-mailom u upravama šuma, podružnicama Hrvatskih šuma ishoditi godišnju dozvolu koja će se izdavati bez naknade.

Izdana godišnja dozvola vrijedi do 31. prosinca tekuće godine na području uprave šuma podružnice koja je dozvolu izdala. U zahtjevu je potrebno navesti ime i prezime, adresu i OIB osobe na koju će glasiti dozvola, vrstu nedrvnih proizvoda te područje sakupljanja za koju se dozvola traži.

Dozvola vrijedi za sve nedrvne šumske proizvode osim za podzemne gljive (tartufe). Za osobne potrebe može se dnevno sakupiti do tri kilograma plodišta nadzemnih gljiva, pet stručaka šparoga, deset kilograma plodova kestena, kupina, malina itd.

Ako se nedrvni šumski proizvodi sakupljaju radi prerade, trgovine i drugog prometa, njihovo sakupljanje i ubiranje regulira se ugovorom, a prije njegova sklapanja podnositelj zahtjeva dužan je dostaviti odgovarajuće sredstvo osiguranja plaćanja radi naplate naknade za sakljupljanje i naknade eventualne štete.

foto: Sandro Bura / MojeVrijeme.hr

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.