Prati nas

Vijesti

Hrelja: Povlaštene mirovine opterećuju proračun

Prijevremena mirovina nije željeno rješenje za građane nego nešto što moraju. Mnogi moraju otići zbog poteškoća u poslovanju poslodavca ili zbog mogućeg stečaja poslodavca.

Objavljeno

|

Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika

U programu Hrvatske televizije najavljenu mirovinsku reformu komentirali su Milan Tomičić iz Sindikata umirovljenika Hrvatske i Silvano Hrelja, čelnik Hrvatske stranke umirovljenika.

Hoće li muškarci i žene uskoro u mirovinu sa 67 godina? Hrelja kaže kako je riječ samo o najavama i u tome ne vidi nikakvu reformu, već daljnje pogoršanje za korisnike. Mirovinska reforma, kaže, ne promatra se samo s aspekta financijske održivosti, nego s aspekta prava građana.


Ono s čim se ne može složiti je povećana penalizacija za odlazak u prijevremenu mirovinu. To je objasnio tvrdnjom da prijevremena mirovina nije željeno rješenje za građane nego nešto što moraju. Mnogi moraju otići zbog poteškoća u poslovanju poslodavca ili zbog mogućeg stečaja poslodavca, rekao je Hrelja.

Istaknuo je kako Europska unija nikad nije tražila pomicanje dobne granice umirovljenja. Traži se uvođenje reda među povlaštenim mirovinama jer to je ono što opterećuje državni proračun, dodao je.

>> Najnovije podatke o takozvanim povlaštenim mirovinama, pročitajte ovdje.

Milan Tomičić i Biserka Budigam iz Sindikata umirovljenika Hrvatske (foto: S. Bura/S.Bogdanic/Mojevrijeme.hr)

Za Milana Tomičića je pomicanje dobne granice na 67 godina pomak na gore i ne odgovara prilikama u Hrvatskoj. Slaže se kako je nužno napraviti selekciju među profesijama koje imaju pravo na beneficirani radni staž. Isključivo je protiv penalizacije za prijevremeno umirovljenje u iznosu od 20 do 30 posto.

Kao argument je naveo to što je riječ uglavnom o onima koji su na to primorani jer ih se, najčešće, poslodavci žele riješiti. Uvjeren je da postoje instrumenti kojima bi postojeće mirovine mogle porasti, prenosi HRT.

.

Vijesti

Na zebri udario kolica s djetetom pa pobjegao s mjesta događaja. Traži se očevidac!

‘Supruga tako potresena nije nažalost uspjela zapamtiti registraciju i marku vozila, nego samo da su bila dvojica unutra i da je bilo sive boje’, kaže Ado Bašić.

Objavljeno

|

Autor

U Zagrebu su relativno česte prometne nezgode u kojima vozači pobjegnu s mjesta događaja, no ne pamtimo da je netko udario dječja kolica i pri tome nije preuzeo odgovornost.

“Danas, 28.02. (petak) između 16:00 i 16:10 na križanju Domobranske i Ilice mi je netko s autom udario u kolica s djetetom dok je supruga s malim prelazila cestu prek zebre. S njima je srećom sve ok, nije bio prejak udarac, ali umjesto da izađe iz auta, ispriča se i provjeri jel sve u redu, dok supruga u stanju šoka sjeda na rinzol i plače, kurvin sin bježi s mjesta nesreće”, objavio je na Facebooku Ado Bašić.


“Na njegovu sreću, a moju veliku žalost, jedina kamera koja je mogla to snimiti je lažnjak. Supruga tako potresena nije nažalost uspjela zapamtiti registraciju i marku vozila, nego samo da su bila dvojica unutra i da je bilo sive boje. Ovim putem vas molim da podijelite status i javite mi u inbox, ako ste slučajno bili u to vrijeme na mjestu događaja i vidjeli kaj se dogodilo. Garantiram diskreciju. Fala unaprijed”, piše Bašić.

I policija je objavila priopćenje kojim pozivaju svjedoke da se jave na broj telefona 01/6530-870 ili 192. “Jučer, 28. veljače oko 16 sati na raskrižju Domobranske ulice i Ilice dogodila se prometna nesreća u kojoj je nepoznati vozač s nepoznatim vozilom na obilježenom pješačkom prijelazu naletio na dječja kolica u kojima se nalazilo dijete, a koja je gurala pješakinja. U prometnoj nesreći nije bilo ozlijeđenih osoba, nastala je materijalna šteta”, stoji u priopćenju Policijske uprave zagrebačke.

Danas, 28.02. (petak) između 16:00 i 16:10 na križanju Domobranske i Ilice mi je netko s autom udario u kolica s…

Gepostet von Ado Bašić am Freitag, 28. Februar 2020

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP