Prati nas

Vijesti

Hrelja: Povlaštene mirovine opterećuju proračun

Prijevremena mirovina nije željeno rješenje za građane nego nešto što moraju. Mnogi moraju otići zbog poteškoća u poslovanju poslodavca ili zbog mogućeg stečaja poslodavca.

Objavljeno

|

Silvano Hrelja brani Plenkovićevu mirovinsku reformu. Na optužbe o nacionalizaciji drugog mirovinskog stupa odgovara da se negdje mora ulagati te da su reakcije oporbe - pretjerano dramljenje.
Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika

U programu Hrvatske televizije najavljenu mirovinsku reformu komentirali su Milan Tomičić iz Sindikata umirovljenika Hrvatske i Silvano Hrelja, čelnik Hrvatske stranke umirovljenika.

Hoće li muškarci i žene uskoro u mirovinu sa 67 godina? Hrelja kaže kako je riječ samo o najavama i u tome ne vidi nikakvu reformu, već daljnje pogoršanje za korisnike. Mirovinska reforma, kaže, ne promatra se samo s aspekta financijske održivosti, nego s aspekta prava građana.

Ono s čim se ne može složiti je povećana penalizacija za odlazak u prijevremenu mirovinu. To je objasnio tvrdnjom da prijevremena mirovina nije željeno rješenje za građane nego nešto što moraju. Mnogi moraju otići zbog poteškoća u poslovanju poslodavca ili zbog mogućeg stečaja poslodavca, rekao je Hrelja.

Istaknuo je kako Europska unija nikad nije tražila pomicanje dobne granice umirovljenja. Traži se uvođenje reda među povlaštenim mirovinama jer to je ono što opterećuje državni proračun, dodao je.

>> Najnovije podatke o takozvanim povlaštenim mirovinama, pročitajte ovdje.

Milan Tomičić i Biserka Budigam iz Sindikata umirovljenika Hrvatske (foto: S. Bura/S.Bogdanic/Mojevrijeme.hr)

Za Milana Tomičića je pomicanje dobne granice na 67 godina pomak na gore i ne odgovara prilikama u Hrvatskoj. Slaže se kako je nužno napraviti selekciju među profesijama koje imaju pravo na beneficirani radni staž. Isključivo je protiv penalizacije za prijevremeno umirovljenje u iznosu od 20 do 30 posto.

Kao argument je naveo to što je riječ uglavnom o onima koji su na to primorani jer ih se, najčešće, poslodavci žele riješiti. Uvjeren je da postoje instrumenti kojima bi postojeće mirovine mogle porasti, prenosi HRT.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.