Prati nas

Vijesti

Hrelja: Povlaštene mirovine opterećuju proračun

Prijevremena mirovina nije željeno rješenje za građane nego nešto što moraju. Mnogi moraju otići zbog poteškoća u poslovanju poslodavca ili zbog mogućeg stečaja poslodavca.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika

U programu Hrvatske televizije najavljenu mirovinsku reformu komentirali su Milan Tomičić iz Sindikata umirovljenika Hrvatske i Silvano Hrelja, čelnik Hrvatske stranke umirovljenika.

Hoće li muškarci i žene uskoro u mirovinu sa 67 godina? Hrelja kaže kako je riječ samo o najavama i u tome ne vidi nikakvu reformu, već daljnje pogoršanje za korisnike. Mirovinska reforma, kaže, ne promatra se samo s aspekta financijske održivosti, nego s aspekta prava građana.


Ono s čim se ne može složiti je povećana penalizacija za odlazak u prijevremenu mirovinu. To je objasnio tvrdnjom da prijevremena mirovina nije željeno rješenje za građane nego nešto što moraju. Mnogi moraju otići zbog poteškoća u poslovanju poslodavca ili zbog mogućeg stečaja poslodavca, rekao je Hrelja.

Istaknuo je kako Europska unija nikad nije tražila pomicanje dobne granice umirovljenja. Traži se uvođenje reda među povlaštenim mirovinama jer to je ono što opterećuje državni proračun, dodao je.

>> Najnovije podatke o takozvanim povlaštenim mirovinama, pročitajte ovdje.

Milan Tomičić i Biserka Budigam iz Sindikata umirovljenika Hrvatske (foto: S. Bura/S.Bogdanic/Mojevrijeme.hr)

Za Milana Tomičića je pomicanje dobne granice na 67 godina pomak na gore i ne odgovara prilikama u Hrvatskoj. Slaže se kako je nužno napraviti selekciju među profesijama koje imaju pravo na beneficirani radni staž. Isključivo je protiv penalizacije za prijevremeno umirovljenje u iznosu od 20 do 30 posto.

Kao argument je naveo to što je riječ uglavnom o onima koji su na to primorani jer ih se, najčešće, poslodavci žele riješiti. Uvjeren je da postoje instrumenti kojima bi postojeće mirovine mogle porasti, prenosi HRT.

.

Vijesti

Infektolog Ivić o Vidović Krišto: ‘Ne razumije, čini štetu, falsificira’

Njezina sloboda da ne nosi masku ne može ugrožavati nečiju slobodu da ostane zdrav.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Saborska zastupnica Karolina Vidović-Krišto izbačena je danas iz sabornice jer nije htjela nositi masku. Političarka koja je u Sabor ušla na listi Domovinskog pokreta Miroslava Škore, već od prvog dana zasjedanja aktualnog saziva postala je miljenica protivnika protupandemijskih mjera.

Njeno inzistiranje na nenošenju maske komentirao je za Slobodnu Dalmaciju šef splitske infektologije Ivo Ivić. “Zastupnica se bavi stvarima koje jednostavno ne razumije. Ne znam kakve su to sve teorije urota ili što, ali gospođa čini veliku štetu jer je na poziciji saborske zastupnice koja bi trebala prosvjećivati, a ne falsificirati. Ona može željeti da nema bolesti COVID-19, ali epidemija je tu bez obzira na njezine naivne želje”


“Bolest je tu, neće nestati, ali noseći masku, držeći distancu, izbjegavanjem većih okupljanja, može se dobro upravljati krivuljom zaraženih. Vidjeli ste ovo ljeto, kad smo se malo više opustili, što se događa. I sad zamislite da poslušamo zastupnicu, skinemo svi maske, družimo se i pravimo se da SARS-CoV-2 ne postoji, pa nastao bi kaos. Ovako uz malu žrtvu možemo upravljati brojem oboljelih, dobro ih zbrinuti, te ostatak sustava može normalno raditi. Sve to ne bi se moglo kad bi se epidemija rasplamsala”, kaže Ivić pa nastavlja:

“Njezina sloboda da ne nosi masku ne može ugrožavati nečiju slobodu da ostane zdrav. Primjerice, što ako gospođa Krišto prenese virus nekoj drugoj osobi i ta osoba njezinu slobodu, dakle nenošenje maske, plati svojim životom? Maske su odlična zaštita, ali samo ako ih nosimo svi. Tada je transfer kapljica iz zaražene osobe prema drugoj zdravoj osobi smanjen na najmanju moguću mjeru – zaključuje Ivić, navodeći da je u ovih pola godine vidio brojne stare i mlade koji su umrli. Doduše, napominje, neki od njih su bili kronični bolesnici, ali da nisu pokupili virus danas bi bili – živi.”

“Ako i ne umrete od bolesti COVID-19, treba li vam da ležite na infektologiji i borite se zrak, imate tešku upalu pluća i budete ‘izvan stroja’ nekoliko mjeseci? Mislim da znate odgovor na to pitanje”, kaže za Slobodnu Ivić.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP