Prati nas

Nema predaje

Broj partizanskih i ustaških mirovina pao za 626, braniteljskih porastao za 766

U zadnjem kvartalu prošle godine porastao je i broj mirovina iz skupine saborskih zastupnika, ministara i sudaca. Blago se smanjio broj mirovina političkih zatvorenika.

Objavljeno

|

Lažne invalidske mirovine
foto:BigStock

Najnoviji broj statističkog biltena Hrvatskog zavoda za mirovinskog osiguranje pokazao je da je Hrvatska na 31. prosinca 2017. godine isplaćivala 174.901 takozvanu povlaštenu mirovinu, dok ih je krajem rujna bilo 176.968.

Dakle, mirovine po posebnim propisima i dalje bilježe stabilan pad od 1,2%. I dalje računamo tromjesečno kretanje mirovina po posebnim propisima te analiziramo odnose prosjeka mirovine i neto plaće, ali i broja zaposlenih u odnosu na broj umirovljenika.


Domobrani i ustaše: 5.862 mirovine (-214)

Mirovine pripadnika takozvane Hrvatske domovinske vojske (Domobranstvo, Ustaška vojnica i Oružnica NDH) prima 214 osoba manje što je pad za 3,5% u tromjesečnom roku. Prosječna mirovina u ovoj kategoriji porasla je za 0,1% ili 7 kuna.
Prosječna mirovina: 2.340 kuna.

foto:Mojevrijeme.hr

Borci NOR-a: 13.310 mirovina (-412)

Broj mirovina koje primaju partizani i njihove udovice smanjio se za 412. U postotcima, broj partizanskih mirovina pao je za 3%. U usporedbi s prethodnim kvartalom, blago je to usporavanje pada koje je tada iznosilo 4,6%. Prosječna mirovina u ovoj skupini ostala je ista kao i u prethodnom kvartalu.
Prosječna mirovina: 2.731 kuna.

foto: Mojevrijeme.hr

Bivši politički zatvorenici: 3.218 mirovina (-41)

Nestala je i 41 mirovina političkih zatvorenika što čini pad od 1.3%. U kvartalu ranije, ovaj je pad iznosio čak 3%. Mirovina u ovoj skupini porasla je za jednu kunu.
Prosječna mirovina: 3.767 kuna.

Saborski zastupnici, ministri i ustavni suci: 655 mirovina (+8)

Broj mirovina saborskih zastupnika, ustavnih sudaca i članova vlade očekivano je stabilan i ima ih 8 više u odnosu na kraj rujna. To je rast od 1,2%. Mirovina je ovoj skupini umirovljenika u promatranom razdoblju porasla za 1 kunu.
Prosječna mirovina: 9.552 kuna.

Branitelji: 105.783 mirovine (+766)

Broj braniteljskih mirovina porastao je za 766, što je rast od 0,7 % na kvartalnoj razini. Time je preokrenut padajući trend (-0,3%) iz prethodnog kvartala.
Prosječna mirovina: 5.580 kuna (70.963 mirovine) i 2.269 kuna (34.820 mirovina priznatih prema općim propisima, a određene prema ZOHBDR-u)

foto: Mojevrijeme.hr

HVO: 6.800 mirovina (-3)

Broj mirovina koje se isplaćuju pripadnicima HVO-a pao je za 3. Pad je to je to za 0,4%.
Prosječna mirovina: 2.934 kune.

Katastrofa: 1 umirovljenik na 1,19 radnika

Statistika tako pokazuje da je 31. prosinca 2017. godine Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje isplaćivao 1.140.414 mirovina prema Zakonu o mirovinskom osiguranju s prosječnim iznosom od 2.317,90 kuna.

Od toga se isplaćuju 497.984 starosne mirovine, 19.900 starosnih mirovina za dugogodišnjeg osiguranika te 85.098 starosnih mirovina prevedenih iz invalidske. Prijevremenih starosnih mirovina je 186.589. Mirovinsko isplaćuje i 125.510 invalidskih mirovina i 225.105 obiteljskih mirovina.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje je izvijestio kako je sa zadnjim danom prosinca isplaćivao 1.232.651 mirovinu, dok je u mirovinski fond uplaćivalo 1.475.044 osiguranika. To znači da je na jednog umirovljenika dolazi 1,19 zaposlenih čija prosječna neto plaća iznosi 5.973 kuna. Udio prosječne mirovine prema Zakonu o mirovinskom osiguranju u prosječnoj neto plaći iznosi 38.81%, izvijestio je HZMO.

Ovaj prilog nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u okviru projekta “Nema predaje”.

.

Mozaik

Nakon onog s roditeljima, djeca imaju najčvršći odnos upravo s bakama i djedovima

Unuke i bake i djedove veže poseban odnos koji djeci omogućuje međugeneracijsko učenje, prijenos tradicionalnih vrijednosti i moralnih načela. Bake i djedovi unucima predstavljaju značajne izvore obiteljske povijesti, tradicije i baštine, a uključenost u život baka i djedova doprinosi tome da djeca razviju pozitivne stavove prema starijoj populaciji i postanu osjetljivijima na njihove potrebe.

Objavljeno

|

“Mislila sam da nema veće ljubavi od one prema vlastitoj djeci, no onda su stigli unuci”, kaže gospođa Barbara (68) iz Zagreba. “Ivan ima pet godina, a Maja Lena dvije i to su moje dvije najveće sreće u životu. Unuci se vole na poseban način. Ne znam što je u pitanju. Možda to što smo, kad su naša vlastita djeca mala, zaposleni, opterećeni, pod stresom… A kad stignu unuci, imamo više vremena, opušteniji smo, ne odgajamo ih, zapravo, mi, nego ih možemo i razmaziti. Unuci su stvarno posebna vrsta ljubavi.”

Ovakav ili sličan odgovor dobit ćemo od gotovo svih baka i djedova, ali nisu oni jedini koji profitiraju od takvog odnosa. Vrijeme provedeno s bakama i djedovima jako je dobro i za samu djecu, kazala nam je prof.dr.sc. Jasna Krstović, pedagoginja i savjetnica rektorice Sveučilišta u Rijeci.


“Nakon odnosa roditelj – dijete, odnos djeteta sa svojim bakama i djedovima je najčvršći. (Beebe M., Duncan, S.F., 2006., prema Ruthenford i dr., 1999.). Kornhaber tu vezu naziva ‘čistom ljubavlju’, odnosno ljubavlju bez granica te naglašava da se takva veza često održi kad unuci odrastu. Vrijeme provedeno s bakom i djedom uči djecu važnosti obiteljskih veza i obiteljskoj privrženosti, stoga su oni vrlo važan dio života djeteta.”

Međugeneracijsko učenje

“Unuke i bake i djedove veže poseban odnos. I jedni i drugi su van glavne struje društva jer djeca su ‘premlada’, a bake i djedovi ‘prestari’. Takav odnos djeci omogućuje međugeneracijsko učenje, prijenos tradicionalnih vrijednosti i moralnih načela. Bake i djedovi unucima predstavljaju značajne izvore obiteljske povijesti, tradicije i baštine, a uključenost u život baka i djedova doprinosi tome da djeca razviju pozitivne stavove prema starijoj populaciji i postanu osjetljivijima na njihove potrebe. Također, bake i djedovi predstavljaju nadu u budućnost jer svojim unucima mogu pokazati da starenje ne znači prepustiti se dosadi, da je pred njima vrijedan period života u kojem su potencijalno svi na dobitku”, navodi Krstović.

No, baš kao i kad su u pitanju svi drugi odnosi, i odnosi baka i djedova s unucima može biti opterećen potencijalnim nesporazumima između samih baka i djedova i njihove djece, odnosno roditelja njihovih unuka koji bakama i djedovima mogu prigovoriti “miješanje u odgoj”. Kako nadvladati takve probleme?

“Međugeneracijski nesporazumi mogu nastati zato što bake i dedovi ponekad zaboravljaju da su roditelji primarni odgajatelji svoje djece, ne  uvažavaju  samostalnost odrasle djece i načine na koje oni odgajaju svoju djecu, ne slušaju i ne poštuju odluka koje su roditelji donijeli, zadržavaju ulogu roditelja umjesto da prihvate uloge bake i djeda ta, na koncu, žele biti  bolja verzija sebe iz roditeljskih dana te s unucima nastoje nadoknaditi one važne stvari koje su propustili u odnosu s vlastitom djecom dok su bila malena”, govori naša sugovornica pa dodaje:

“Pridržavanju norme neuplitanja, znači  prihvatiti svoju ulogu bake/djeda, pritom se pridržavati određenih granica, ponašati se u skladu sa svojom ulogom u skladu s odlukama i stavovima roditelja djece. Važno je da bake i djedovi prihvate svoju ulogu bake/djeda, ali da se pritom pridržavaju određenih granica, te da se ne ponašaju i dalje kao da su u ulozi roditelja.”

Dok brinu o unucima, djedovi i bake trebali bi to činiti u skladu s odlukama i stavovima roditelja djece, navodi profesorica Krstović. “Neuplitanje u to kako roditelji odgajaju djecu značajno je za održavanje međusobnih dobrih odnosa, jer je dobar odnos s roditeljima temelj za dobar odnos s unucima. Umjesto ‘uplitanja’ svakako se preporučuje  – suradnja.”

Bake i djedovi imaju više vremena za svoje unuke nego što su imali za svoju djecu. Kako je najbolje iskoristiti to vrijeme? „Osim što imaju više vremena, nemaju egzistencijalnu odgovornost  te su zato u opušteniji u obavljanju ove uloge u odnosu na roditeljsku, više uživaju u provođenju zajedničkog vremena s unucima nego što su s vlastitom djecom.”

Bake i djedovi unucima daju ono što roditelji ne mogu

“Odnos baka i djedova prema unucima karakterizira upravo nesebičnost i požrtvovnost s njihove strane, iskazivanje razumijevanja prema njima,  održavanje danih obećanja, udovoljavanje njihovim različitim zahtjevima u određenim granicama. Zbog toga  bake i djedovi mogu dati svoj doprinos njihovom odgoju na potpuno drugačiji način. Kroz zajedničke aktivnosti djeca mogu steći posebna iskustva koja njihovi roditelji ne bi mogli prenijeti na njih zbog dobi u kojoj se nalaze, drugačije odgojno-obrazovne uloge koju kao roditelji imaju i slično”, navodi ova istaknuta pedagoginja.

“Bake i djedovi se igraju s djecom, posebno onih igara koje su se igrale kad su njihovi roditelji bili djeca, upoznaju ih s načinima života koji je otišao u nepovrat, obavljaju zajedničke životne aktivnosti koje su djeci upravo stoga što ih nema u suvremenom djetinjstvu posebno interesantne. Baka i djed predstavljaju mirnu oazu u koju se djeca rado vraćaju. Zaogrnuti posebnom vrstom odnosa osjećaju se nesputana, oslobođena tenzija i napetosti karakterističnih za suvremeno djetinjstvo. U komunikaciji su s odraslima koji za njih imaju beskrajno puno ljubavi i strpljenja, pružaju im podršku i predstavljaju ‘punjače baterija’ za lakše snalaženje u suvremenom načinu života”, zaključuje Jasna Krstović.

Ovaj prilog nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u okviru projekta “Nema predaje”

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP