Prati nas

Aktivno starenje

82-godišnjakinja sama naučila programirati i napravila igru za starije

‘Ma meni su kompjuteri komplicirani, to je za mlade, nikad to neću naučiti!’ – jesu li vam poznate ovakve žalopojke? Starije osobe često zaziru od nove tehnologije, no jedna je 82-godišnja gospođa iz Japana dokazala da je strah potpuno neoprevdan.

Objavljeno

|

Karijera u starosti?
Masako Wakamiya (screenshot: Youtube)

Masako Wakamiya iz Japana ima 83 godine i najstarija je programerka aplikacija na iPhone na svijetu. Odlučila je naučiti programirati jer je primijetila da nema dovoljno aplikacija primjerenih za osobe njezine dobi.

Gospođa Masako počela je koristiti računala sa 60 godina nakon što je otišla u mirovinu. Tijekom života radila je kao službenica u banci, a kad se više zainteresirala za kompjutere, primijetila je da nema baš puno aplikacija i video igara namijenjenih starijoj populaciji. Molila je programere da učine nešto po tom pitanju, no nitko joj nije odgovorio. Masako je tad odlučila uzeti stvar u svoje ruke.

Sama je naučila osnove programiranja i napravila aplikaciju Hinadan, prvu aplikaciju u Japanu namijenjeno osobama iznad 60 godina. Aplikacija Hinadan ili ‘stepenice za lutke’, inspirirana je festivalom lutaka Hina Matsuri koji se održava svakog ožujka. Tijekom festivala predstavljaju se bogato ukrašene lutke koje predstavljaju cara i njegovu obitelj.

Ova aplikacija trenutno je dostupna samo u Japanu gdje je downloadana (skinuta) već 42.000 puta i primila je više stotina pozitivnih komentara zadovoljnih korisnika. Iako su brojke relativno male u usporedbi s nekim popularnijim aplikacijama u Japanu, interes je ipak dovoljan da je gospođa Wakamiya počela razmišljati o sličnoj aplikaciji za kinesko i europsko tržište.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.