Prati nas

Mozaik

Igranje boga: Trebaju li se žene voziti vlakom?

Bilo da je riječ o kloniranju, letu u svemir, genetskom inženjeringu ili futurističkom maštanju o besmrtnosti, strah od tehnologije u ljudskoj je prirodi. S druge strane, pojava nalivpera nije izazivala moralnu paniku, jer ono ne mijenja našu percepciju prostora i vremena.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Smijemo li se igrati boga?
foto: Pixabay

“Čovjek ne smije protiv prirode” i “ne smijemo se igrati boga”, tvrdnje su koje često čujemo kada je u pitanju tehnologija. Bilo da je riječ o kloniranju, letu u svemir, genetskom inženjeringu ili futurističkom maštanju o besmrtnosti. Strah od tehnologije u ljudskoj je prirodi.

Leteće maternice

Potvrdila je to i kulturna antropologinja Genevieve Bell za Wall Street Journal navodeći da svaki novi pomak u tehnologiji prati jednako brzo nastajanje novih strahova. Tako su i kritičari prvih parnih lokomotiva tvrdili da „ženska tijela nisu dizajnirana za brzine od 80 kilometara na sat“. Bizarno, predviđali su da će u takvim uvjetima ubrzanja, maternice poput prevrnutih čarapa izlijetati iz ženskih tijela. Neki manje maštoviti „znalci“ su navodili kako bi se pri tako velikim brzinama ljudsko tijelo, pa i muško, moglo jednostavno – rastopiti.


I pojava automobila je početkom 20. stoljeća izazvala strahovitu paniku, također sa ženama u glavnoj ulozi. Automobili su tako nazivani „đavoljim kolima“ kojima žene zbog svoje fizičke slabosti i sklonosti histeriji i padanju u nesvijest, ne bi smjele upravljati. A onda je Amerikanka Alice Ramsey (22) punih 59 dana, zajedno sa svoje tri prijateljice, vozila cross-country i sve četiri su preživjele.

Idu li žene i struja zajedno?

Zanimljivo, protivnici novih tehnologija najčešće su se “brinuli” za žene i djecu pa su na sličan način pokušali zaustaviti i elektrifikaciju. Osim lakomislenog ženskog rukovanja smrtonosnom strujom, fantazirali su i o osvijetljenim domovima kao pozivnici raznim predatorima na nejač i žene.

Riječ je djelomično o takozvanoj moralnoj panici koja nastaje svaki puta kad se društvo tehnološki unaprijedi, tvrdi Bell. „Sve je to viđeno prilikom pojave automobila, televizora, interneta i mobilne telefonije. To su tehnologije koje mijenjaju naše poimanje vremena i prostora. S druge strane, pojava nalivpera nije izazivala moralnu paniku, jer ono ne mijenja našu percepciju prostora i vremena“, kaže ova znanstvenica.

.

Show

Olja Balašević (61) pokazala zavidnu liniju i sportski duh

Olivera Balašević, supruga Panonskog mornara Đorđa i bivša profesorica tjelesnog, i sama se prihvatila pisanja. Njezin prvijenac “Planeta Dvorište” idealno je ljetno štivo.

Silvija Novak

Objavljeno

|

“Svaka čast, kakvo tijelo i kakav skok”, “Prezgodna, prkosi vremenu”, “Jednom sportašica – uvijek sportašica” – samo su neki od oduševljenih komentara koji se mogu pročitati ispod najnovije Instagram objave Olivere Balašević, supruge Đorđa Balaševića koja je prije nekoliko tjedana napunila 61 godinu.

Doista, forma gospođe Olje je besprijekorna, no stoj na rukama te skok u bazen nije izvela tek tako već se usput prisjetila i jedne anegdote iz svojeg djetinjstva:


“Kupači sa obe strane reke kao i prolaznici preko mosta bili su, naravno, šokirani. Rekoh da sam bila  žgoljava, sićušna za svoje godine, pa je bilo  pravo čudo već i to  što toliko dete uopšte ume da pliva, a skok je sve ostavio bez daha. Sve osim mene, svom srećom. U odnosu na skokove koje sam kasnije činila u životu bio je krajnje jednostavan, na noge, sa vrlo niskim koeficijentom težine, kako bi to kasnije opisao moj trener Boris Pavlov, ali tih par sekundi  ne zaboravljaju se nikad. Bila sam laka kao pero, izronila sam takoreći još zaranjujući, kao zabačeni plutani plovak, i verovatno su posmatrači bili ushićeni, ali ni slučajno nisam bila uplašena, možda tek malo razočarana što nisam duže ostala u vazduhu. Dečaci iz dvorišta propustili su moj prvi skok, što sam uostalom i htela, lukavo isplivavši posle prvog skoka na drugoj strani,  samo da im ne bi palo na pamet da me  odgovaraju od sledećeg pokušaja. Okupili su se na obali uz prateći žamor koji je najavio da sam ponovo uz Radeta na ogradi mosta, i nisam bila sigurna da li mi to mašu ili se hvataju za glavu, ali sam izronivši dobro videla kako Zoran trčeći odlazi ka kući, u nameri da bar blagovremeno prijavi mami i time najveći deo neizbežne kazne prebaci na mene.”

Prelistajte galeriju fotografija u originalnoj objavi:

Ovaj tekst dio je iz Oljine knjige autobiografskih zapisa “Planeta Dvorište” objavljene prošle godine u kojem prepričava dosad nepoznate detalje iz svojeg ne uvijek lakog djetinjstva i pokazuje da riječima barata gotovo jednako vješto kao i njezin suprug Đole.

Nekako paralelno s objavom knjige (ne prve, već prve koju je imala strpljenja napisati, kako sama kaže), Olja se priključila i društvenim mrežama, točnije Instagramu, na kojem objavljuje isječke iz svoje knjige prisjećajući se djetinjstva i mladosti u Zrenjaninu.

Tražite li idealno ljetno štivo, možda je za vas upravo „Planeta Dvorište“, a usput možete vježbati skokove u vodu po uzoru na Oliveru.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP