Prati nas

Nema predaje

Broj partizanskih i ustaških mirovina pao za 626, braniteljskih porastao za 766

U zadnjem kvartalu prošle godine porastao je i broj mirovina iz skupine saborskih zastupnika, ministara i sudaca. Blago se smanjio broj mirovina političkih zatvorenika.

Siniša Bogdanić

Objavljeno

|

Lažne invalidske mirovine
foto:BigStock

Najnoviji broj statističkog biltena Hrvatskog zavoda za mirovinskog osiguranje pokazao je da je Hrvatska na 31. prosinca 2017. godine isplaćivala 174.901 takozvanu povlaštenu mirovinu, dok ih je krajem rujna bilo 176.968.

Dakle, mirovine po posebnim propisima i dalje bilježe stabilan pad od 1,2%. I dalje računamo tromjesečno kretanje mirovina po posebnim propisima te analiziramo odnose prosjeka mirovine i neto plaće, ali i broja zaposlenih u odnosu na broj umirovljenika.


Domobrani i ustaše: 5.862 mirovine (-214)

Mirovine pripadnika takozvane Hrvatske domovinske vojske (Domobranstvo, Ustaška vojnica i Oružnica NDH) prima 214 osoba manje što je pad za 3,5% u tromjesečnom roku. Prosječna mirovina u ovoj kategoriji porasla je za 0,1% ili 7 kuna.
Prosječna mirovina: 2.340 kuna.

foto:Mojevrijeme.hr

Borci NOR-a: 13.310 mirovina (-412)

Broj mirovina koje primaju partizani i njihove udovice smanjio se za 412. U postotcima, broj partizanskih mirovina pao je za 3%. U usporedbi s prethodnim kvartalom, blago je to usporavanje pada koje je tada iznosilo 4,6%. Prosječna mirovina u ovoj skupini ostala je ista kao i u prethodnom kvartalu.
Prosječna mirovina: 2.731 kuna.

foto: Mojevrijeme.hr

Bivši politički zatvorenici: 3.218 mirovina (-41)

Nestala je i 41 mirovina političkih zatvorenika što čini pad od 1.3%. U kvartalu ranije, ovaj je pad iznosio čak 3%. Mirovina u ovoj skupini porasla je za jednu kunu.
Prosječna mirovina: 3.767 kuna.

Saborski zastupnici, ministri i ustavni suci: 655 mirovina (+8)

Broj mirovina saborskih zastupnika, ustavnih sudaca i članova vlade očekivano je stabilan i ima ih 8 više u odnosu na kraj rujna. To je rast od 1,2%. Mirovina je ovoj skupini umirovljenika u promatranom razdoblju porasla za 1 kunu.
Prosječna mirovina: 9.552 kuna.

Branitelji: 105.783 mirovine (+766)

Broj braniteljskih mirovina porastao je za 766, što je rast od 0,7 % na kvartalnoj razini. Time je preokrenut padajući trend (-0,3%) iz prethodnog kvartala.
Prosječna mirovina: 5.580 kuna (70.963 mirovine) i 2.269 kuna (34.820 mirovina priznatih prema općim propisima, a određene prema ZOHBDR-u)

foto: Mojevrijeme.hr

HVO: 6.800 mirovina (-3)

Broj mirovina koje se isplaćuju pripadnicima HVO-a pao je za 3. Pad je to je to za 0,4%.
Prosječna mirovina: 2.934 kune.

Katastrofa: 1 umirovljenik na 1,19 radnika

Statistika tako pokazuje da je 31. prosinca 2017. godine Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje isplaćivao 1.140.414 mirovina prema Zakonu o mirovinskom osiguranju s prosječnim iznosom od 2.317,90 kuna.

Od toga se isplaćuju 497.984 starosne mirovine, 19.900 starosnih mirovina za dugogodišnjeg osiguranika te 85.098 starosnih mirovina prevedenih iz invalidske. Prijevremenih starosnih mirovina je 186.589. Mirovinsko isplaćuje i 125.510 invalidskih mirovina i 225.105 obiteljskih mirovina.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje je izvijestio kako je sa zadnjim danom prosinca isplaćivao 1.232.651 mirovinu, dok je u mirovinski fond uplaćivalo 1.475.044 osiguranika. To znači da je na jednog umirovljenika dolazi 1,19 zaposlenih čija prosječna neto plaća iznosi 5.973 kuna. Udio prosječne mirovine prema Zakonu o mirovinskom osiguranju u prosječnoj neto plaći iznosi 38.81%, izvijestio je HZMO.

Ovaj prilog nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u okviru projekta “Nema predaje”.

.

Mozaik

Muzeji koje možete posjetiti bez napuštanja doma

U danima kad ne možete izaći iz kuće, dobro je znati da postoje izuzetna mjesta koja možete posjetiti i ne izlazeći iz svog doma: virtualni muzeji. Prošećite s nama Louvreom, Muzejem Dalí, Smithsonianom…

Silvija Novak

Objavljeno

|

Iako ništa ne može nadmašiti iskustvo promatranja umjetničkih djela i važnih arheoloških predmeta uživo, u vrijeme epidemije kad bismo svi trebali izbjegavati izlazak iz kuće online muzeji najbolja su zamjenska opcija. Potražili smo koje biste to poznate svjetske muzeje mogli posjetiti iz udobnosti i sigurnosti svog naslonjača.

Louvre, Pariz

Louvre nije samo jedan od najvećih muzeja na svijetu, nego je i neizostavna adresa za sve posjetitelje Pariza. No kako u Grad svjetlosti sigurno još neko vrijeme nećete ići, muzej možete posjetiti preko interneta. Louvre nudi besplatne online ture pa tako možete vidjeti sve najvažnije umjetnine, od egipatske zbirke, pa do najvrednijih Michelangelovih djela. Također, možete razgledati muzej u svih 360 stupnjeva te klikom na pojedine predmete dobiti više informacija.


Muzej Solomon R. Guggenheim, New York

Iako je i sama zgrada Guggenheim muzeja u New Yorku, arhitekta Franka Lloyd Wrighta, vrlo impresivna, ne morate potegnuti do Amerike kako biste uživali u njezinim umjetninama. Neke od kolekcija iz muzeja su dostupne online pa tako možete uživati u radovima Franza Marca, Pieta Mondriana, Pabla Picassa i Jeffa Koonsa.

Nacionalna galerija umjetnosti, Washington

Osnovana 1937. godine, Nacionalna galerija umjetnosti je otvorena javnosti posve besplatno. Za one koji nisu u Washington D.C.-ju, dostupne su virtualne ture kroz izložbe uključujući i Remek-djela Vincenta Van Gogha i Skulpture hrama Angkor i Drevna Kambodža: Milenij slave.

Britanski muzej, London

Neki od ukupno osam milijuna objekata Britanskog muzeja, dostupni su online, uključujući i izložbu Kanga: Tekstil iz Afrike i Predmeti iz rimskog grada Pompeja“.  Muzej se također udružio s Googleovim društvenim institutom te nudi obilaske pomoću Google Street View tehnologije.

Smithsonian – prirodoslovni muzej

Smithsonian prirodoslovni muzej u Washingtonu jedan je od najposjećenijih muzeja na svijetu. Na mrežnim stranicama muzeja mogu se vidjeti dijelovi svih katova. Gledatelji mogu ući i u rotondu gdje će uživati u sveobuhvatnoj turi od 360 stupnjeva i doista iznimnim izlošcima koji uključuju izložbe o sisavcima, insektima, dinosaurima i paleobiologiji.

Metropolitan muzej umjetnosti

Metropolitan je dom više od dva milijuna iznimnih umjetničkih djela, a dobra je vijest da ne morate biti u New Yorku da biste u njima uživali. Na web stranici muzeja dostupne su čitave kolekcije i virtualni obilasci koji uključuju i neka od najimpresivnijih ostvarenja Vincenta van Gogha, Jacksona Pollocka  Giotta di Bondone.

I Metropolitan se udružio s Googleom i to ne samo u omogućavanju razgledavanja, već i u stvaranju novih umjetničkih djela koja su također dotupna online.

Muzej Dalí, Figueres

Smješten u gradiću Fugueresu u španjolskoj regiji Kataloniji, ovaj je muzej u potpunosti posvećen liku i djelu ekscentričnog umjetnika Salvadora Dalíja. Preko interneta se mogu razgledati gotovo sve prostorije muzeja te pritom učiti o životu i umjetnosti ovog jedinstvenog čovjeka. Muzej nudi razne virtualne ture uključujući i surealni prikaz lica Mae West.

NASA

Američka svemirska agencija nudi besplatno online razgledavanje svojeg svemirskog centra u Houstonu, pri čemu će vaš virtualni vodič biti mudri animirani robot imena Audima.

Muzej Vatikana

Jedan od najvažnijih muzeja na svijetu internetskoj publici predstavlja obimnu kolekciju vrijednih umjetnina i klasičnih skulptura koje su su brojni pape stoljećima brižno skupljali. Omogućeno vam je virtualno prošetati svim katovima, a detaljno možete razgledati i čuveni Michelangelov strop Sikstinske kapele.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP